Bakalářská práce se zabývá problematikou souvislosti výživy s rakovinou tlustého střeva a konečníku tzv. kolorektálním karcinomem. Zaměřuje se na toto onemocnění a rizikové faktory, které ovlivňují jeho vznik. Uvádí složky potravy a určité poživatiny, které jsou vhodné jako prevence. Zároveň pojednává o poživatinách s inhibičním účinkem proti kolorektálnímu karcinomu. Vymezuje nutriční opatření při vzniku tohoto onemocnění.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of the connection between nutrition and colon cancer, so-called colorectal cancer. It focuses on this disease and the risk factors that affect its development. Lists food ingredients and certain foods that are useful as prevention. At the same time, it deals with foods with an inhibitory effect against colorectal cancer. Defines nutritional measures in the development of this disease.
Bakalářská práce se zabývá problematikou souvislosti výživy s rakovinou tlustého střeva a konečníku tzv. kolorektálním karcinomem. Zaměřuje se na toto onemocnění a rizikové faktory, které ovlivňují jeho vznik. Uvádí složky potravy a určité poživatiny, které jsou vhodné jako prevence. Zároveň pojednává o poživatinách s inhibičním účinkem proti kolorektálnímu karcinomu. Vymezuje nutriční opatření při vzniku tohoto onemocnění.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of the connection between nutrition and colon cancer, so-called colorectal cancer. It focuses on this disease and the risk factors that affect its development. Lists food ingredients and certain foods that are useful as prevention. At the same time, it deals with foods with an inhibitory effect against colorectal cancer. Defines nutritional measures in the development of this disease.
\par 1. {Zpracování literární rešerše na zadané téma.}
\par 2. {Charakterizace kolorektálního karcinomu, možné příčiny jeho vzniku.}
\par 3. {Rizikové nutriční faktory při vzniku rakoviny tlustého střeva.}
\par 4. {Působení určitých složek potravy chránících před vznikem kolorektálního karcinomu.}
\par 5. {Dietní opatření při léčbě kolorektálního karcinomu.}
Zásady pro vypracování
\par 1. {Zpracování literární rešerše na zadané téma.}
\par 2. {Charakterizace kolorektálního karcinomu, možné příčiny jeho vzniku.}
\par 3. {Rizikové nutriční faktory při vzniku rakoviny tlustého střeva.}
\par 4. {Působení určitých složek potravy chránících před vznikem kolorektálního karcinomu.}
\par 5. {Dietní opatření při léčbě kolorektálního karcinomu.}
Seznam doporučené literatury
[1] VYZULA, R., ŽALOUDÍK, J. a kol. Rakovina tlustého střeva a konečníku: vybrané kapitoly, Maxdorf, Praha 2007
[2] BÉLIVEAU, R., GINGRAS, D. Výživou proti rakovině, 1. vydání, Vyšehrad, Praha 2008
[3] VYZULA, R. et al. Výživa při onkologickém onemocnění, 1. vydání, Galén, Praha 2001
Seznam doporučené literatury
[1] VYZULA, R., ŽALOUDÍK, J. a kol. Rakovina tlustého střeva a konečníku: vybrané kapitoly, Maxdorf, Praha 2007
[2] BÉLIVEAU, R., GINGRAS, D. Výživou proti rakovině, 1. vydání, Vyšehrad, Praha 2008
[3] VYZULA, R. et al. Výživa při onkologickém onemocnění, 1. vydání, Galén, Praha 2001
Přílohy volně vložené
Grafy časové incidence kolorektálního karcinomu u mužů a žen v ČR
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího B - velmi dobře, hodnocení oponenta B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Uvádíte, že uzeniny jsou velkým zdrojem karcinogenních látek. Dusitany, které uzeniny obsahují se přeměňují na nitrosaminy. Jakým způsobem je možné snížit množství nitrosaminů v uzeninách?
2. Které konkrétní druhy ovoce a zeleniny byste doporučila konzumovat kvůli dostatečnému příjmu nerozpustné vlákniny?
ZODPOVĚZENO ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.: Proč je rakovina tlustého střeva problémem obyvatel ČR? Co je oxidační stres?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. LL.M.: Je podomácku zpracovávané maso bezpečnější? Která skupina látek je z hlediska rakoviny tlustého střeva nejnebezpečnější?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Existuje souvislosti mezi mikrobiomem a rakovinou tustého střeva?