Tato práce se zabývá novými nízkokalorickými sladidly přírodního a umělého původu.
Cílem práce bylo charakterizovat a stručně shrnout nízkokalorická sladidla používaná nebo často diskutovaná v posledních letech. Mezi nejdiskutovanějšími jsou stévie, acesulfam draselný, cyklamát a aspartam. Mezi nejnovějšími jsou neotam a advantam.
V práci jsou diskutovány jejich přínosy a rizika z pohledu zdraví při jejich konzumaci. Zda jsou vhodná pro osoby trpící diabetem a zda opravdu podporují snižování hmotnosti, nebo naopak představují jistá zdravotní rizika.
Uvedeny jsou možnosti praktického využití sladidel a vhodnost při nahrazování cukrů při výrobě potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on new low-calorie sweeteners of natural and artificial origin. The aim of the study was to characterize and summarize briefly the low-calorie sweeteners commonly used or frequently discussed in recent years. Among the most debated ones are stevia, potassium acesulfame, cyclamate, and aspartame. Among the newest ones are neotame and advantame.
This thesis discusses their benefits and risks from a health perspective when consumed. It examines whether they are suitable for individuals with diabetes and whether they truly support weight reduction or, conversely, pose certain health risks.
The possibilities of practical utilization of sweeteners and their suitability for replacing sugars in food and beverage production are also presented.
Tato práce se zabývá novými nízkokalorickými sladidly přírodního a umělého původu.
Cílem práce bylo charakterizovat a stručně shrnout nízkokalorická sladidla používaná nebo často diskutovaná v posledních letech. Mezi nejdiskutovanějšími jsou stévie, acesulfam draselný, cyklamát a aspartam. Mezi nejnovějšími jsou neotam a advantam.
V práci jsou diskutovány jejich přínosy a rizika z pohledu zdraví při jejich konzumaci. Zda jsou vhodná pro osoby trpící diabetem a zda opravdu podporují snižování hmotnosti, nebo naopak představují jistá zdravotní rizika.
Uvedeny jsou možnosti praktického využití sladidel a vhodnost při nahrazování cukrů při výrobě potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on new low-calorie sweeteners of natural and artificial origin. The aim of the study was to characterize and summarize briefly the low-calorie sweeteners commonly used or frequently discussed in recent years. Among the most debated ones are stevia, potassium acesulfame, cyclamate, and aspartame. Among the newest ones are neotame and advantame.
This thesis discusses their benefits and risks from a health perspective when consumed. It examines whether they are suitable for individuals with diabetes and whether they truly support weight reduction or, conversely, pose certain health risks.
The possibilities of practical utilization of sweeteners and their suitability for replacing sugars in food and beverage production are also presented.
Vhodnost jejich použití při výrobě potravin a nápojů.
Zdravotní přínosy a rizika použití nízkokalorických sladidel.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika nových nízkokalorických sladidel.
Vhodnost jejich použití při výrobě potravin a nápojů.
Zdravotní přínosy a rizika použití nízkokalorických sladidel.
Seznam doporučené literatury
[1] O'DONNELL KAY KEARSLEY MALCOLM W. Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology (2nd Edition). 2017. ISBN 9781523111077.
[2] KIM, Yoona, Jennifer B. KEOGH a Peter M. CLIFTON. Non-nutritive Sweeteners and Glycaemic Control. Current Atherosclerosis Reports [online]. 2019, 21(12) [cit. 2021-5-31]. ISSN 1523-3804
[3] CAO, Yu, Hongli LIU, Ningbo QIN, Xiaomeng REN, Beiwei ZHU a Xiaodong XIA. Impact of food additives on the composition and function of gut microbiota: A review. Trends in Food Science & Technology [online]. 2020, 99, 295-310 [cit. 2021-5-31]. ISSN 09242244
Seznam doporučené literatury
[1] O'DONNELL KAY KEARSLEY MALCOLM W. Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology (2nd Edition). 2017. ISBN 9781523111077.
[2] KIM, Yoona, Jennifer B. KEOGH a Peter M. CLIFTON. Non-nutritive Sweeteners and Glycaemic Control. Current Atherosclerosis Reports [online]. 2019, 21(12) [cit. 2021-5-31]. ISSN 1523-3804
[3] CAO, Yu, Hongli LIU, Ningbo QIN, Xiaomeng REN, Beiwei ZHU a Xiaodong XIA. Impact of food additives on the composition and function of gut microbiota: A review. Trends in Food Science & Technology [online]. 2020, 99, 295-310 [cit. 2021-5-31]. ISSN 09242244
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně,
hodnocení oponenta: A – výbprně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
V rešeršní práci uvádíte vyšší sladivost sladidel než sacharózy. Může vyšší příjem sladidel způsobit nadměrnou stimulaci chuťových pohárků?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.: Věděla byste jaké účinky má stévie? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.: Proč nedochází u sladidla neotam k uvolnění fenylalaninu? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.