Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály.
Anotace v angličtině
The main goal of the bachelor thesis is to map the possible uses of ozone in various areas of the food industry. Attention is also paid to broader historical, legislative, toxicological and technical contexts that co-form the overall view of this issue. Since ozone is a strong biocidal agent, the focus of most applications is the elimination of microorganisms, or. pests. In addition, lesser-known applications are described in relation to the modification of the properties of raw materials and food or the degradation of chemical contaminants. Non-toxic decomposition of ozone and other benefits resulting from its properties make it a promising alternative to traditional sanitary substances. Deteriorative effects of ozonation on food and packaging materials are also mentioned.
disinfection, microorganisms, ozone, ozonated water, food industry
Rozsah průvodní práce
68 s
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály.
Anotace v angličtině
The main goal of the bachelor thesis is to map the possible uses of ozone in various areas of the food industry. Attention is also paid to broader historical, legislative, toxicological and technical contexts that co-form the overall view of this issue. Since ozone is a strong biocidal agent, the focus of most applications is the elimination of microorganisms, or. pests. In addition, lesser-known applications are described in relation to the modification of the properties of raw materials and food or the degradation of chemical contaminants. Non-toxic decomposition of ozone and other benefits resulting from its properties make it a promising alternative to traditional sanitary substances. Deteriorative effects of ozonation on food and packaging materials are also mentioned.
disinfection, microorganisms, ozone, ozonated water, food industry
Zásady pro vypracování
Teoretická část
1.Vliv ozonu na potraviny a jejich skladování.
2.Princip účinku ozonu.
3.Možnosti využití ozonu při nakládání s potravinami.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
1.Vliv ozonu na potraviny a jejich skladování.
2.Princip účinku ozonu.
3.Možnosti využití ozonu při nakládání s potravinami.
Seznam doporučené literatury
[1] Pandiselvam, R., Subhashini, S., Priya, E. P., Banuu et al. (2019) Ozone based food preservation: a promising green technology for enhanced food safety. Ozone-Science & Enginnering, 41, 17-34
[2] Brodowska, A.J., Nowak, A. & Smigielski, K. (2018) Ozone in the food industry: Principles of ozone treatment, mechanisms of action, and applications: An overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58, 2176-2201
[3] Kim, J.G., Yousef, A.E. & Dave, S. (1999) Application of ozone for enhancing the microbiological safety and quality of foods: A review. Journal of Food Protection, 62, 1071-1087
Seznam doporučené literatury
[1] Pandiselvam, R., Subhashini, S., Priya, E. P., Banuu et al. (2019) Ozone based food preservation: a promising green technology for enhanced food safety. Ozone-Science & Enginnering, 41, 17-34
[2] Brodowska, A.J., Nowak, A. & Smigielski, K. (2018) Ozone in the food industry: Principles of ozone treatment, mechanisms of action, and applications: An overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58, 2176-2201
[3] Kim, J.G., Yousef, A.E. & Dave, S. (1999) Application of ozone for enhancing the microbiological safety and quality of foods: A review. Journal of Food Protection, 62, 1071-1087
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena sposudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Můžete uvést příklad alkoholického nápoje (kromě vína), který je/může být oštřen ozonem během průběhů procesu umělého staření?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D. Jde skutečně o zkřehnutí obilného zrna? Byla by to skutečně výhoda? ZODPOVĚZENY ZCELA
Ing. Škrovánková Soňa, Ph.D. Dochází k degradaci pesticidů nebo jejich úplnému odstranění? A co jejich metabolity? ZODPOVĚZENY ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Je možné určit, které typy buněk jsou odolnější vůči tomuto procesu? Jsou nějaké typy plísní, u kterých je nutné použít vyšší množství ozonu? ZODPOVĚZENY ZCELA
Ing. Robert Gál, Ph.D. Bylo by možné použít ozon na staření masa? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.