Diplomová práce pojednává o problematice zajištění systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) ve vybrané organizaci působící v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, která je dále členěna na analyticko-empirickou a aplikační část. Teoretická část definuje použitou terminologii, analyzuje aktuální požadavky právních předpisů od Evropské unie i České republiky pro oblast BOZP a popisuje činnosti institucí, které utvářejí právní rámec a podporují osvětu v oboru BOZP. Dále jsou rozebrána témata vztahující se k zajištění BOZP. Praktická analyticko-empirická část identifikuje rizika, na základě, kterých jsou navržena a vybrána optimální opatření k ošetření rizik. Aplikační část popisuje realizaci opatření k minimalizaci rizik ve vybrané organizaci.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the issue of ensuring the system of Occupational safety and health (OSH) in a selected organization operating in the food industry. Thesis is divided into theoretical and practical part, which is further divided into analytical-empirical and application part. The theoretical part defines the terminology used, analyzes the current requirements of legislation from the European Union and the Czech Republic in the field of health and safety and describes the activities of institutions that form the legal framework and support education in the OSH. Furthermore, topics related to OSH are discussed. The practical analytical-empirical part do identification of risks, on the basis of which the optimal measures for risk treatment are designed and selected. The application part describes the implementation of measures to mitigation risks in the selected organization.
Klíčová slova
bezpečnost a ochrana zdraví při práci, riziko, bezpečnost v potravinářském
průmyslu, prevence rizik, identifikace rizik, ošetření rizik.
Klíčová slova v angličtině
occupational safety and health, safety in the food industry, risk prevention, risk
identification, risk mitigation.
Rozsah průvodní práce
111 s. (159 821 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce pojednává o problematice zajištění systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) ve vybrané organizaci působící v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, která je dále členěna na analyticko-empirickou a aplikační část. Teoretická část definuje použitou terminologii, analyzuje aktuální požadavky právních předpisů od Evropské unie i České republiky pro oblast BOZP a popisuje činnosti institucí, které utvářejí právní rámec a podporují osvětu v oboru BOZP. Dále jsou rozebrána témata vztahující se k zajištění BOZP. Praktická analyticko-empirická část identifikuje rizika, na základě, kterých jsou navržena a vybrána optimální opatření k ošetření rizik. Aplikační část popisuje realizaci opatření k minimalizaci rizik ve vybrané organizaci.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the issue of ensuring the system of Occupational safety and health (OSH) in a selected organization operating in the food industry. Thesis is divided into theoretical and practical part, which is further divided into analytical-empirical and application part. The theoretical part defines the terminology used, analyzes the current requirements of legislation from the European Union and the Czech Republic in the field of health and safety and describes the activities of institutions that form the legal framework and support education in the OSH. Furthermore, topics related to OSH are discussed. The practical analytical-empirical part do identification of risks, on the basis of which the optimal measures for risk treatment are designed and selected. The application part describes the implementation of measures to mitigation risks in the selected organization.
Klíčová slova
bezpečnost a ochrana zdraví při práci, riziko, bezpečnost v potravinářském
průmyslu, prevence rizik, identifikace rizik, ošetření rizik.
Klíčová slova v angličtině
occupational safety and health, safety in the food industry, risk prevention, risk
identification, risk mitigation.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Analyzujte současný stav zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve vybrané organizaci.
Na základě analýzy navrhněte soubor opatření pro zvýšení úrovně zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve vybrané organizaci.
Navržené opatření vyhodnoťte z hlediska efektivnosti a vyberte optimální řešení s cílem následné implementace ve vybrané organizaci.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Analyzujte současný stav zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve vybrané organizaci.
Na základě analýzy navrhněte soubor opatření pro zvýšení úrovně zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve vybrané organizaci.
Navržené opatření vyhodnoťte z hlediska efektivnosti a vyberte optimální řešení s cílem následné implementace ve vybrané organizaci.
Seznam doporučené literatury
GLENDON, A. Ian a Sharon G. CLARKE. Human Safety and Risk Management: A Psychological Perspective. 3. ed. United Kingdom: Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4822-2054-4.
NEUGEBAUER, Tomáš. Vyhledání a vyhodnocení rizik v praxi. 3. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2018. ISBN 978-80-7552-072-2.
SINAY, Juraj. Safety Management in a Comperative Business Enviroment. United States: Taylor & Francis Group, 2014. ISBN 978-1-4822-0386-8.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
GLENDON, A. Ian a Sharon G. CLARKE. Human Safety and Risk Management: A Psychological Perspective. 3. ed. United Kingdom: Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4822-2054-4.
NEUGEBAUER, Tomáš. Vyhledání a vyhodnocení rizik v praxi. 3. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2018. ISBN 978-80-7552-072-2.
SINAY, Juraj. Safety Management in a Comperative Business Enviroment. United States: Taylor & Francis Group, 2014. ISBN 978-1-4822-0386-8.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
/
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Slavomíra Vargová, PhD. Oponent práce: Ing. Eva Hoke, Ph.D. Z jakého důvodu jste jako druhého hodnotitele zařadil pracovníka, který má nízké teoretické i praktické znalosti v oblasti prevence rizik? Zodpovězeno zcela. Jak ekonomicky náročná je Vámi navržená varianta vyhledání a vyhodnocení rizik externí firmou? Zodpovězeno zcela. doc. RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. Kolik má firma zaměstnanců? Zodpovězeno zcela. Kdo provádí ve firmě BOZP? Zodpovězeno zcela. Viděl jste dokument zabývající se BOZP ve firmě? Zodpovězeno zcela. Od kolika zaměstnanců musí zaměstnavatel řešit BOZP? Zodpovězeno částečně. Co je to orientační životnost a periodicita? Zodpovězeno částečně. Ing. Oldřich Mach, Ph.D. Grafické bezpečnostní pokyny jste zpracovával sám? Zodpovězeno zcela. Doc. RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. Co je to: skoro-nehoda? Zodpovězeno zcela.