Diplomová práce se zaměřuje v teoretické části na esenciální oleje, jejich historii, jakým způsobem byly získávány a jaké je jejich chemické složení. Podstatou této diplomové práce je mandarinkový olej, jeho složení, charakteristické biologické účinky, fyzikální vlastnosti a jeho využití. Praktická část je orientována na metody stanovení indexů lomu vybraných esenciálních olejů, optické otáčivosti a hustoty. Je zde zmíněno i stanovení jednotlivých složek mandarinkového oleje pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with essential oils, their history, how they were obtained and their chemical composition. The principle of this diploma thesis is tangerine oil, its composition, characteristic biological effects, physical properties and its use. The practical part deals with methods for determining the refractive indexes of selected essential oils, optical rotation and density. The determination of individual components of tangerine oil by gas chromatography is also mentioned.
Diplomová práce se zaměřuje v teoretické části na esenciální oleje, jejich historii, jakým způsobem byly získávány a jaké je jejich chemické složení. Podstatou této diplomové práce je mandarinkový olej, jeho složení, charakteristické biologické účinky, fyzikální vlastnosti a jeho využití. Praktická část je orientována na metody stanovení indexů lomu vybraných esenciálních olejů, optické otáčivosti a hustoty. Je zde zmíněno i stanovení jednotlivých složek mandarinkového oleje pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with essential oils, their history, how they were obtained and their chemical composition. The principle of this diploma thesis is tangerine oil, its composition, characteristic biological effects, physical properties and its use. The practical part deals with methods for determining the refractive indexes of selected essential oils, optical rotation and density. The determination of individual components of tangerine oil by gas chromatography is also mentioned.
I. Teoretická část:
1. V teoretické části popište zdroje mandarinkového oleje.
2. Dále se věnujte charakteristickým vlastnostem mandarinkového oleje.
3. Popište hlavní konstituenty mandarinkového oleje. Hodnoťte parametry mandarinkového oleje jako hustota, otáčivost polarizovaného světla, index lomu a další.
II. Praktická část:
1. V praktické části analyzujte soubor alespoň deseti mandarinkových olejů z různých komerčních zdrojů.
2. Stanovte jejich složení pomocí plynové chromatografie a hodnoťte poměr hlavních konstituentů limonenu a gama-terpinenu.
3. Hodnoťte případně i další minoritní konstituenty.
4. Stanovte pro vzorky jejich index lomu, hustotu, stáčivost polarizovaného světla a případně další parametry.
5. Výsledky vzájemně diskutujte a přehledně zpracujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
1. V teoretické části popište zdroje mandarinkového oleje.
2. Dále se věnujte charakteristickým vlastnostem mandarinkového oleje.
3. Popište hlavní konstituenty mandarinkového oleje. Hodnoťte parametry mandarinkového oleje jako hustota, otáčivost polarizovaného světla, index lomu a další.
II. Praktická část:
1. V praktické části analyzujte soubor alespoň deseti mandarinkových olejů z různých komerčních zdrojů.
2. Stanovte jejich složení pomocí plynové chromatografie a hodnoťte poměr hlavních konstituentů limonenu a gama-terpinenu.
3. Hodnoťte případně i další minoritní konstituenty.
4. Stanovte pro vzorky jejich index lomu, hustotu, stáčivost polarizovaného světla a případně další parametry.
5. Výsledky vzájemně diskutujte a přehledně zpracujte.
Seznam doporučené literatury
[1] Hashemi S.M.B., Khaneghah A.M. Santana A.S.: Essential Oils in Food Processing - Chemistry, Safety and Applications, Wiley Blackwell, 2017, ISBN: 978-1-119-14934-7.
[2] Attokaran M.: Natural Food Flavors and Colorants (2nd. edition), Wiley Blackwell, 2017, ISBN: 978-1-119-11476-5.
[3] Taylor M.: Handbook of Natural Antimicrobials for Food Safety and Quality, Woodhead Publishing, 2014, ISBN: 9781782420347.
[4] Dosoky N.S., Setzer W.N.: Biological Activity and Safety of Citrus spp. Essential Oils, 2018, International Journal of Molecular Sciences, volume 19, article number 1966.
Seznam doporučené literatury
[1] Hashemi S.M.B., Khaneghah A.M. Santana A.S.: Essential Oils in Food Processing - Chemistry, Safety and Applications, Wiley Blackwell, 2017, ISBN: 978-1-119-14934-7.
[2] Attokaran M.: Natural Food Flavors and Colorants (2nd. edition), Wiley Blackwell, 2017, ISBN: 978-1-119-11476-5.
[3] Taylor M.: Handbook of Natural Antimicrobials for Food Safety and Quality, Woodhead Publishing, 2014, ISBN: 9781782420347.
[4] Dosoky N.S., Setzer W.N.: Biological Activity and Safety of Citrus spp. Essential Oils, 2018, International Journal of Molecular Sciences, volume 19, article number 1966.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: Ing. Martina Černeková, Ph.D - V praktické části srovnáváte své výsledky s normou ISO 3528:2012. Můžete objasnit, jestli je tato norma pro výrobce a prodejce závazná, a co vyplývá z toho, že vámi testované mandarinkové esenciální oleje v několika ohledech nesplňují hodnoty dané touto normou?
2. V práci několikrát zmiňujete, že u jednoho ze vzorků mandarinkových esenciálních olejů byl stanoven nezvykle vysoký obsah limonenu a že to může být způsobeno původem oleje ze Španělska. Můžete to vysvětlit?
ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.– Co znamená asymetrický uhlík? ZODPOVĚZEN ZCELA, doc., Ing. Rahula Janiš, CSc. - Jaká je podmínka, aby byla látka opticky otáčivá? ZODPOVĚZEN ZCELA, doc. Ing. Jana Sedlaříková - Kde se s mandarinkovou silicí setkáme v kosmetice a jaké má účinky? Dělalo se měření vícekrát? ZODPOVĚZEN ZCELA, Ing. Lucie Urbánková, Ph.D. - Srovnávala jste pomerančovou a mandarinkovou silici? Je mezi nimi výrazný rozdíl ve složení? ZODPOVĚZEN ZCELA, doc. Ing.Věra Kašpárková, CSc. - Ostatní oleje byly mandarinkové i když se lišily od normy? ZODPOVĚZEN ZCELA Jak jste měřila index lomu? ZODPOVĚZEN ZCELA