Tato diplomová práce je věnována charakterizaci konopných olejů. V teoretické části práce bylo nejprve představeno konopí jako rostlina. Dále byl zmíněn způsob pěstování této rostliny a její největší vývozci. Krátce bylo zmíněno využití konopí jako rostliny. Poté byl charakterizován konopný olej, jeho získávání, vlastnosti, složení oleje a také využití konopného oleje. Dále je teoreticky zmíněné, jak lze konopný olej charakterizovat. V praktické části této práce je olej charakterizován pomocí vybraných metod. Byla zvolena charakterizace pomocí tukových čísel, dále charakteristika mastných kyselin metodou methylesterů na plynové chromatografii a nakonec analýza oxidace konopných olejů na přístroji Rancimat.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is devoted to the characterization of hemp oils. In the theoretical part of the work, cannabis was first introduced as a plant. The method of growing this plant and itslargest exporters were also mentioned. The use of cannabis as a plant was briefly mentioned. Then, hemp oil was characterized, its acquisition, properties, oil composition and also the use of hemp oil. It i salso theoretically mentioned how hemp seed oil can be characterized.
In the pactical part of this work, the hem seed oil is characterized using selected method. The characterization using fat numbers, the characterization of fatty acids by the method of methyl esters on gas chromatography and finally the analysis of the oxidation of hemp oils on the Rancimat device were chosen.
hemp, hemp seed oil, fat numbers, gas chromatography, rancimat
Rozsah průvodní práce
76
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je věnována charakterizaci konopných olejů. V teoretické části práce bylo nejprve představeno konopí jako rostlina. Dále byl zmíněn způsob pěstování této rostliny a její největší vývozci. Krátce bylo zmíněno využití konopí jako rostliny. Poté byl charakterizován konopný olej, jeho získávání, vlastnosti, složení oleje a také využití konopného oleje. Dále je teoreticky zmíněné, jak lze konopný olej charakterizovat. V praktické části této práce je olej charakterizován pomocí vybraných metod. Byla zvolena charakterizace pomocí tukových čísel, dále charakteristika mastných kyselin metodou methylesterů na plynové chromatografii a nakonec analýza oxidace konopných olejů na přístroji Rancimat.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is devoted to the characterization of hemp oils. In the theoretical part of the work, cannabis was first introduced as a plant. The method of growing this plant and itslargest exporters were also mentioned. The use of cannabis as a plant was briefly mentioned. Then, hemp oil was characterized, its acquisition, properties, oil composition and also the use of hemp oil. It i salso theoretically mentioned how hemp seed oil can be characterized.
In the pactical part of this work, the hem seed oil is characterized using selected method. The characterization using fat numbers, the characterization of fatty acids by the method of methyl esters on gas chromatography and finally the analysis of the oxidation of hemp oils on the Rancimat device were chosen.
hemp, hemp seed oil, fat numbers, gas chromatography, rancimat
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Student postupně prostuduje a zpracuje tyto okruhy:
Biologie konopí setého.
Využití konopného oleje.
Technologie výroby konopného oleje, lisování, extrakce.
Chemické a fyzikální vlastnosti konopného oleje.
II.Praktická část
Student provede následující testy na komerčně dostupných olejích:
Základní charakterizaci konopných olejů tukovými čísly.
Stanoví množství nezmýdelnitelných látek.
Připraví si methyl-estery mastných kyselin a ty následně analyzuje pomocí plynového chromatografu.
Oleje podrobí akcelerovanému oxidačnímu testu s přídavkem antioxidantu nebo prooxidantu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Student postupně prostuduje a zpracuje tyto okruhy:
Biologie konopí setého.
Využití konopného oleje.
Technologie výroby konopného oleje, lisování, extrakce.
Chemické a fyzikální vlastnosti konopného oleje.
II.Praktická část
Student provede následující testy na komerčně dostupných olejích:
Základní charakterizaci konopných olejů tukovými čísly.
Stanoví množství nezmýdelnitelných látek.
Připraví si methyl-estery mastných kyselin a ty následně analyzuje pomocí plynového chromatografu.
Oleje podrobí akcelerovanému oxidačnímu testu s přídavkem antioxidantu nebo prooxidantu.
Seznam doporučené literatury
[1] KAMAL-ELDIN, A., J. POKORNY. Analysis of lipid oxidation: preparation, properties and uses. 3rd ed. Champaign, Ill.: AOCS Press, c2005. ISBN 18-939-9786-3.
[2] GUNSTONE, F. D. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses. Hoboken: Wiley-Blackwell. c2011. ISBN 978-1-4443-3268-1.
[3] GUNSTONE, F. D., J. L. HARWOOD, A. J. DIJKSTRA. The lipid handbook with CD-ROM. Boca Raton: CRC Press. c2007. ISBN 978-0-8493-9688-5.
[4] PARKER, T. D., D. A. ADAMS, K. ZHOU, M. HARRIS, L. YU. Fatty Acid Composition and Oxidative Stability of Cold-pressed Edible Seed Oils. Journal of Food Science. 2003, 68(4), 1240-1243. DOI: 10.1111/j.1365-2621.2003.tb09632.x.
[5] GAO, F., J. BIRCH. Oxidative stability, thermal decomposition, and oxidation onset prediction of carrot, flax, hemp, and canola seed oils in relation to oil composition and positional distribution of fatty acids. European Journal of Lipid Science and Technology. 2016, 118(7), 1042-1052. DOI: 10.1002/ejlt.201500208.
Seznam doporučené literatury
[1] KAMAL-ELDIN, A., J. POKORNY. Analysis of lipid oxidation: preparation, properties and uses. 3rd ed. Champaign, Ill.: AOCS Press, c2005. ISBN 18-939-9786-3.
[2] GUNSTONE, F. D. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses. Hoboken: Wiley-Blackwell. c2011. ISBN 978-1-4443-3268-1.
[3] GUNSTONE, F. D., J. L. HARWOOD, A. J. DIJKSTRA. The lipid handbook with CD-ROM. Boca Raton: CRC Press. c2007. ISBN 978-0-8493-9688-5.
[4] PARKER, T. D., D. A. ADAMS, K. ZHOU, M. HARRIS, L. YU. Fatty Acid Composition and Oxidative Stability of Cold-pressed Edible Seed Oils. Journal of Food Science. 2003, 68(4), 1240-1243. DOI: 10.1111/j.1365-2621.2003.tb09632.x.
[5] GAO, F., J. BIRCH. Oxidative stability, thermal decomposition, and oxidation onset prediction of carrot, flax, hemp, and canola seed oils in relation to oil composition and positional distribution of fatty acids. European Journal of Lipid Science and Technology. 2016, 118(7), 1042-1052. DOI: 10.1002/ejlt.201500208.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - 1. Jakou metodou jste vyhodnocovala procentuální zastoupení mastných kyselin v olejích? 2. Hodnoty peroxidových čísel (Tabulka 10) jsou u některých olejů překvapivě vysoké. V této souvislosti by bylo zajímavé vědět, jaká byla jejich exspirace a jak dlouho před jejím uplynutím byla analýza provedena. Můžete to, prosím, komentovat? ZODPOVĚZEN ZCELA.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Rahula Janiš, CSc. - Co si myslíte, že je z hlediska CBD a THC na pokožku účinější? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Myslíte si, že THC je pouze jedna molekula, nebo jsou i další? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ.