Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření databáze nutričních hodnot potravin rostlinného původu s ohledem na jejich změny během kulinárních úprav a skladování. V teoretické části práce jsou shrnuty základní informace o charakteristice, dělení, spotřebě a nutričních hodnotách ovoce a zeleniny. Následně jsou uvedeny základní informace o skladování a kulinárních a technologických úpravách. Praktická část je zaměřena na setřídění základních informací o nutričních hodnotách potravin rostlinného původu s ohledem na jejich změny během kulinárních úprav a skladování a jejich publikování jak v tištěné, tak v elektronické podobě databáze. Unikátnost je ve vytvoření a využití QR kódu pro každou základní položku v databázi. To umožnuje rychlé a snadné vyhledání potřebné informace ve formě www stránky. Vytvořená databáze těchto informací může sloužit nejen široké veřejnosti jako pomůcka při nákupu ovoce a zeleniny, ale i jako edukativní pomůcka.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to create a database of nutritional values of foods of plant origin with regards to their changes during culinary processing and storage. The theoretical part of the thesis summarizes basic information about the characteristics, distribution, consumption and nutritional values of fruits and vegetables. Subsequently, basic information on storage, culinary and technological modifications is given. The practical part is focused on sorting basic information about the nutritional values of foods of plant origin regarding their changes during culinary adjustments and storage and their publication in both printed and electronic forms of the database. The uniqueness is in the creation and use of a QR code for each basic item in the database. This allows you to quickly and easily find the information you need in the form of a web page. The created database of this information can serve not only the public as an aid in the purchase of fruit and vegetables, but also as an educational aid.
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření databáze nutričních hodnot potravin rostlinného původu s ohledem na jejich změny během kulinárních úprav a skladování. V teoretické části práce jsou shrnuty základní informace o charakteristice, dělení, spotřebě a nutričních hodnotách ovoce a zeleniny. Následně jsou uvedeny základní informace o skladování a kulinárních a technologických úpravách. Praktická část je zaměřena na setřídění základních informací o nutričních hodnotách potravin rostlinného původu s ohledem na jejich změny během kulinárních úprav a skladování a jejich publikování jak v tištěné, tak v elektronické podobě databáze. Unikátnost je ve vytvoření a využití QR kódu pro každou základní položku v databázi. To umožnuje rychlé a snadné vyhledání potřebné informace ve formě www stránky. Vytvořená databáze těchto informací může sloužit nejen široké veřejnosti jako pomůcka při nákupu ovoce a zeleniny, ale i jako edukativní pomůcka.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to create a database of nutritional values of foods of plant origin with regards to their changes during culinary processing and storage. The theoretical part of the thesis summarizes basic information about the characteristics, distribution, consumption and nutritional values of fruits and vegetables. Subsequently, basic information on storage, culinary and technological modifications is given. The practical part is focused on sorting basic information about the nutritional values of foods of plant origin regarding their changes during culinary adjustments and storage and their publication in both printed and electronic forms of the database. The uniqueness is in the creation and use of a QR code for each basic item in the database. This allows you to quickly and easily find the information you need in the form of a web page. The created database of this information can serve not only the public as an aid in the purchase of fruit and vegetables, but also as an educational aid.
Cílem je sestavit digitální a tištěnou verzi databáze potravin rostlinného původu zaměřenou na nutriční hodnoty, podmínky skladování, technologickou a kulinární úpravu, dopad na zdraví člověka a zajímavosti o dané plodině. Teoretická část: nastudovat uvedenou problematiku, na základě získaných informací zpracovat literární rešerši a vyvodit závěry. Praktická část: na základě literární rešerše vytvořit digitální a tištěnou databázi potravin rostlinného původu (ovoce, zelenina). Tato databáze bude sloužit jako manuál/průvodce (informační, vzdělávací brožura) pro zákazníka v supermarketu, ale i jako učební pomůcka pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením.
Zásady pro vypracování
Cílem je sestavit digitální a tištěnou verzi databáze potravin rostlinného původu zaměřenou na nutriční hodnoty, podmínky skladování, technologickou a kulinární úpravu, dopad na zdraví člověka a zajímavosti o dané plodině. Teoretická část: nastudovat uvedenou problematiku, na základě získaných informací zpracovat literární rešerši a vyvodit závěry. Praktická část: na základě literární rešerše vytvořit digitální a tištěnou databázi potravin rostlinného původu (ovoce, zelenina). Tato databáze bude sloužit jako manuál/průvodce (informační, vzdělávací brožura) pro zákazníka v supermarketu, ale i jako učební pomůcka pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením.
Seznam doporučené literatury
[1] Macháčková, Marie, Giertlová, Anna a Porubská, Janka. 2016. NUTRIDATABAZE.CZ databáze sloţení potravin České republiky. Výpočet výživové hodnoty potravin - příručka pro provozovatele potravinářských podniků. [Online] 2016. [Citace: 2. duben 2017.] http://www.nutridatabaze.cz/obj/files/3/sys_media_1650.pdf.
[2] Košťálová, Alexandra, a další. 2015. Rádce školní jídelny 1, Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Praha : Státní zdravotní ústav, 2015. 978-80-7071-340-2.
[3] HRNČÍŘOVÁ, D., RAMBOUSKOVÁ, J. Výživa a zdraví. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2012.
[4] SEDLÁČKOVÁ, H., OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Fortuna, 2007. ISBN 80-7168-912-2.
[1] Macháčková, Marie, Giertlová, Anna a Porubská, Janka. 2016. NUTRIDATABAZE.CZ databáze sloţení potravin České republiky. Výpočet výživové hodnoty potravin - příručka pro provozovatele potravinářských podniků. [Online] 2016. [Citace: 2. duben 2017.] http://www.nutridatabaze.cz/obj/files/3/sys_media_1650.pdf.
[2] Košťálová, Alexandra, a další. 2015. Rádce školní jídelny 1, Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Praha : Státní zdravotní ústav, 2015. 978-80-7071-340-2.
[3] HRNČÍŘOVÁ, D., RAMBOUSKOVÁ, J. Výživa a zdraví. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2012.
[4] SEDLÁČKOVÁ, H., OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Fortuna, 2007. ISBN 80-7168-912-2.
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Plnění databáze údaji a jejich editaci může provádět jen správce databáze nebo plánujete zapojení i široké veřejnosti do určité části databáze? 2. Bylo by možné upozornit spotřebitele na potravinové alergeny po načtení QR kódu? 3. Jak lze garantovat správnost vložených údajů do databáze? 4. Jak je ekonomicky náročné implementovat řešení do praxe?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Jak bych si mohl ověřit tvrzení uvedené v databázi?
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Kde je v databázi zohledněno skladování? Co si mám představit pod tvrzením "ananas čisté naše tělo"? ZODPOVĚZENY ČÁSTEČNĚ
Ing. Škrovánková Soňa, Ph.D.: Jak jste členil potraviny v databázi? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Komise shledala, že odborná úroveň bakalářské práce je na nižší úrovni. Oponent, který nepracuje v potravinářství resp. výživě, nedostatky nerozpoznal.