Diplomová práce se zabývá charakterizací barevnosti vín z oblasti Bzenec za použití
spektrofotometrických a koloristických metod. Mimo samotnou charakteristiku a popis
bílých a červených vín a jejich výroby, popisuje teoretická část révu vinnou, jakožto hlavní surovinu pro výrobu vína a také její chemické a fyzikální vlastnosti, mezi které se řadí již zmiňovaná barevnost. Barevnost vína je způsobena pigmenty a kopigmenty, které se nacházejí ve slupkách a v dužině révy vinné. V této práci jsou jednotlivé pigmenty charakterizovány, včetně jejich chemického složení.
Experimentální část diplomové práce zahrnuje měření UV/VIS a kolorimetrii vybraných
vzorků vína. Dále je provedena numerická modelace naměřených spekter UV/VIS a jejich
následná analýza. V této části jsou naměřené výsledky zpracovány a prezentovány. Jako poslední částí experimentu je porovnání jednotlivých vzorků vzhledem k jejich statické odlišnosti pomocí metody ANOVA.
Anotace v angličtině
This diploma thesis investigates the colors of wines from the Bzenec area using
spectrophotometric and colouristic methods. In addition to the characteristics and
description of white and red wines and their production, theoretical part describes the vine as the main raw material for the wine production and also chemical and physical properties of vine which includes the color.
The color is caused by pigments and copigment, found in the peel and pulp of vine. The individual pigments are characterized including their chemical composition.
The experimental part of the diploma thesis provides the measurement of UV/ VIS and
colorimetry of the selected samples of wines. Numerical modeling of the measured spectra UV/VIS and their subsequent analysis are also performed. In this part, the measured results are processed, also presented. The last part of the experiment is a comparison of the individual samples due their statistic differences using the ANOVA method.
Klíčová slova
víno, výroba vína, spektrofotometrické metody, kolorimetrické metody
Diplomová práce se zabývá charakterizací barevnosti vín z oblasti Bzenec za použití
spektrofotometrických a koloristických metod. Mimo samotnou charakteristiku a popis
bílých a červených vín a jejich výroby, popisuje teoretická část révu vinnou, jakožto hlavní surovinu pro výrobu vína a také její chemické a fyzikální vlastnosti, mezi které se řadí již zmiňovaná barevnost. Barevnost vína je způsobena pigmenty a kopigmenty, které se nacházejí ve slupkách a v dužině révy vinné. V této práci jsou jednotlivé pigmenty charakterizovány, včetně jejich chemického složení.
Experimentální část diplomové práce zahrnuje měření UV/VIS a kolorimetrii vybraných
vzorků vína. Dále je provedena numerická modelace naměřených spekter UV/VIS a jejich
následná analýza. V této části jsou naměřené výsledky zpracovány a prezentovány. Jako poslední částí experimentu je porovnání jednotlivých vzorků vzhledem k jejich statické odlišnosti pomocí metody ANOVA.
Anotace v angličtině
This diploma thesis investigates the colors of wines from the Bzenec area using
spectrophotometric and colouristic methods. In addition to the characteristics and
description of white and red wines and their production, theoretical part describes the vine as the main raw material for the wine production and also chemical and physical properties of vine which includes the color.
The color is caused by pigments and copigment, found in the peel and pulp of vine. The individual pigments are characterized including their chemical composition.
The experimental part of the diploma thesis provides the measurement of UV/ VIS and
colorimetry of the selected samples of wines. Numerical modeling of the measured spectra UV/VIS and their subsequent analysis are also performed. In this part, the measured results are processed, also presented. The last part of the experiment is a comparison of the individual samples due their statistic differences using the ANOVA method.
Klíčová slova
víno, výroba vína, spektrofotometrické metody, kolorimetrické metody
1. Charakterizujte fyzikálně-chemické charakteristiky bílých a červených vín.
2. Popište typy pigmentů a kopigmentů vyskytujících se v bílých a červených vínech a popište jejich chemické složení.
3. Popište základní typy spektrofotometrických a koloristických metod měření barevnosti.
4. Proveďte experimentální měření UV VIS a kolorimetrii vybraných vzorků bílého a červeného vína. Proveďte numerické modelování naměřených spekter a jejich analýzu.
5. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření, reprodukovatelnost měření a porovnejte jednotlivé vzorky vzhledem k jejich statistické odlišnosti metodou ANOVA.
6. Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma
1. Charakterizujte fyzikálně-chemické charakteristiky bílých a červených vín.
2. Popište typy pigmentů a kopigmentů vyskytujících se v bílých a červených vínech a popište jejich chemické složení.
3. Popište základní typy spektrofotometrických a koloristických metod měření barevnosti.
4. Proveďte experimentální měření UV VIS a kolorimetrii vybraných vzorků bílého a červeného vína. Proveďte numerické modelování naměřených spekter a jejich analýzu.
5. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření, reprodukovatelnost měření a porovnejte jednotlivé vzorky vzhledem k jejich statistické odlišnosti metodou ANOVA.
6. Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP.
Seznam doporučené literatury
[1] TROUILLAS, Patrick, Juan C. SANCHO-GARCÍA, Victor DE FREITAS, Johannes GIERSCHNER, Michal OTYEPKA a Olivier DANGLES. Stabilizing and modulating color by copigmentation: Insights from theory and experiment. Chemical Reviews [online]. 2016, 116(9), 4937-4982 [cit. 2021-5-24]. ISSN 0009-2665. Dostupné z: doi:10.1021/acs.chemrev.5b00507
[2] LAPČÍKOVÁ, Barbora, Lubomír LAPČÍK a Jana HUPKOVÁ. Physico-chemical characterisation of Slovak wines. Potravinarstvo [online]. 2017, 11(1), 216-222 [cit. 2021-5-24]. ISSN 1337-0960. Dostupné z: doi:10.5219/727
[3] LAPČÍK, Lubomír, Michal ČEPPAN a Peter PELIKÁN. Fotochemické procesy. Bratislava: Alfa, 1989. Edícia literatúry pre spotrebný priemysel (Alfa)
[4] PELIKÁN, Peter, ČEPPAN, Michal, LIŠKA, Marek. Applications of Numerical Methods in Molecular Spectroscopy (Fundamental & Applied Aspects of Chemometrics). Boca Raton, CRC Press, 1994. ISBN 978-0-8493-7322-0
[5] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 6., přeprac. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-745-3
Seznam doporučené literatury
[1] TROUILLAS, Patrick, Juan C. SANCHO-GARCÍA, Victor DE FREITAS, Johannes GIERSCHNER, Michal OTYEPKA a Olivier DANGLES. Stabilizing and modulating color by copigmentation: Insights from theory and experiment. Chemical Reviews [online]. 2016, 116(9), 4937-4982 [cit. 2021-5-24]. ISSN 0009-2665. Dostupné z: doi:10.1021/acs.chemrev.5b00507
[2] LAPČÍKOVÁ, Barbora, Lubomír LAPČÍK a Jana HUPKOVÁ. Physico-chemical characterisation of Slovak wines. Potravinarstvo [online]. 2017, 11(1), 216-222 [cit. 2021-5-24]. ISSN 1337-0960. Dostupné z: doi:10.5219/727
[3] LAPČÍK, Lubomír, Michal ČEPPAN a Peter PELIKÁN. Fotochemické procesy. Bratislava: Alfa, 1989. Edícia literatúry pre spotrebný priemysel (Alfa)
[4] PELIKÁN, Peter, ČEPPAN, Michal, LIŠKA, Marek. Applications of Numerical Methods in Molecular Spectroscopy (Fundamental & Applied Aspects of Chemometrics). Boca Raton, CRC Press, 1994. ISBN 978-0-8493-7322-0
[5] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 6., přeprac. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-745-3
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně,hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jakou metodu měření barevnosti vín byste doporučila pro využití v praxi, například u velkých vinařských společností a naopak třeba u dozorových orgánů?
2. Čím by bylo možné ovlivnit, či zvýšit antioxidační aktivitu u červených vín?
3. Jak se projevuje na stabilitě barvy vín obsah síry, fosforu a železa?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D. 1. Jaký má smysl pro vinaře sledovat různé barvy? 2. Jaký má význam porovnávat bílá či růžová vína z hlediska charakteristik, které jste zmínila? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Umíte odhadnout k jakým parametrům se pojí hodnocení jiskry? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.