Diplomová práce se zabývá zpracováním odpadního kolagenního separátu z hovězí kližky na želatiny a hydrolyzáty. V teoretické části se zaměřuje na chov a produkci skotu domácího. Podrobněji je popsána porážka dobytka, vedlejší živočišné produkty a jejich využití. Dále jsou uvedeny želatina a kolagen, jejich vlastnosti a aplikace. Praktická část se pak věnuje přípravě kolagenu z kolagenní tkáně z hovězí kližky a následně podmínkám extrakce želatiny, která byla připravena enzymatickým opracováním suroviny. Sledovanými faktory při kondicionování přečištěného kolagenu byly množství enzymu Protamex (0,2-0,3-0,4 %), doba kondicionování (24-48-72 h) a teplota kondicionování (6-12-18 °C). U extrahované želatiny byly provedeny analýzy fyzikálních a funkčních vlastností. Maximální účinnost vyrobených želatin dosahovala 88,5 % a nejvyšší pevnost dosahovala 316 Bloom. Výsledky analýz byly také srovnány s dalšími literárními studiemi. Bylo prokázáno, že za vhodných podmínek lze připravit kvalitní želatinu z kolagenních tkání hovězí kližky.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the processing of waste collagen separate from bovine plywood into gelatin and hydrolysates. The theoretical part focuses on the breeding and production of domestic cattle. The slaughter of cattle, animal by-products and their use are described in more detail. The following are gelatin and collagen, their properties and applications. The practical part is then devoted to the preparation of collagen from collagen tissue from bovine plywood and subsequently to the conditions of gelatin extraction, which was prepared by enzymatic treatment of the raw material. The factors observed in the conditioning of purified collagen were the amount of Protamex enzyme (0.2-0.3-0.4 %), the conditioning time (24-48-72 h) and the conditioning temperature (6-12-18 °C). The extracted gelatin was analyzed for physical and functional properties. The maximum efficiency of the produced gelatins reached 88.5% and the highest gel strength reached 316 Bloom. The results of the analysis were also compared with other literature studies. It showed that high-quality gelatin can be prepared from bovine collagen tissues under suitable conditions.
Diplomová práce se zabývá zpracováním odpadního kolagenního separátu z hovězí kližky na želatiny a hydrolyzáty. V teoretické části se zaměřuje na chov a produkci skotu domácího. Podrobněji je popsána porážka dobytka, vedlejší živočišné produkty a jejich využití. Dále jsou uvedeny želatina a kolagen, jejich vlastnosti a aplikace. Praktická část se pak věnuje přípravě kolagenu z kolagenní tkáně z hovězí kližky a následně podmínkám extrakce želatiny, která byla připravena enzymatickým opracováním suroviny. Sledovanými faktory při kondicionování přečištěného kolagenu byly množství enzymu Protamex (0,2-0,3-0,4 %), doba kondicionování (24-48-72 h) a teplota kondicionování (6-12-18 °C). U extrahované želatiny byly provedeny analýzy fyzikálních a funkčních vlastností. Maximální účinnost vyrobených želatin dosahovala 88,5 % a nejvyšší pevnost dosahovala 316 Bloom. Výsledky analýz byly také srovnány s dalšími literárními studiemi. Bylo prokázáno, že za vhodných podmínek lze připravit kvalitní želatinu z kolagenních tkání hovězí kližky.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the processing of waste collagen separate from bovine plywood into gelatin and hydrolysates. The theoretical part focuses on the breeding and production of domestic cattle. The slaughter of cattle, animal by-products and their use are described in more detail. The following are gelatin and collagen, their properties and applications. The practical part is then devoted to the preparation of collagen from collagen tissue from bovine plywood and subsequently to the conditions of gelatin extraction, which was prepared by enzymatic treatment of the raw material. The factors observed in the conditioning of purified collagen were the amount of Protamex enzyme (0.2-0.3-0.4 %), the conditioning time (24-48-72 h) and the conditioning temperature (6-12-18 °C). The extracted gelatin was analyzed for physical and functional properties. The maximum efficiency of the produced gelatins reached 88.5% and the highest gel strength reached 316 Bloom. The results of the analysis were also compared with other literature studies. It showed that high-quality gelatin can be prepared from bovine collagen tissues under suitable conditions.
1. V literární studii se zaměřte na současný stav řešené problematiky a kriticky jej zhodnoťte.
2. Navrhněte technologický postup zpracování vybraných odpadních tkání obsahujících kolagen na kolagenní produkty (želatiny/hydrolysáty).
3. Vyhodnoťte stupeň konverse suroviny na připravené produkty. Zaměřte se na charakterisaci připravených produktů. Navrhněte optimální procesní podmínky zpracování odpadní suroviny na želatiny, respektive hydrolysáty.
4. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro vědu a praxi.
Zásady pro vypracování
1. V literární studii se zaměřte na současný stav řešené problematiky a kriticky jej zhodnoťte.
2. Navrhněte technologický postup zpracování vybraných odpadních tkání obsahujících kolagen na kolagenní produkty (želatiny/hydrolysáty).
3. Vyhodnoťte stupeň konverse suroviny na připravené produkty. Zaměřte se na charakterisaci připravených produktů. Navrhněte optimální procesní podmínky zpracování odpadní suroviny na želatiny, respektive hydrolysáty.
4. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro vědu a praxi.
Seznam doporučené literatury
Schrieber R.; Gareis H.: Gelatine Handbook. Theory and Industrial Practice. Wiley-VCH, Weinheim 2007.
Sarbon, N.M.; Nazlin, F.B.; Howell, K. Preparation and characterisation of chicken skin gelatin as an alternative to mammalian gelatin. Food Hydrocoll. 2013, 30, 143–151.
Rammaya, K.; Ying, V.Q.; Babji, A.S. Physicochemical analysis of gelatin extracted from mechanically deboned chicken meat (mdcm) residue. Int. J. Food Saf. Nutr. Publ. Health 2012, 5, 147–167.
Seznam doporučené literatury
Schrieber R.; Gareis H.: Gelatine Handbook. Theory and Industrial Practice. Wiley-VCH, Weinheim 2007.
Sarbon, N.M.; Nazlin, F.B.; Howell, K. Preparation and characterisation of chicken skin gelatin as an alternative to mammalian gelatin. Food Hydrocoll. 2013, 30, 143–151.
Rammaya, K.; Ying, V.Q.; Babji, A.S. Physicochemical analysis of gelatin extracted from mechanically deboned chicken meat (mdcm) residue. Int. J. Food Saf. Nutr. Publ. Health 2012, 5, 147–167.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A, hodnocení oponenta: A).
Studentka pak zcela zodpověděla dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
prof. Ing. Roman Čermák, Ph.D.: Kolik kližkového odpadu při zpracování masa v průmyslu vzniká?
Studentka otázku zodpověděla zcela.
prof. Ing. Martin Zatloukal, Ph.D., DSc.: Proč se výtěžnost danéh produktu měnila v tak velkém rozsahu?
Byl studován vliv šaržovitosti hovězí kližky na výtěžnost kolagenu?