Diplomová práce navazuje na výzkum provedený v bakalářské práci a zabývá se faktory ovlivňujícími redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a význam druhu Lactobacillus casei, popis biogenních aminů, jejich charakteristiku, tvorbu a výskyt v prostředí a možnostmi snížení obsahu biogenních aminů v prostředí. Praktická část se zabývá kultivací Lactobacillus casei v závislosti na různých faktorech prostředí, HPLC stanovením obsahu biogenních aminů v bujónu po kultivaci Lactobacillus casei a Vyhodnocením výsledků a formulací závěrů práce.
Byly zaznamenány hodnoty úbytků. Nejvýznamnější úbytky byly zaznamenány při pH 5,4 při 30°C, kdy došlo k redukci všech sledovaných aminů alespoň o 20%. Nejlépe byl degradován histamin, jehož koncentrace byla snížena v průběhu prvních 24hodin až o 50%. Druhým nejlépe degradovaným aminem byl putrescin, jehož koncentrace klesly v prvních 8 hodinách o 30% a za 24 hodin na 50%. Koncentrace fenylethylaminu klesly o 35%. Byla zaznamenána i degradace kadaverinu a tyraminu o 20%.
Annotation in English
The diploma thesis follows up on the research carried out in the bachelors thesis and deals with Selected Factors Influencing the Biogenic Amines Reduction by Lactobacillus casei. The theoretical part includes the characteristics and significance of the species Lactobacillus casei, a description of biogenic amines, their characteristics, formation and occurrence in the environment and the possibilities of reducing the content of biogenic amines. The practical part deals with the cultivation of Lactobacillus casei depending on various environmental factors, HPLC determination of the content of biogenic amines in the broth after cultivation of Lactobacillus casei and evaluation of the results and formulation of conclusions.
Decrease values were found. The most significant decreases were recorded at pH 5.4 at 30 ° C, when all monitored amines were reduced by at least 20%. The best degradation was found in histamine, the concentration of which was reduced by up to 50% during the first 24 hours. The second best degraded amine was putrescine, whose concentrations dropped by 30% in the first 8 hours and to 50% in 24 hours. Phenylethylamine concentrations decreased by 35%. Degradation of cadaverine and tyramine by 20% was also noted.
Diplomová práce navazuje na výzkum provedený v bakalářské práci a zabývá se faktory ovlivňujícími redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a význam druhu Lactobacillus casei, popis biogenních aminů, jejich charakteristiku, tvorbu a výskyt v prostředí a možnostmi snížení obsahu biogenních aminů v prostředí. Praktická část se zabývá kultivací Lactobacillus casei v závislosti na různých faktorech prostředí, HPLC stanovením obsahu biogenních aminů v bujónu po kultivaci Lactobacillus casei a Vyhodnocením výsledků a formulací závěrů práce.
Byly zaznamenány hodnoty úbytků. Nejvýznamnější úbytky byly zaznamenány při pH 5,4 při 30°C, kdy došlo k redukci všech sledovaných aminů alespoň o 20%. Nejlépe byl degradován histamin, jehož koncentrace byla snížena v průběhu prvních 24hodin až o 50%. Druhým nejlépe degradovaným aminem byl putrescin, jehož koncentrace klesly v prvních 8 hodinách o 30% a za 24 hodin na 50%. Koncentrace fenylethylaminu klesly o 35%. Byla zaznamenána i degradace kadaverinu a tyraminu o 20%.
Annotation in English
The diploma thesis follows up on the research carried out in the bachelors thesis and deals with Selected Factors Influencing the Biogenic Amines Reduction by Lactobacillus casei. The theoretical part includes the characteristics and significance of the species Lactobacillus casei, a description of biogenic amines, their characteristics, formation and occurrence in the environment and the possibilities of reducing the content of biogenic amines. The practical part deals with the cultivation of Lactobacillus casei depending on various environmental factors, HPLC determination of the content of biogenic amines in the broth after cultivation of Lactobacillus casei and evaluation of the results and formulation of conclusions.
Decrease values were found. The most significant decreases were recorded at pH 5.4 at 30 ° C, when all monitored amines were reduced by at least 20%. The best degradation was found in histamine, the concentration of which was reduced by up to 50% during the first 24 hours. The second best degraded amine was putrescine, whose concentrations dropped by 30% in the first 8 hours and to 50% in 24 hours. Phenylethylamine concentrations decreased by 35%. Degradation of cadaverine and tyramine by 20% was also noted.
[3] Callejón, S., Sendra, R., Ferrer, S., Pardo, I. Identification of a novel enzymatic activity from lactic acid bacteria able to degrade biogenic amines in wine. Applied Microbiology and Biotechnology, 98(1): 185-198, 2014
[4] Herrero-Fresno, A., Martínez, N., Sánchez-Llana, E., Díaz, M., Fernandéz, M., Martin, M.C., Ladero, V., Alvarez Miguel, A. Lactobacillus casei strains isolated from cheese reduce biogenic amine accumulati-on in an experimental model. International Journal of Food Microbiology, 157(2): 297-304, 2012
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Recommended resources
[1] Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009
[3] Callejón, S., Sendra, R., Ferrer, S., Pardo, I. Identification of a novel enzymatic activity from lactic acid bacteria able to degrade biogenic amines in wine. Applied Microbiology and Biotechnology, 98(1): 185-198, 2014
[4] Herrero-Fresno, A., Martínez, N., Sánchez-Llana, E., Díaz, M., Fernandéz, M., Martin, M.C., Ladero, V., Alvarez Miguel, A. Lactobacillus casei strains isolated from cheese reduce biogenic amine accumulati-on in an experimental model. International Journal of Food Microbiology, 157(2): 297-304, 2012
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Enclosed appendices
CD
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: D - uspokojivě). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1) Prosím uveďte schéma reakce aminokyselin s enzymem agmatinreohyratasa a agmatinureohyrolasa uvedených v obrázku 3.
2) Jaký význam (funkci) při derivatizaci mají tyto látky: 1,7 heptandiamin; dansylchlorid, prolin a acetonitril.
ZODPOVĚZENO ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Proč jste vybrala délku fermentace 14 dní? Z jakého důvodu byla vybrána teplota 11 °C?
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.: Jak je možné, že je obsah biogenních aminů nad 100 %?
doc. Ing. Barbora Lapčíková, Ph.D.: Čím si vysvětlujete pokles a pak prudký nárůst obsahu histaminu při pH 5,4?
ZODPOVĚZENO ZCELA
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.