Bakalářská práce s názvem "Analýza nákladů a úprava cenové kalkulace vybraných výrobků v potravinářském podniku" se orientuje na analýzu nákladů a cenové kalkulace. Na základě analýzy cenové kalkulace bude tato kalkulace použita podnikem pro praktické využití.
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - z teoretické a praktické části. Celá teoretická část této práce je zpracováním literárních zdrojů. Teoretickou část tvoří náklady a jejich členění, kalkulace, ceny a jejich tvorba. Praktická část je zaměřena na vybraný potravinářský podnik. V úvodu jsou základní informace o firmě, její historie, organizační struktura a produkty. Náklady a cenová kalkulace jsou analyzovány v další části této práce. V závěru praktické části je návrh na zlepšení řízení nákladů a úpravy cenové kalkulace vybraných výrobků.
Anotace v angličtině
This bacelor thesis with the title "Cost Analysis and Adjustment of the Price Calculation
of the Selected Products in a Food Company" is focused on cost analysis and price calculation. Based on the analysis of the price calculation, this calculation will be used
by the company for the practical use.
The bacelor thesis consists of two parts - theoretical part and practical part. The whole theoretical part of this bacelor thesis is the processing of literary sources. The theoretical part consists of costs and their classification, calculation, prices and their creation. The practical part is focused on a selected food company. The introduction contains basic information about the company, its history, organizational structure and products. Costs and price calculation are analyzed in the next part of this work. At the end of the practical part
is a proposal how to improve cost management and adjust the price calculation of selected products.
Klíčová slova
náklady, členění nákladů, kalkulace, kalkulační vzorec, cena
Bakalářská práce s názvem "Analýza nákladů a úprava cenové kalkulace vybraných výrobků v potravinářském podniku" se orientuje na analýzu nákladů a cenové kalkulace. Na základě analýzy cenové kalkulace bude tato kalkulace použita podnikem pro praktické využití.
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - z teoretické a praktické části. Celá teoretická část této práce je zpracováním literárních zdrojů. Teoretickou část tvoří náklady a jejich členění, kalkulace, ceny a jejich tvorba. Praktická část je zaměřena na vybraný potravinářský podnik. V úvodu jsou základní informace o firmě, její historie, organizační struktura a produkty. Náklady a cenová kalkulace jsou analyzovány v další části této práce. V závěru praktické části je návrh na zlepšení řízení nákladů a úpravy cenové kalkulace vybraných výrobků.
Anotace v angličtině
This bacelor thesis with the title "Cost Analysis and Adjustment of the Price Calculation
of the Selected Products in a Food Company" is focused on cost analysis and price calculation. Based on the analysis of the price calculation, this calculation will be used
by the company for the practical use.
The bacelor thesis consists of two parts - theoretical part and practical part. The whole theoretical part of this bacelor thesis is the processing of literary sources. The theoretical part consists of costs and their classification, calculation, prices and their creation. The practical part is focused on a selected food company. The introduction contains basic information about the company, its history, organizational structure and products. Costs and price calculation are analyzed in the next part of this work. At the end of the practical part
is a proposal how to improve cost management and adjust the price calculation of selected products.
Klíčová slova
náklady, členění nákladů, kalkulace, kalkulační vzorec, cena
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte literární rešerši teoretických poznatků z oblasti nákladů a kalkulací.
II. Praktická část
Charakterizujte vybranou společnost.
Proveďte analýzu nákladů vybrané společnosti.
Analyzujte současný systém cenové kalkulace vybraných výrobků ve společnosti.
Na základě provedené analýzy navrhněte doporučení v oblasti řízení nákladů společnosti a úpravu cenové kalkulace vybraných výrobků.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte literární rešerši teoretických poznatků z oblasti nákladů a kalkulací.
II. Praktická část
Charakterizujte vybranou společnost.
Proveďte analýzu nákladů vybrané společnosti.
Analyzujte současný systém cenové kalkulace vybraných výrobků ve společnosti.
Na základě provedené analýzy navrhněte doporučení v oblasti řízení nákladů společnosti a úpravu cenové kalkulace vybraných výrobků.
Závěr
Seznam doporučené literatury
ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. 2. aktualiz. a rozš. vyd. Brno: Computer Press, 2011, 194 s. ISBN 9788025128312.
DRURY, Colin. Management and cost accounting. 10th edition. Australia: Cengage Learning, 2018, 842 s. ISBN 9781473748873.
KRÁL, Bohumil. Manažerské účetnictví. 4. rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Management Press, 2018, 791 s. ISBN 9788072615681.
POPESKO, Boris a Šárka PAPADAKI. Moderní metody řízení nákladů: jak dosáhnout efektivního vynakládání nákladů a jejich snížení. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada, 2016, 263 s. ISBN 9788024757735.
SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. 5. přeprac. a dopl. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2010, 498 s. ISBN 9788074003363.
Seznam doporučené literatury
ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. 2. aktualiz. a rozš. vyd. Brno: Computer Press, 2011, 194 s. ISBN 9788025128312.
DRURY, Colin. Management and cost accounting. 10th edition. Australia: Cengage Learning, 2018, 842 s. ISBN 9781473748873.
KRÁL, Bohumil. Manažerské účetnictví. 4. rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Management Press, 2018, 791 s. ISBN 9788072615681.
POPESKO, Boris a Šárka PAPADAKI. Moderní metody řízení nákladů: jak dosáhnout efektivního vynakládání nákladů a jejich snížení. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada, 2016, 263 s. ISBN 9788024757735.
SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. 5. přeprac. a dopl. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2010, 498 s. ISBN 9788074003363.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Ludmila Kozubíková, Ph.D., 18 bodů
Oponent práce: Ing. Libor Blaháček, 26 bodů
Otázky vedoucí:
Vaše zjištění by znamenala zdražení vybraných výrobků, které s ohledem na konkurenci není možné. Do jaké míry jsou neuhrazené náklady těchto výrobků hrazeny z tržeb ostatních výrobků, resp. činností firmy? Zodpovězeno částečně