Bakalářská práce se věnuje využití odpadních biopolymerů, konkrétně glutenu, pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje současné problémy s potravinovým odpadem a potravinovými ztrátami. Dále uvádí možné aplikační formy s přidanou hodnotou, emulze a mikročástice, umožňující opětovné zhodnocení biopolymerů ze zemědělských vedlejších produktů. Praktická část je věnována nejprve přípravě a charakterizaci modelových emulzí stabilizovaných glutenem. Následně je ověřen enkapsulační potenciál glutenu k přípravě glutenových mikročástic metodou sprejového sušení. Připravené mikročástice jsou charakterizovány z hlediska morfologických a fyzikálně-mechanických vlastností. Rovněž je sledován vliv procesních parametrů, jako jsou například teplota, obsah oleje nebo pH prostředí na úspěšnost procesu sprejového sušení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the utilisation of waste biopolymers, particularly gluten, for high added value applications. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the current problems of food waste and food losses. It also gives a summary of the promising product forms, emulsions and microparticles, intended for valorisation of agricultural biopolymeric by-products. The practical part is devoted to a development and characterization of model emulsions stabilized by gluten. Subsequently, the encapsulation potential of gluten for the preparation of gluten microparticles by spray drying is assessed. Microparticles obtained are characterized in terms of their morphological and physical-mechanical properties Experimental part also deals with the effects of processing parameters such as temperature, oil content or different pH.
Klíčová slova
zemědělské vedlejší produkty, pšeničný gluten, emulze, sprejové sušení
Bakalářská práce se věnuje využití odpadních biopolymerů, konkrétně glutenu, pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje současné problémy s potravinovým odpadem a potravinovými ztrátami. Dále uvádí možné aplikační formy s přidanou hodnotou, emulze a mikročástice, umožňující opětovné zhodnocení biopolymerů ze zemědělských vedlejších produktů. Praktická část je věnována nejprve přípravě a charakterizaci modelových emulzí stabilizovaných glutenem. Následně je ověřen enkapsulační potenciál glutenu k přípravě glutenových mikročástic metodou sprejového sušení. Připravené mikročástice jsou charakterizovány z hlediska morfologických a fyzikálně-mechanických vlastností. Rovněž je sledován vliv procesních parametrů, jako jsou například teplota, obsah oleje nebo pH prostředí na úspěšnost procesu sprejového sušení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the utilisation of waste biopolymers, particularly gluten, for high added value applications. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the current problems of food waste and food losses. It also gives a summary of the promising product forms, emulsions and microparticles, intended for valorisation of agricultural biopolymeric by-products. The practical part is devoted to a development and characterization of model emulsions stabilized by gluten. Subsequently, the encapsulation potential of gluten for the preparation of gluten microparticles by spray drying is assessed. Microparticles obtained are characterized in terms of their morphological and physical-mechanical properties Experimental part also deals with the effects of processing parameters such as temperature, oil content or different pH.
Klíčová slova
zemědělské vedlejší produkty, pšeničný gluten, emulze, sprejové sušení
V teoretické části se věnujte problematice biopolymerů získaných jako vedlejší produkty zemědělské výroby.
V praktické části srovnejte potenciál odpadních proteinů a polysacharidů jako obalových materiálů k přípravě mikročástic.
Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
V teoretické části se věnujte problematice biopolymerů získaných jako vedlejší produkty zemědělské výroby.
V praktické části srovnejte potenciál odpadních proteinů a polysacharidů jako obalových materiálů k přípravě mikročástic.
Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
MISHRA, Munmaya K. Handbook of encapsulation and controlled release. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, an Informa business, 2016. ISBN 978-1-4822-3232-5.
NGUYEN, Van Tang, Recovering Bioactive Compounds from Agricultural Wastes, John Wiley & Sons, 2017.
GALANAKIS, Charis M., ed. Food waste recovery: processing technologies and industrial techniques. Amsterdam: Academic Press is an imprint of Elsevier, [2015], xx, 392 s. ISBN 978-0-12-800351-0.
Seznam doporučené literatury
MISHRA, Munmaya K. Handbook of encapsulation and controlled release. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, an Informa business, 2016. ISBN 978-1-4822-3232-5.
NGUYEN, Van Tang, Recovering Bioactive Compounds from Agricultural Wastes, John Wiley & Sons, 2017.
GALANAKIS, Charis M., ed. Food waste recovery: processing technologies and industrial techniques. Amsterdam: Academic Press is an imprint of Elsevier, [2015], xx, 392 s. ISBN 978-0-12-800351-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A, hodnocení oponenta: A). Studentka zcela zodpověděla dotazy oponenta. Následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
doc. Ing. Martina Hřibová, Ph.D.: Jaké je měřítko SEM?
Studentka otázku zodpověděla zcela.
Ing. Lenka Gajzlerová, Ph.D.: Jak jste prováděla sprejové sušení?