Práce zabývající tradičními obaly používanými v potravinářství a vývojem nových trendů např. na bázi nanokompozitů, obalů s antimikrobiálními účinky apod. Součástí práce jsou i spotřebitelské a legislativní požadavky.
Anotace v angličtině
Work dealing with traditional packaging used in the food industry and the development of new trends, eg on the basis of nanocomposites, packaging with antimicrobial effects, etc. The work also includes consumer and legislative requirements.
Klíčová slova
obalový materiál pro potraviny, inteligentní obaly, antimikrobiální obaly, legislativní požadavky pro materiály ve styku s potravinami
Klíčová slova v angličtině
packaging material for food, smart packaging, antimicrobial packaging, and legislative requirements for materials in contact with food
Rozsah průvodní práce
53 s (78 973 znaků vč.mezer)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce zabývající tradičními obaly používanými v potravinářství a vývojem nových trendů např. na bázi nanokompozitů, obalů s antimikrobiálními účinky apod. Součástí práce jsou i spotřebitelské a legislativní požadavky.
Anotace v angličtině
Work dealing with traditional packaging used in the food industry and the development of new trends, eg on the basis of nanocomposites, packaging with antimicrobial effects, etc. The work also includes consumer and legislative requirements.
Klíčová slova
obalový materiál pro potraviny, inteligentní obaly, antimikrobiální obaly, legislativní požadavky pro materiály ve styku s potravinami
Klíčová slova v angličtině
packaging material for food, smart packaging, antimicrobial packaging, and legislative requirements for materials in contact with food
Zásady pro vypracování
Teoretická BP
Tradiční balení potravin.
Inteligentní obalové materiály.
Antimikrobiální obalové materiály.
Nanokompozitní obalové materiály.
Migrace složek obalových kontaktních materiálů do potraviny.
Legislativní požadavky pro materiály ve styku s potravinami.
Zásady pro vypracování
Teoretická BP
Tradiční balení potravin.
Inteligentní obalové materiály.
Antimikrobiální obalové materiály.
Nanokompozitní obalové materiály.
Migrace složek obalových kontaktních materiálů do potraviny.
Legislativní požadavky pro materiály ve styku s potravinami.
Seznam doporučené literatury
[1] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013
[2] KONTOMINAS, Michael G. Food packaging: procedures, management, and trends. New York: Nova Science Publishers, c2012
[3] FORREST, Martin J. Food contact materials: rubbers, silicones, coatings and inks. Shawbury: ISmithers, 2009, 1 online zdroj (xiv, 363 pages). ISBN 9781847354150
[4] BRODY, Aaron L., Eugene R. STRUPINSKY a Lauri R. KLINE. Active packaging for food applications. Lancaster, Pa.: Technomic Pub. Co., 2001, xviii, 218 p. ISBN 9781420031812
[5] SMEJTKOVÁ, Andrea a Jaroslav DOBIÁŠ. Obaly a obalová technika. V Praze: Česká zemědělská univerzita, 2004, 119 s. ISBN 8021313153
Seznam doporučené literatury
[1] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013
[2] KONTOMINAS, Michael G. Food packaging: procedures, management, and trends. New York: Nova Science Publishers, c2012
[3] FORREST, Martin J. Food contact materials: rubbers, silicones, coatings and inks. Shawbury: ISmithers, 2009, 1 online zdroj (xiv, 363 pages). ISBN 9781847354150
[4] BRODY, Aaron L., Eugene R. STRUPINSKY a Lauri R. KLINE. Active packaging for food applications. Lancaster, Pa.: Technomic Pub. Co., 2001, xviii, 218 p. ISBN 9781420031812
[5] SMEJTKOVÁ, Andrea a Jaroslav DOBIÁŠ. Obaly a obalová technika. V Praze: Česká zemědělská univerzita, 2004, 119 s. ISBN 8021313153
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
prof. Ing. lubomír Lapčík, CSc.:
Co myslíte pod pojmem inteligentní obalový materiál a aktivní obalový materiál. Vysvětlete jejich rozdíly. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Zmínila jste se, že maso a masné výrobky se balí do inteligentního obalu, proč? Dá se sledovat i jiný parametr než teplota? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Mohla byste popsat aplikaci aktivního obalu v potravinářství? Jak se dá tímto obalem prodloužit trvanlivost masa? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.