Předložená diplomová práce je zaměřena na studium enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích. Literární rešerše slouží jako podklad pro zpracování praktické části. Rešerše se věnuje kurkuminu, jako aktivní látce, která nese potenciál uplatnění v oblasti potravinářského průmyslu či farmacie. Další část je věnována lipozomální enkapsulaci kurkuminu v koloidních disperzích, kde jsou lipozomy jako fosfolipidové vezikuly schopné zachytit a ochránit hydrofobní a hydrofilní látky. Tyto ochranné vlastnosti je možné posílit přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy. Dále je práce zaměřena na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu, jako vhodné enkapsulační pouzdro pro kurkumin.
Anotace v angličtině
The presented Master's thesis is focused on the study of curcumin encapsulation in colloidal dispersions. Literary research serves as a basic for the elaboration of the practical part. The research focuses on curcumin, as an active substance that has the potential to be used in the food industry or pharmacy. The next part is devoted to liposomal encapsulation of curcumin in colloidal dispersions, where liposomes as phospholipid vesicles are able to capture and protect hydrophobic and hydrophilic substances. These protective properties can be enhanced by the addition of a suitable biopolymer, in our case a carboxymethylcellulose derivative. Furthermore, the work is focused on the study of the stability of a liposomal dispersion containing soy lecithin and carboxymethylcellulose, as a suitable encapsulation capsule for curcumin.
Předložená diplomová práce je zaměřena na studium enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích. Literární rešerše slouží jako podklad pro zpracování praktické části. Rešerše se věnuje kurkuminu, jako aktivní látce, která nese potenciál uplatnění v oblasti potravinářského průmyslu či farmacie. Další část je věnována lipozomální enkapsulaci kurkuminu v koloidních disperzích, kde jsou lipozomy jako fosfolipidové vezikuly schopné zachytit a ochránit hydrofobní a hydrofilní látky. Tyto ochranné vlastnosti je možné posílit přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy. Dále je práce zaměřena na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu, jako vhodné enkapsulační pouzdro pro kurkumin.
Anotace v angličtině
The presented Master's thesis is focused on the study of curcumin encapsulation in colloidal dispersions. Literary research serves as a basic for the elaboration of the practical part. The research focuses on curcumin, as an active substance that has the potential to be used in the food industry or pharmacy. The next part is devoted to liposomal encapsulation of curcumin in colloidal dispersions, where liposomes as phospholipid vesicles are able to capture and protect hydrophobic and hydrophilic substances. These protective properties can be enhanced by the addition of a suitable biopolymer, in our case a carboxymethylcellulose derivative. Furthermore, the work is focused on the study of the stability of a liposomal dispersion containing soy lecithin and carboxymethylcellulose, as a suitable encapsulation capsule for curcumin.
1.Zpracujte literární rešerži na téma kurkumin, jeho struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti, vliv na zdraví, vstřebatelnost. Dále popište strategie a postupy enkapsulace aktivních komponent léčiv ve farmaceutické a potravinářské praxi.
II.Experimentální část
1.Proveďte experimentální přípravu koloidních disperzí kurkuminu s cílem jejího enkapsulování v koloidních micelárních systémech. Proveďte fyzikálně-chemickou charakterizaci těchto systémů. Naměřená data statisticky vyhodnoťte a zpracujte ve formě tabulek a obrázků. Citujte veškerou použitou literaturu.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
1.Zpracujte literární rešerži na téma kurkumin, jeho struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti, vliv na zdraví, vstřebatelnost. Dále popište strategie a postupy enkapsulace aktivních komponent léčiv ve farmaceutické a potravinářské praxi.
II.Experimentální část
1.Proveďte experimentální přípravu koloidních disperzí kurkuminu s cílem jejího enkapsulování v koloidních micelárních systémech. Proveďte fyzikálně-chemickou charakterizaci těchto systémů. Naměřená data statisticky vyhodnoťte a zpracujte ve formě tabulek a obrázků. Citujte veškerou použitou literaturu.
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x
[2] LAPČÍK, L. a RAAB, M. Nauka o materiálech II, Učební texty vysokých škol, Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2001, 115 s, ISBN 80-238-6527-7
[3] BUREŠOVÁ, R. Enkapsulace vitamínu C. Diplomová práce. FT UTB, Zlín (2018)
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x
[2] LAPČÍK, L. a RAAB, M. Nauka o materiálech II, Učební texty vysokých škol, Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2001, 115 s, ISBN 80-238-6527-7
[3] BUREŠOVÁ, R. Enkapsulace vitamínu C. Diplomová práce. FT UTB, Zlín (2018)
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy vedoucího:
Pro jakou hodnotu zeta potenciálui lze koloidní disperzi považovat za elektrostaticky stabilní?
V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jak jinak než vizuálně byste hodnotila stabilitu emulzí?
2. Vysvětlete pojem polydisperzita a kombinovaný průměr v tabulce č. 3.
3. Proč jste zvolila k popisu tokového chování vašich emulzí mocninový model Ostwald de Waele?
ZODPOVĚZENO ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.: Jaký kurkumin jste použila, jednalo se o čistou přídatnou látku? Fungoval by proces i s gelotvornou látkou?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Kde se enkapsulace nejvíce využívá?
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo poměrně jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.