Práce je zaměřena na stanovení poměru Cd a Zn v potravinách, konkrétně ve skořápkových plodech a olejnatých semenech. jsou zde popsány charakteristiky obou prvků, jejich maximální tolerovaný limit a doporučení denní dávka, příznaky a důsledky nadbytku nebo deficitu na lidský organismus. Dále byl popsán jejich výskyt v životním prostředí a vstup do potravního řetězce člověka.
Praktická část byla zaměřena na metodu kyselého rozkladu vzorků, popis principu stanovení prvků pomocí ICP-MS, jejich vlastní měření a vyhodnocení koncentrací Cd a Zn a jejch poměru v daných vzorcích. Dále byl stanoven index znečištění kovy (MPI) pro zhodnocení kontaminace vzorků kovy.
Anotace v angličtině
The work is focused on the determination of the ratio of Cd and Zn in food, specifically in nuts and oilseeds.The characteristics of both elements, their maximum tolerable limit and recommended daily dose, symptoms and consequences of excess or deficiency on the human body are described. Their occurrence in the environment and their entry into the human food chain are also described.
The practical part was focused on the method of acid digestion of samples, description of the principle of determination of elements by ICP-MS, their actual measurement and evaluation of Cd and Zn concentrations and their ratio in the given samples. Furthermore, the metal pollution index (MPI) was determined to evaluate the metal contamination of the samples.
Klíčová slova
kadmium, zinek, potraviny, ořechy, semena, ICP-MS
Klíčová slova v angličtině
cadmium, zinc, food, nuts, seeds, ICP-MS
Rozsah průvodní práce
61 s. (69 734 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na stanovení poměru Cd a Zn v potravinách, konkrétně ve skořápkových plodech a olejnatých semenech. jsou zde popsány charakteristiky obou prvků, jejich maximální tolerovaný limit a doporučení denní dávka, příznaky a důsledky nadbytku nebo deficitu na lidský organismus. Dále byl popsán jejich výskyt v životním prostředí a vstup do potravního řetězce člověka.
Praktická část byla zaměřena na metodu kyselého rozkladu vzorků, popis principu stanovení prvků pomocí ICP-MS, jejich vlastní měření a vyhodnocení koncentrací Cd a Zn a jejch poměru v daných vzorcích. Dále byl stanoven index znečištění kovy (MPI) pro zhodnocení kontaminace vzorků kovy.
Anotace v angličtině
The work is focused on the determination of the ratio of Cd and Zn in food, specifically in nuts and oilseeds.The characteristics of both elements, their maximum tolerable limit and recommended daily dose, symptoms and consequences of excess or deficiency on the human body are described. Their occurrence in the environment and their entry into the human food chain are also described.
The practical part was focused on the method of acid digestion of samples, description of the principle of determination of elements by ICP-MS, their actual measurement and evaluation of Cd and Zn concentrations and their ratio in the given samples. Furthermore, the metal pollution index (MPI) was determined to evaluate the metal contamination of the samples.
Klíčová slova
kadmium, zinek, potraviny, ořechy, semena, ICP-MS
Klíčová slova v angličtině
cadmium, zinc, food, nuts, seeds, ICP-MS
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakterizace prvků Cd a Zn obecně.
Výskyt těchto prvků v životním prostředí a jejich vstup do potravního řetězce člověka.
Metody stanovení těchto prvků v potravinách.
II.Praktická část
Příprava vybraných vzorků pro analýzu.
Stanovení Cd a Zn ve vybraných potravinářských vzorcích.
Vyhodnocení a význam těchto prvků z toxikologického a výživového hlediska.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakterizace prvků Cd a Zn obecně.
Výskyt těchto prvků v životním prostředí a jejich vstup do potravního řetězce člověka.
Metody stanovení těchto prvků v potravinách.
II.Praktická část
Příprava vybraných vzorků pro analýzu.
Stanovení Cd a Zn ve vybraných potravinářských vzorcích.
Vyhodnocení a význam těchto prvků z toxikologického a výživového hlediska.
Seznam doporučené literatury
\par[1] {VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Pelhřimov: OSSIS, 1999}
\par[2] {BENCKO, V., M. CIKRT a J. LENER. Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Praha: Grada Publishing, spol. s.r.o., 1995}
\par[3] {CIBULKA, J. a kolektiv. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře. Praha: Academia, 1991}
\par[4] {GREENWOOD, N. N. a A. EARNSHAW. Chemie prvků. Praha: Informatorium, 1993}
\par[5] {JANČA, J. Co nám chybí - kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle. Praha: EMINENT, 1991}
Seznam doporučené literatury
\par[1] {VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Pelhřimov: OSSIS, 1999}
\par[2] {BENCKO, V., M. CIKRT a J. LENER. Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Praha: Grada Publishing, spol. s.r.o., 1995}
\par[3] {CIBULKA, J. a kolektiv. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře. Praha: Academia, 1991}
\par[4] {GREENWOOD, N. N. a A. EARNSHAW. Chemie prvků. Praha: Informatorium, 1993}
\par[5] {JANČA, J. Co nám chybí - kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle. Praha: EMINENT, 1991}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře,
hodnocení oponenta: C – dobře).
V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: 1) Na str. 33 uvádíte v textu 12 vzorků ořechů a semen, v tabulce na stejné straně již jen 10 vzorků a v závěru 5 + 6 vzorků. Kaštany a pekanové ořechy nebyly v práci analyzovány? 2)Na str. 39 máte výpočet u mědi, objasněte tvrzení "Vědecký výbor EFSA stanovil přijatelný denní limit na 0,07mg/kg tělesné hmotnosti. (což činí při váze 55 kg 0,55 mg/kg na den)". Opravte dané tvrzení.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy: prof. Ing. Jozef Golian, Dr.: Popiště podrobněji index znečištění. ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.