Bakalářská práce se zabývá charakteristikou rostlin čeledi růžovité a jejich antioxidačními vlastnostmi. Teoretická část je zaměřena na popis vybraných rostlin (řepík lékařský, kontryhel obecný, jahodník obecný, ostružiník křovitý), antioxidantů a metody stanovení antioxidačního účinku. Cílem experimentální části bylo určit množství polyfenolických látek v extraktech rostlin s pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, a antioxidační aktivitu dvěma spektrofotometrickými metodami, s činidly DPPH a ABTS, a zjistit vliv teploty na jejich antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the characteristics of Rosaceae family plants and their antioxidant properties. The theoretical part focuses on the description of selected plants (agrimony, lady's mantle plant, strawberry and blackberry plants), antioxidants and methods for determining the antioxidant effect. The experimental part is aimed to determine the content of polyphenolic substances in plant extracts using Folin-Ciocalteu reagent, and antioxidant activity by two spectrophotometric methods, with DPPH and ABTS reagents, and to determine the effect of temperature on their antioxidant activity.
Klíčová slova
rostliny čeledi růžovité, polyfenoly, antioxidační aktivita, DPPH, ABTS
Klíčová slova v angličtině
Rosaceae family plants, polyphenols, antioxidant activity, DPPH, ABTS
Rozsah průvodní práce
50 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou rostlin čeledi růžovité a jejich antioxidačními vlastnostmi. Teoretická část je zaměřena na popis vybraných rostlin (řepík lékařský, kontryhel obecný, jahodník obecný, ostružiník křovitý), antioxidantů a metody stanovení antioxidačního účinku. Cílem experimentální části bylo určit množství polyfenolických látek v extraktech rostlin s pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, a antioxidační aktivitu dvěma spektrofotometrickými metodami, s činidly DPPH a ABTS, a zjistit vliv teploty na jejich antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the characteristics of Rosaceae family plants and their antioxidant properties. The theoretical part focuses on the description of selected plants (agrimony, lady's mantle plant, strawberry and blackberry plants), antioxidants and methods for determining the antioxidant effect. The experimental part is aimed to determine the content of polyphenolic substances in plant extracts using Folin-Ciocalteu reagent, and antioxidant activity by two spectrophotometric methods, with DPPH and ABTS reagents, and to determine the effect of temperature on their antioxidant activity.
Klíčová slova
rostliny čeledi růžovité, polyfenoly, antioxidační aktivita, DPPH, ABTS
Klíčová slova v angličtině
Rosaceae family plants, polyphenols, antioxidant activity, DPPH, ABTS
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rostlin z čeledi růžovité, jejich složení a vlastnosti.
Popis antioxidantů a metod využívaných pro stanovení antioxidačních vlastností.
II. Praktická část
Analýza antioxidačních vlastností (celkový obsah polyfenolů, antioxidační aktivita) rostlin z čeledi růžovité spektrofotometricky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rostlin z čeledi růžovité, jejich složení a vlastnosti.
Popis antioxidantů a metod využívaných pro stanovení antioxidačních vlastností.
II. Praktická část
Analýza antioxidačních vlastností (celkový obsah polyfenolů, antioxidační aktivita) rostlin z čeledi růžovité spektrofotometricky.
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Danila, A. O., Gatea, F., Radu, G.L. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs. Chem. Nat. Comp. 2011, 47, 1, 22-26. doi.org/10.1007/s10600-011-9822-7}
\par[2] {Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9}
\par[3] {Janča, J., Zentrich, J.A. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7}
\par[4] {Muruzović, M.Ž., Mladenović, K.G., Stefanović, O.D., Vasić, S.M., Čomić L.R. Extracts of Agrimonia eupatoria L. as sources of biologically active compounds and evaluation of their antioxidant, antimicrobial, and antibiofilm activities. J. Food Drug. Anal. 2016, 24, 3, s. 539-547. doi: 10.1016/j.jfda.2016.02.007}
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Danila, A. O., Gatea, F., Radu, G.L. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs. Chem. Nat. Comp. 2011, 47, 1, 22-26. doi.org/10.1007/s10600-011-9822-7}
\par[2] {Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9}
\par[3] {Janča, J., Zentrich, J.A. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7}
\par[4] {Muruzović, M.Ž., Mladenović, K.G., Stefanović, O.D., Vasić, S.M., Čomić L.R. Extracts of Agrimonia eupatoria L. as sources of biologically active compounds and evaluation of their antioxidant, antimicrobial, and antibiofilm activities. J. Food Drug. Anal. 2016, 24, 3, s. 539-547. doi: 10.1016/j.jfda.2016.02.007}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně,
hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
V práci uvádíte, že 17 extraktů bylo připraveno při teplotě 100 °C a následně byly vzorky snejvyšší hodnotou extrahovány při nižší teplotě (70 °C).Vysvětlete proč,bylyvzorkyextrahovány při 70 °C?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.: Byl by některý z Vašich vzorků vhodný pro další využití v potravinářství kromě výroby čajů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Je možné využít kontryhel do nápojů? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.