Diplomová práce se zabývá zpracováním bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného kuřecího masa a výrobou želatiny biochemickým procesem. Teoretická část pojednává o výrobě želatin s tím, že ji rozšiřuje o popis demineralizace. Dále je zde popisována extrakce želatin z alternativních zdrojů vstupních surovin. V práci jsou zmíněny i charakteristické funkční vlastnosti želatin a jejich vliv na použití při různých aplikacích. Praktická část se věnuje želatinám, které byly připraveny demineralizací kuřecího kostního separátu a jeho následným kondicionováním enzymem Protamex. Zabývá se studiem vlivu jednotlivých sledovaných faktorů, kterými v této práci jsou doba a teplota extrakce v rozmezí 20 až 60 minut a 42 až 50°C, na účinnost extrakce. Dále se zaměřuje na analýzy zabývajícími se funkčními vlastnostmi. Výsledky jsou konfrontovány s dalšími literárními studiemi. Diplomová práce prokázala, že vhodnou volbou technologických podmínek lze vyrobit z této vstupní suroviny kvalitní želatinu či hydrolyzát. Pevnost gelu připravených želatin dosahovala až 390Bloom.
Anotace v angličtině
The diploma thesis considers the processing of protein waste from the production of me-chanically separated chicken meat and the gelatin production by a biochemical process. The theoretical part deals with the production of gelatin, the description of a demineralization process is also included. Furthermore, the extraction of gelatin from the alternative sources of raw materials is described here. The work also mentions the characteristic functional properties of gelatin and their influence on the use in various applications. The practical part is focused on gelatin, which was prepared by demineralization of separated chicken bones and their subsequent conditioning with the enzyme Protamex. It deals with the study of the influence of the individual monitored factors, which in this work were the extraction time and temperature in the range of 20 to 60 minutes and 42 to 50°C, on the extraction efficiency. It is also focused on the subsequent analyses dealing with functional properties. The results were confronted with other literary studies. The diploma thesis proved that a suitable choice of technological conditions can lead to a high-quality gelatin or hydrolyzate production. The gel strength of the prepared gelatin reached up to 390 Bloom.
chicken bone separator, gelatin, enzymatic conditioning, demineralization, extraction
Rozsah průvodní práce
85 s. (135888 znaků), 4 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá zpracováním bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného kuřecího masa a výrobou želatiny biochemickým procesem. Teoretická část pojednává o výrobě želatin s tím, že ji rozšiřuje o popis demineralizace. Dále je zde popisována extrakce želatin z alternativních zdrojů vstupních surovin. V práci jsou zmíněny i charakteristické funkční vlastnosti želatin a jejich vliv na použití při různých aplikacích. Praktická část se věnuje želatinám, které byly připraveny demineralizací kuřecího kostního separátu a jeho následným kondicionováním enzymem Protamex. Zabývá se studiem vlivu jednotlivých sledovaných faktorů, kterými v této práci jsou doba a teplota extrakce v rozmezí 20 až 60 minut a 42 až 50°C, na účinnost extrakce. Dále se zaměřuje na analýzy zabývajícími se funkčními vlastnostmi. Výsledky jsou konfrontovány s dalšími literárními studiemi. Diplomová práce prokázala, že vhodnou volbou technologických podmínek lze vyrobit z této vstupní suroviny kvalitní želatinu či hydrolyzát. Pevnost gelu připravených želatin dosahovala až 390Bloom.
Anotace v angličtině
The diploma thesis considers the processing of protein waste from the production of me-chanically separated chicken meat and the gelatin production by a biochemical process. The theoretical part deals with the production of gelatin, the description of a demineralization process is also included. Furthermore, the extraction of gelatin from the alternative sources of raw materials is described here. The work also mentions the characteristic functional properties of gelatin and their influence on the use in various applications. The practical part is focused on gelatin, which was prepared by demineralization of separated chicken bones and their subsequent conditioning with the enzyme Protamex. It deals with the study of the influence of the individual monitored factors, which in this work were the extraction time and temperature in the range of 20 to 60 minutes and 42 to 50°C, on the extraction efficiency. It is also focused on the subsequent analyses dealing with functional properties. The results were confronted with other literary studies. The diploma thesis proved that a suitable choice of technological conditions can lead to a high-quality gelatin or hydrolyzate production. The gel strength of the prepared gelatin reached up to 390 Bloom.
chicken bone separator, gelatin, enzymatic conditioning, demineralization, extraction
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární studii o technologických podmínkách extrakce želatin z různých surovinových zdrojů, vlastnostech želatin, zpracovatelských technikách a aplikacích želatin.
2. Na základě předchozích výsledků při řešení problematiky zpracování kuřecího kostního separátu proveďte optimalisaci procesních podmínek přípravy želatin.
3. Zaměřte se detailní charakterisaci připravených želatin, zejména na vlastnosti želatin, které jsou důležité pro zpracovatelské techniky polymerů a pro konečné vlastnosti produktů vyrobených z želatin, zejména v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
4. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární studii o technologických podmínkách extrakce želatin z různých surovinových zdrojů, vlastnostech želatin, zpracovatelských technikách a aplikacích želatin.
2. Na základě předchozích výsledků při řešení problematiky zpracování kuřecího kostního separátu proveďte optimalisaci procesních podmínek přípravy želatin.
3. Zaměřte se detailní charakterisaci připravených želatin, zejména na vlastnosti želatin, které jsou důležité pro zpracovatelské techniky polymerů a pro konečné vlastnosti produktů vyrobených z želatin, zejména v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
4. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Seznam doporučené literatury
Schrieber R.; Gareis H.: Gelatine Handbook. Theory and Industrial Practice. Wiley-VCH, Weinheim 2007.
Ockerman H. W.; Hansen C. I.: Animal By-Product. Processing & Utilization. Woodhead Publishing, London 2000.
Sarbon, Mhd.N.; Badii, F.; Howell, K.N. Preparation and characterisation of chicken skin gelatin as analternative to mammalian gelatin. Food Hydrocoll. 2013, 30, 143-151.
Widyasari, R.; Rawdkuen, S. Extraction and characterization of gelatin from chicken feet by acid and ultrasound assisted extraction. Food Applied Biosci. J. 2014, 2, 83-95.
Seznam doporučené literatury
Schrieber R.; Gareis H.: Gelatine Handbook. Theory and Industrial Practice. Wiley-VCH, Weinheim 2007.
Ockerman H. W.; Hansen C. I.: Animal By-Product. Processing & Utilization. Woodhead Publishing, London 2000.
Sarbon, Mhd.N.; Badii, F.; Howell, K.N. Preparation and characterisation of chicken skin gelatin as analternative to mammalian gelatin. Food Hydrocoll. 2013, 30, 143-151.
Widyasari, R.; Rawdkuen, S. Extraction and characterization of gelatin from chicken feet by acid and ultrasound assisted extraction. Food Applied Biosci. J. 2014, 2, 83-95.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta
(hodnocení vedoucího: A, hodnocení oponenta: A). Student pak zcela zodpověděl dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
prof. Ing. Martin Zatloukal, Ph.D., DSc.: Byla hodnocena těsnost proložení naměřených dat zvolenou regresní rovnicí?