V této bakalářské práci jsem se zaměřila na charakteristiku surovin asijské gastronomie, vybraných výrobků a využití některých vybraných surovin a výrobků. V prvních čtyřech kapitolách se zabývám charakteristikou surovin, jejich botanickým popisem, pěstováním a příklady z odvětví využití. V páté kapitole jsou uvedeny příklady některých výrobků této gastronomie. V příloze jsou pak uvedeny konkrétní recepty jako příklady využití některých surovin.
Anotace v angličtině
In this bachelor's thesis, I focused on the characteristics of raw materials of Asian gastronomy, selected products, and the use of some selected raw material products. In the first four chapters I deal with the characteristics of raw materials, their botanical description, cultivation and examples from the use industry. The fifth chapter gives examples of some products of this gastronomy. The appendix then lists specific recipes as examples of the use of some ingredients.
Raw Asian cuisine, Asian cuisine, spices, tropical fruits, tropical vegetables, seaweed, chilli, beans, mushrooms, fermented products, sauces, kimch
Rozsah průvodní práce
73 s. 90 992
Jazyk
CZ
Anotace
V této bakalářské práci jsem se zaměřila na charakteristiku surovin asijské gastronomie, vybraných výrobků a využití některých vybraných surovin a výrobků. V prvních čtyřech kapitolách se zabývám charakteristikou surovin, jejich botanickým popisem, pěstováním a příklady z odvětví využití. V páté kapitole jsou uvedeny příklady některých výrobků této gastronomie. V příloze jsou pak uvedeny konkrétní recepty jako příklady využití některých surovin.
Anotace v angličtině
In this bachelor's thesis, I focused on the characteristics of raw materials of Asian gastronomy, selected products, and the use of some selected raw material products. In the first four chapters I deal with the characteristics of raw materials, their botanical description, cultivation and examples from the use industry. The fifth chapter gives examples of some products of this gastronomy. The appendix then lists specific recipes as examples of the use of some ingredients.
Raw Asian cuisine, Asian cuisine, spices, tropical fruits, tropical vegetables, seaweed, chilli, beans, mushrooms, fermented products, sauces, kimch
Zásady pro vypracování
\par 1. {Charakteristika vybraných surovin.}
\par 2. {Způsoby pěstování a zpracování vybraných surovin.}
\par 3. {Použití vybraných surovin v gastronomii.}
Zásady pro vypracování
\par 1. {Charakteristika vybraných surovin.}
\par 2. {Způsoby pěstování a zpracování vybraných surovin.}
\par 3. {Použití vybraných surovin v gastronomii.}
Seznam doporučené literatury
[1] {Handl, M. East Asian Foodways: How Ingredients Speak of Regionality. Vienna Journal of East Asian Studies 2018, 9, 1,167-199}
[2] {Iburg, A. Lexikon koření: původ, chuť, použití, recepty. Čestlice: Rebo Productions CZ, 2004. ISBN 80-723-4375-0}
[3] {Žáček, Z. Plody dalekých krajů. 1. vyd. Praha: Merkur, 1981. ISBN 51-354-81}
Seznam doporučené literatury
[1] {Handl, M. East Asian Foodways: How Ingredients Speak of Regionality. Vienna Journal of East Asian Studies 2018, 9, 1,167-199}
[2] {Iburg, A. Lexikon koření: původ, chuť, použití, recepty. Čestlice: Rebo Productions CZ, 2004. ISBN 80-723-4375-0}
[3] {Žáček, Z. Plody dalekých krajů. 1. vyd. Praha: Merkur, 1981. ISBN 51-354-81}
Přílohy volně vložené
PŘÍLOHA PI: RECEPT NA POLÉVKU KIMČI JJIGAE
PŘÍLOHA P 2: RECEPT NA THAJSKÉ ČERVENÉ KARI
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího B - velmi dobře, hodnocení oponenta C - dobře).
V rámci posudků byl studentce položen následující dotaz oponenta:
Na str. 52, u hlívy královské je uvedeno vyšší obsah glukanů, ty pomáhají s krevním tlakem. Jaký je význam glukanů ve výživě člověka?
ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc.Ing. Pavel Valášek, CSc. LL.M.: Na jaké výrobky se zpracovává durian? Proč je v asijské kultuře ceněný?
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Jaké byliny se používají v asijské gastronomii?