V teoretické čísti své diplomové práce se zaměřuji na udržitelný životní styl, co to znamená a jak ho dosáhnout. Vysvětluji pojmy jako jsou udržitelné pěstování plodin, balení potravin a předně také udržitelné dietní návyky. Dále se věnuji veganství, náhledu do historie, propagaci a vizuálnímu stylu veganství napříč potravinářským, módním i kosmetickým průmyslem. V poslední části své práce se zabývám historii a současnost kuchařských knih.
V praktické čísti diplomové práce představuji návrh autorského loga a vlastní veganské kuchařky, její realizaci a grafickou úpravu.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of my diploma thesis, I focus on a sustainable lifestyle, what it means and how to achieve it. I explain concepts such as sustainable crop production, food packaging, and sustainable dietary habits. I also focus on veganism, history, promotion, and visual style of veganism across the food, fashion, and cosmetic industries. In the last part of my work, I deal with the history and present of cookbooks.
In the practical part of the project, I present the design of the author's logo and my own vegan cookbook, its implementation, and graphic edition.
Klíčová slova
kuchařka, veganství, kniha, udržitelnost, logo, foodstyling, fotografie
V teoretické čísti své diplomové práce se zaměřuji na udržitelný životní styl, co to znamená a jak ho dosáhnout. Vysvětluji pojmy jako jsou udržitelné pěstování plodin, balení potravin a předně také udržitelné dietní návyky. Dále se věnuji veganství, náhledu do historie, propagaci a vizuálnímu stylu veganství napříč potravinářským, módním i kosmetickým průmyslem. V poslední části své práce se zabývám historii a současnost kuchařských knih.
V praktické čísti diplomové práce představuji návrh autorského loga a vlastní veganské kuchařky, její realizaci a grafickou úpravu.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of my diploma thesis, I focus on a sustainable lifestyle, what it means and how to achieve it. I explain concepts such as sustainable crop production, food packaging, and sustainable dietary habits. I also focus on veganism, history, promotion, and visual style of veganism across the food, fashion, and cosmetic industries. In the last part of my work, I deal with the history and present of cookbooks.
In the practical part of the project, I present the design of the author's logo and my own vegan cookbook, its implementation, and graphic edition.
Klíčová slova
kuchařka, veganství, kniha, udržitelnost, logo, foodstyling, fotografie
Rozsah teoretické práce minimálně 40 - 45 stran + obrazové přílohy (dokumentace praktické části). Práci odevzdat v elektronické podobě na Portál IS/STAG (dle předepsané celouniverzitní šablony viz směrnice rektora č. 33/2019) a ve formátu PDF na 1 ks CD (DVD) nosiče, dále odevzdat 2 kusy výtisků práce v pevné vazbě (v jedné z nich bude vlepeno CD) a 1 výtisk graficky zpracované práce, která má volnější grafickou podobu.
1. Teoretická část: veganství, udržitelný životní styl a veganské kuchařské knihy
2. Praktická část: návrh autorského loga a veganské kuchařky, její realizace a grafická úprava
Zásady pro vypracování
Rozsah teoretické práce minimálně 40 - 45 stran + obrazové přílohy (dokumentace praktické části). Práci odevzdat v elektronické podobě na Portál IS/STAG (dle předepsané celouniverzitní šablony viz směrnice rektora č. 33/2019) a ve formátu PDF na 1 ks CD (DVD) nosiče, dále odevzdat 2 kusy výtisků práce v pevné vazbě (v jedné z nich bude vlepeno CD) a 1 výtisk graficky zpracované práce, která má volnější grafickou podobu.
1. Teoretická část: veganství, udržitelný životní styl a veganské kuchařské knihy
2. Praktická část: návrh autorského loga a veganské kuchařky, její realizace a grafická úprava
Seznam doporučené literatury
Šťastný, J. Hřbitov na talíři; Institut zdravé výživy, 2009
Leenaert, T. How to Create a Vegan World; Lantern Books: US, 2017 1000 obalový design; Slovart: Praha, 2008
Rathousová, K. Veganův průvodce; 2015
Haig, M. Království značky: [největší omyly a úspěchy všech dob]; Ekopress: Praha, 2006
Seznam doporučené literatury
Šťastný, J. Hřbitov na talíři; Institut zdravé výživy, 2009
Leenaert, T. How to Create a Vegan World; Lantern Books: US, 2017 1000 obalový design; Slovart: Praha, 2008
Rathousová, K. Veganův průvodce; 2015
Haig, M. Království značky: [největší omyly a úspěchy všech dob]; Ekopress: Praha, 2006
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Teoretická práce – popisuje vlastně životní styl studentky. Přinesla zajímavé informace a podnítila debatu komise na téma vegetariánství a veganství.
Praktická část – velký kontrast mezi krásně naaranžovanými a řemeslně kvalitně vyfocenými fotografiemi jídla, knihařsky dobře upravenou publikací včetně výborně zvládnutého promo-videa a mizerně provedenou typografii v knize. Ta, bohužel, celkové hodnocení výrazně snížila.
Obhajoba – příjemné vystupování, bylo vidět, že si vybrala téma, které jí baví, zasvěceně odpovídala také na kladené otázky.