Flavonoidy představují skupinu látek, které patří mezi rostlinné fenoly. Aktuálně přesahuje počet známých flavonoidních látek hodnotu 4000, a neustále jich přibývá. V různých druzích rostlin se flavonoidy vyskytují částečně volně a částečně ve formě glykosidů.
Předložená bakalářská práce si klade za cíl poskytnou souhrnné informace nacházející se v aktuální odborné literatuře týkající se flavonolů a jejich glykosidů. Jsou v ní charakterizováni vybraní zástupci, se zaměřením se na popis jejich fyzikálně-chemických vlastností, izolaci z přírodních zdrojů, možnosti jejich syntézy a metody stanovení. Stranou není ponechána ani jejich biologická aktivita.
Anotace v angličtině
Flavonoids represent a group of substances that belong to plant phenols. Currently, the number of known flavonoid substances exceeds 4000, and they are constantly increasing. In various plant species, flavonoids occur partly free and partly in the form of glycosides.
The submitted bachelor's thesis aims to provide summary information appearing in the current professional literature regarding flavonols and their glycosides. Selected representatives are characterized in it, focusing on the description of their physico-chemical properties, isolation from natural sources, possibilities of their synthesis and determination methods. Their biological activity is not left out either.
Flavonoidy představují skupinu látek, které patří mezi rostlinné fenoly. Aktuálně přesahuje počet známých flavonoidních látek hodnotu 4000, a neustále jich přibývá. V různých druzích rostlin se flavonoidy vyskytují částečně volně a částečně ve formě glykosidů.
Předložená bakalářská práce si klade za cíl poskytnou souhrnné informace nacházející se v aktuální odborné literatuře týkající se flavonolů a jejich glykosidů. Jsou v ní charakterizováni vybraní zástupci, se zaměřením se na popis jejich fyzikálně-chemických vlastností, izolaci z přírodních zdrojů, možnosti jejich syntézy a metody stanovení. Stranou není ponechána ani jejich biologická aktivita.
Anotace v angličtině
Flavonoids represent a group of substances that belong to plant phenols. Currently, the number of known flavonoid substances exceeds 4000, and they are constantly increasing. In various plant species, flavonoids occur partly free and partly in the form of glycosides.
The submitted bachelor's thesis aims to provide summary information appearing in the current professional literature regarding flavonols and their glycosides. Selected representatives are characterized in it, focusing on the description of their physico-chemical properties, isolation from natural sources, possibilities of their synthesis and determination methods. Their biological activity is not left out either.
Negahdari, R. et al.: Therapeutic Benefits of Rutin and its Nanoformulations. Phytotherapy Research 2021, 35, 1719-1738.
Biesaga, M., Pyrzynska, K.: Analytical Procedures for Determination of Quercetin and its Glycosides in Plant Material. Critical Reviews in Analytical Chemistry 2009, 39, 95-107.
Silva, L. N., Zimmer, K.R., Macedo, A. J., Trentin, D. S.: Plant Natural Products Targeting Bacterial Virulence Factors. Chemical Reviews 2016, 116, 9162-9236.
Negahdari, R. et al.: Therapeutic Benefits of Rutin and its Nanoformulations. Phytotherapy Research 2021, 35, 1719-1738.
Biesaga, M., Pyrzynska, K.: Analytical Procedures for Determination of Quercetin and its Glycosides in Plant Material. Critical Reviews in Analytical Chemistry 2009, 39, 95-107.
Silva, L. N., Zimmer, K.R., Macedo, A. J., Trentin, D. S.: Plant Natural Products Targeting Bacterial Virulence Factors. Chemical Reviews 2016, 116, 9162-9236.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího doc. Ing. Michala Rouchala, Ph.D. (hodnocení: C - dobře) a oponenta Ing. Zdeňky Pruckové, Ph.D. (hodnocení: C - dobře). Studentka pak odpovídala na dotazy oponenta. Dotazy oponenta Ing. Zdeňky Pruckové, Ph.D. – 1) Na straně 23 uvádíte, že mezi konvenční způsoby extrakce patří perkolace. Nic bližšího k této technice neuvádíte. Mohla byste toto doplnit? ZODPOVĚZEN ZCELA 2) Na str. 33 uvádíte, že rutin je vyhledávanou fotochemikálií. Co si máme pod tímto pojmem představit. ZODPOVĚZEN ZCELA 3) Na str. 42 uvádíte, že hodnota inhibice volných radikálů IC50 pro kvercetin byla stanovena 78 mg.ml-1. Můžete tuto hodnotu nějak porovnat s jinými známějšími antioxidanty. ZODPOVĚZEN ZCELA 4) Na str. 44 uvádíte studie, kdy byl z okurky seté izolován kaempferol, u kterého byly sledovány pozitivní účinky na snížení hladiny glukózy v krvi krys. Mohla byste doplnit, jaké množství kaempferolu bylo z okurky seté izolováno. ZODPOVĚZEN ZCELA. Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Škrovánková - je lepší ze zdravotního hlediska jíst vyizolovaný rutin nebo pohanku jako takovou? Doc. Sumczynski - co je ascorutin? Dotazy byly zodpovězeny.