V této práci je popsán vznik barev. Jakým způsobem ji vnímá lidské oko. Představuje barevný model L*a*b*, vyvinutý Mezinárodní komisí pro osvětlení (CIE). Zaměřuje se na přírodní barviva a jejich využití v potravinách. Sleduje stárnoucí procesy přírodních barviv a s nimi spojené barevné změny. Proces degradace barviva byl monitorován v mléce, jogurtech, komponentech a nápojích. Za zástupce přírodních barviv byla vybrána barviva žlutá mrkev, beta karoten, červená řepa, černá mrkev
Anotace v angličtině
In this work, the formation of colors is described. How it is perceived by the human eye. It represents the L*a*b* color model, developed by the International Commission on Illumination (CIE). It focuses on natural dyes and their use in food. It monitors the aging processes of natural dyes and the associated color changes. The dye degradation process was monitored in milk, yogurts, components and beverages. Yellow carrot, beta carotene, beetroot, black carrot were selected as representatives of natural dyes.
Klíčová slova
Barva, přírodní barviva, měření barevných změn.
Klíčová slova v angličtině
Color, natural dyes, measurement of color changes.
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
V této práci je popsán vznik barev. Jakým způsobem ji vnímá lidské oko. Představuje barevný model L*a*b*, vyvinutý Mezinárodní komisí pro osvětlení (CIE). Zaměřuje se na přírodní barviva a jejich využití v potravinách. Sleduje stárnoucí procesy přírodních barviv a s nimi spojené barevné změny. Proces degradace barviva byl monitorován v mléce, jogurtech, komponentech a nápojích. Za zástupce přírodních barviv byla vybrána barviva žlutá mrkev, beta karoten, červená řepa, černá mrkev
Anotace v angličtině
In this work, the formation of colors is described. How it is perceived by the human eye. It represents the L*a*b* color model, developed by the International Commission on Illumination (CIE). It focuses on natural dyes and their use in food. It monitors the aging processes of natural dyes and the associated color changes. The dye degradation process was monitored in milk, yogurts, components and beverages. Yellow carrot, beta carotene, beetroot, black carrot were selected as representatives of natural dyes.
Klíčová slova
Barva, přírodní barviva, měření barevných změn.
Klíčová slova v angličtině
Color, natural dyes, measurement of color changes.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Vytipování vhodných přírodních barviv pro potraviny a sledování jejich změn během skladování.
Zpracování výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Vytipování vhodných přírodních barviv pro potraviny a sledování jejich změn během skladování.
Zpracování výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Harsito, C., Prabowo, A.R., Prasetyo, S.D., Arifin, Z. Enhancement stability and color fastness of natural dye: A review(2021) Open Engineering, 11 (1), pp. 548-555. Albuquerque, B.R., Oliveira, M.B.P.P., Barros, L., Ferreira, I.C.F.R. Could fruits be a reliable source of food colorants? Pros and cons of these natural additives (2021) Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (5), pp. 805-835 }
\par[2] {Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.}
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Harsito, C., Prabowo, A.R., Prasetyo, S.D., Arifin, Z. Enhancement stability and color fastness of natural dye: A review(2021) Open Engineering, 11 (1), pp. 548-555. Albuquerque, B.R., Oliveira, M.B.P.P., Barros, L., Ferreira, I.C.F.R. Could fruits be a reliable source of food colorants? Pros and cons of these natural additives (2021) Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (5), pp. 805-835 }
\par[2] {Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře,
hodnocení oponenta: D – uspokojivě). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Specifikujte prosím barviva použitá v této práci pro přípravu vzorků, které označujete jako žlutá mrkev, černá mrkev, červená řepa a beta-karoten. Kde byla získána?
2. Uvádíte, že "1 den v light boxu simuluje 7 dnů v lednici". Na čem je založeno toto tvrzení? Jsou zde zahrnuty rozdílné světelné podmínky v light boxu a v lednici?
3. Jaký rozdíl jste zjistila ve stabilitě barev žlutá mrkev a beta karoten?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.: Proč jste neuvedla i směrodatnou odchylku u Vašich výsledků? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Kontrolním vzorkem byl pouze jogurt? Které barvivo by tedy bylo vhodnější použít? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.