Bakalářská práce se zabývá vybranými enterobakteriemi, a to Escherichia coli a Salmonella enterica. Dále pojednává o antibiotikách, jejich historii a mechanizmech účinku. Jsou zde rozebrány diluční a difúzní metody zjišťování rezistence na antibiotika. Rovněž je v práci shrnuta antibiotická rezistence, její vznik a mechanizmy. V závěru práce jsou zmíněny příklady jednotlivých antibiotik indikujících antibiotickou rezistenci.
Anotace v angličtině
This thesis deals with enterobacteria, namely Escherichia coli and Salmonella enterica. It also concerns antibiotics, their history a mechanisms of action. It analyses the dilution method and the diffusion method used to analyse antibiotic resistance. The thesis also summarizes antibiotic resistance, its origin a mechanisms. At the end of the thesis, there are mentioned examples of individual antibiotics, which indicates antibiotic resistance.
enterobacteria, antibiotic, mechanism of action of antibiotic, antibiotic resistance
Rozsah průvodní práce
45 s. (75 993 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vybranými enterobakteriemi, a to Escherichia coli a Salmonella enterica. Dále pojednává o antibiotikách, jejich historii a mechanizmech účinku. Jsou zde rozebrány diluční a difúzní metody zjišťování rezistence na antibiotika. Rovněž je v práci shrnuta antibiotická rezistence, její vznik a mechanizmy. V závěru práce jsou zmíněny příklady jednotlivých antibiotik indikujících antibiotickou rezistenci.
Anotace v angličtině
This thesis deals with enterobacteria, namely Escherichia coli and Salmonella enterica. It also concerns antibiotics, their history a mechanisms of action. It analyses the dilution method and the diffusion method used to analyse antibiotic resistance. The thesis also summarizes antibiotic resistance, its origin a mechanisms. At the end of the thesis, there are mentioned examples of individual antibiotics, which indicates antibiotic resistance.
enterobacteria, antibiotic, mechanism of action of antibiotic, antibiotic resistance
Zásady pro vypracování
1. Enterobakterie – vlastnosti, výskyt v potravinách a možnosti jejich detekce.
2. Mechanizmy a příčiny vzniku antibiotické rezistence.
3. Antibiotická rezistence enterobakterií izolovaných z potravin a nápojů.
Zásady pro vypracování
1. Enterobakterie – vlastnosti, výskyt v potravinách a možnosti jejich detekce.
2. Mechanizmy a příčiny vzniku antibiotické rezistence.
3. Antibiotická rezistence enterobakterií izolovaných z potravin a nápojů.
Seznam doporučené literatury
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
[2] Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[3] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[4] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
[2] Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[3] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[4] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Petra Jančová, Ph.D.:
1. Na straně 18 uvádíte, že hlavní význam antibiotik spočívá v pervenci infekčních onemocnění. Na konkrétně jaká infekční onemocnění bychom měli preventivně užívat antibiotika? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Na straně 26 uvádíte, že beta-laktamázy třídy B představují metalo-beta-laktamázy, které vyžadují pro činnost přítomnost zinku nebo těžkých kovů. Přítomnost kterých těžkých kovů mohou tyto enzymy vyžadovat? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Na straně 34 uvádíte, že: "Tigecyklin by se měl hlásit jako rezistentní bez ohledu na výsledek vyšetření citlivosti." Proč se tedy testuje citlivost na toto antibiotikum? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Vendula pachlová, Ph.D.: Jaký je problém rezistence mikroorganizmů v souvislosti s potravinami? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.: Geny způsobující rezistenci mikroorganizmů se běžně vyskytují i v přírodě, zabývala jste se i tímto problémem? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.