Bakalářská práce se zabývá analýzou potravinové bezpečnosti v České republice mezi lety 2017-2021. Teoretická část popisuje základní pojmy, které jsou pro orientaci v problematice klíčové. Jedná se například o potravinovou soběstačnost, přístup k potravinám nebo nutriční hodnoty. Dále jsou uvedeny základní mezinárodní i státní organizace, jež se touto problematikou zabývají. Praktická část je věnována analýze konkrétních let, negativním trendům, jež jsou následně vyhodnoceny a jsou navrhnuty možná opatření pro zefektivnění a udržitelnost stávající úrovně současného systému.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of food security in the Czech Republic between 2017 and 2021. The theoretical part describes the basic concepts that are key to orientation in the issue. These are, for example, food sovereignty, food access or nutritional value. Following are the basic international and national organizations that deal with this issue. The practical part is devoted to the analysis of specific years, negative trends, which are evaluated afterwards, and possible measures are proposed for streamlining and maintaining sustainability of the current level of the system.
Klíčová slova
Bezpečnost, potravinová bezpečnost, Globální index potravinové bezpečnost, RASFF, Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Klíčová slova v angličtině
Security, food security, Global Food Security Index, RASFF, State Veterinary Administration, State Agricultural and Food Inspection Authority, Central Agricultural Inspection and Testing Institute
Rozsah průvodní práce
61 s. (84 008 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá analýzou potravinové bezpečnosti v České republice mezi lety 2017-2021. Teoretická část popisuje základní pojmy, které jsou pro orientaci v problematice klíčové. Jedná se například o potravinovou soběstačnost, přístup k potravinám nebo nutriční hodnoty. Dále jsou uvedeny základní mezinárodní i státní organizace, jež se touto problematikou zabývají. Praktická část je věnována analýze konkrétních let, negativním trendům, jež jsou následně vyhodnoceny a jsou navrhnuty možná opatření pro zefektivnění a udržitelnost stávající úrovně současného systému.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of food security in the Czech Republic between 2017 and 2021. The theoretical part describes the basic concepts that are key to orientation in the issue. These are, for example, food sovereignty, food access or nutritional value. Following are the basic international and national organizations that deal with this issue. The practical part is devoted to the analysis of specific years, negative trends, which are evaluated afterwards, and possible measures are proposed for streamlining and maintaining sustainability of the current level of the system.
Klíčová slova
Bezpečnost, potravinová bezpečnost, Globální index potravinové bezpečnost, RASFF, Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Klíčová slova v angličtině
Security, food security, Global Food Security Index, RASFF, State Veterinary Administration, State Agricultural and Food Inspection Authority, Central Agricultural Inspection and Testing Institute
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte problematiku bezpečnosti a potravinové bezpečnosti v České republice.
Analyzujte stav potravinové bezpečnosti v České republice v letech 2017 – 2021.
Vyhodnoťte úroveň potravinové bezpečnosti.
Navrhněte možná opatření zvyšující potravinovou bezpečnost země.
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte problematiku bezpečnosti a potravinové bezpečnosti v České republice.
Analyzujte stav potravinové bezpečnosti v České republice v letech 2017 – 2021.
Vyhodnoťte úroveň potravinové bezpečnosti.
Navrhněte možná opatření zvyšující potravinovou bezpečnost země.
Seznam doporučené literatury
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
OSTROM, Lee T. a Cheryl A. WILHELMSEN. Risk assessment: tools, techniques, and their applications. Second edition. Hoboken, NJ: Wiley, 2019. ISBN 978-1-119-48346-5.
LUKÁŠKOVÁ, Eva a Kateřina PITROVÁ. Economic and social aspects of food security. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770-6.
Další doporučená literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
OSTROM, Lee T. a Cheryl A. WILHELMSEN. Risk assessment: tools, techniques, and their applications. Second edition. Hoboken, NJ: Wiley, 2019. ISBN 978-1-119-48346-5.
LUKÁŠKOVÁ, Eva a Kateřina PITROVÁ. Economic and social aspects of food security. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770-6.
Další doporučená literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
Bez volně vložených příloh.
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce na téma: Stav potravinové bezpečnosti v České republice.
Byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně studentka zodpověděla doplňující otázky oponenta práce:
1. Lze odpovědět na otázku, zda kvalitnější potraviny pocházejí od maloproducentů nebo velkoproducentů? Jestliže ano, jaká by byla odpověď?
2. V návrzích na opatření je uvedeno pod bodem 2: „Více financí do vědeckého hodnocení rizika v systému zajištění potravinové bezpečnosti.“. O co by se mělo konkrétněji jednat v tomto návrhu a o jaké sumě finančních prostředcích se dá hovořit?
Doplňující dotazy komise na bakalářskou práci:
dok. Petrlová:
Blíže specifikujte bod v grafu negativních trendů – falšování potravin.
dok. Musil:
Je Česká republika dostatečně zabezpečena pro případy potravinové krize?
Studentka zodpověděla otázky oponenta a následně odpovídala na otázky komise a vyslechla si doporučení pro zlepšení.