Cílem této práce byla charakterizace granulometrie sypkých potravin konkrétně kakaového prášku, sušeného mléka a sušených rostlinných nápojů. V teoretické části byla zpracována rešerše, která se zabývala charakteristikou velikosti a tvaru částic, analytických metod a sypkých potravin. Praktická část se poté zabývala sítovou analýzou příslušných vzorků, modelováním distribučních křivek, křivek rozsevu a propadu. Dále byly vzorky podrobeny analýze laserovou difrakcí a v závěru došlo na porovnání výše zmíněných metod a posouzení jejich vhodnosti pro tyto materiály.
Annotation in English
The aim of this work was to characterize the granulometry of powdered foods, specifically cocoa powder, milk powder and dried plant drinks. In the theoretical part a search was made about the characteristics of the size and shape of the particles, analytical methods and powdered food. The practical part then dealt with sieve analysis of relevant samples, modeling of distribution curves, sowing and sag curves. Furthermore, the samples were subjected to laser diffraction analysis and in the end, the above-mentioned methods were compared and their suitability for these materials was assessed.
Keywords
granulometrie, laserová difrakce, velikost částic, kakaový prášek, distribuční funkce
Keywords in English
granulometry, laser diffraction, particle size, cocoa powder, distribution function
Length of the covering note
84 s.
Language
CZ
Annotation
Cílem této práce byla charakterizace granulometrie sypkých potravin konkrétně kakaového prášku, sušeného mléka a sušených rostlinných nápojů. V teoretické části byla zpracována rešerše, která se zabývala charakteristikou velikosti a tvaru částic, analytických metod a sypkých potravin. Praktická část se poté zabývala sítovou analýzou příslušných vzorků, modelováním distribučních křivek, křivek rozsevu a propadu. Dále byly vzorky podrobeny analýze laserovou difrakcí a v závěru došlo na porovnání výše zmíněných metod a posouzení jejich vhodnosti pro tyto materiály.
Annotation in English
The aim of this work was to characterize the granulometry of powdered foods, specifically cocoa powder, milk powder and dried plant drinks. In the theoretical part a search was made about the characteristics of the size and shape of the particles, analytical methods and powdered food. The practical part then dealt with sieve analysis of relevant samples, modeling of distribution curves, sowing and sag curves. Furthermore, the samples were subjected to laser diffraction analysis and in the end, the above-mentioned methods were compared and their suitability for these materials was assessed.
Keywords
granulometrie, laserová difrakce, velikost částic, kakaový prášek, distribuční funkce
Keywords in English
granulometry, laser diffraction, particle size, cocoa powder, distribution function
Research Plan
1. Zpracujte literární rešerši na zadané téma charakterizace fyzikálně-chemických vlastností partikulárních systémů v potravinářském průmyslu.
2. Definujte způsoby popisu granulometrie suchých práškových potravin.
3. Popište způsoby měření granulometrie práškových potravin a jejich vyhodnocení.
5. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření, reprodukovatelnost měření a porovnejte jednotlivé vzorky vzhledem k jejich statistické odlišnosti metodou ANOVA.
6. Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP.
Research Plan
1. Zpracujte literární rešerši na zadané téma charakterizace fyzikálně-chemických vlastností partikulárních systémů v potravinářském průmyslu.
2. Definujte způsoby popisu granulometrie suchých práškových potravin.
3. Popište způsoby měření granulometrie práškových potravin a jejich vyhodnocení.
5. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření, reprodukovatelnost měření a porovnejte jednotlivé vzorky vzhledem k jejich statistické odlišnosti metodou ANOVA.
6. Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP.
Recommended resources
[1] HIEMENZ, Paul C. a Raj RAJAGOPALAN. Principles of colloid and surface chemistry. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 1997. ISBN 978-0824793975.
[2] SCHULZE, Dietmar. Powders and bulk solids: behavior, characterization, storage and flow. New York: Springer, c2008. ISBN 978-3-540-73767-4.
[3] FEDA, Jaroslav. Mechanics of particulate materials: the principles. New York: Elsevier Scientific Pub. Co., 1982. ISBN 0-444-99713-x.
[4] FIGURA, Ludger O. a Arthur A. TEIXEIRA. Food physics: physical properties--measurement and applications. New York: Springer, c2007. ISBN 978-3-540-34191-8.
Recommended resources
[1] HIEMENZ, Paul C. a Raj RAJAGOPALAN. Principles of colloid and surface chemistry. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 1997. ISBN 978-0824793975.
[2] SCHULZE, Dietmar. Powders and bulk solids: behavior, characterization, storage and flow. New York: Springer, c2008. ISBN 978-3-540-73767-4.
[3] FEDA, Jaroslav. Mechanics of particulate materials: the principles. New York: Elsevier Scientific Pub. Co., 1982. ISBN 0-444-99713-x.
[4] FIGURA, Ludger O. a Arthur A. TEIXEIRA. Food physics: physical properties--measurement and applications. New York: Springer, c2007. ISBN 978-3-540-34191-8.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Str. 28, obrázek 14 – Co znamená konstanta K = 1,08.10-6?
2. Str. 47, graf č. 4 až 9 – vysvětlete chybové úsečky a hodnoty na ose x.
3. Vysvětlete pojmy „countur hull area equivalent diameter“, „conex hull area equivalent diameter diameter“, „aspect ratio“.
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné otázky.