Cílem této práce je analyzovat vybrané vzorky rostlinných olejů s použitím spektrofluorimetru. Z jednotlivých olejů budou připraveny směsi a na základě analýzy bude zkoumáno, jaký procentuální podíl příměsi se ve směsi nachází a bude možno určit, zda jsou oleje čisté, nebo jsou ředěny jiným olejem. Poté bude na základě měření určena minimální hranice pro detekci padělání. Na závěr bude vytvořena laboratorní úloha do předmětu Forenzní vědy.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to analyze selected samples of vegetable oils using a spectrofluorimeter. Mixtures will be prepared from the individual oils and, based on the analysis, the percentage of the impurity in the mixture will be examined and it will be possible to determine whether the oils are pure or diluted with another oil. Then, the measurement will determine the minimum limit for detecting counterfeiting. Finally, a laboratory task will be created for the Forensic Science class.
Cílem této práce je analyzovat vybrané vzorky rostlinných olejů s použitím spektrofluorimetru. Z jednotlivých olejů budou připraveny směsi a na základě analýzy bude zkoumáno, jaký procentuální podíl příměsi se ve směsi nachází a bude možno určit, zda jsou oleje čisté, nebo jsou ředěny jiným olejem. Poté bude na základě měření určena minimální hranice pro detekci padělání. Na závěr bude vytvořena laboratorní úloha do předmětu Forenzní vědy.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to analyze selected samples of vegetable oils using a spectrofluorimeter. Mixtures will be prepared from the individual oils and, based on the analysis, the percentage of the impurity in the mixture will be examined and it will be possible to determine whether the oils are pure or diluted with another oil. Then, the measurement will determine the minimum limit for detecting counterfeiting. Finally, a laboratory task will be created for the Forensic Science class.
Vypracujte literární rešerši na téma fluorescenční spektroskopie a padělání rostlinných olejů.
Seznamte se se spektrofluorimetrem Shimadzu RF-6000.
Připravte vzorky vybraných olejů a jejich směsí.
Pomocí fluorescenční spektroskopie analyzujte jednotlivé vzorky.
Stanovte hranici, od které je možno pomocí spektrofluorimetrie identifikovat padělaný olej.
Navrhněte úlohu do předmětu Forenzní vědy.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši na téma fluorescenční spektroskopie a padělání rostlinných olejů.
Seznamte se se spektrofluorimetrem Shimadzu RF-6000.
Připravte vzorky vybraných olejů a jejich směsí.
Pomocí fluorescenční spektroskopie analyzujte jednotlivé vzorky.
Stanovte hranici, od které je možno pomocí spektrofluorimetrie identifikovat padělaný olej.
Navrhněte úlohu do předmětu Forenzní vědy.
Seznam doporučené literatury
PELANT, Ivan a Jan VALENTA. Luminiscence doma, v přírodě a v laboratoři. Praha: Academia, 2014. Průhledy (Academia). ISBN 978-80-200-2394-0.
LAKOWICZ, Joseph R. Principles of fluorescence spectroscopy. 3rd ed. New York: Springer, c2006. ISBN 978-0387-31278-1.
KONGBONGA, Yvon Gilbert Mbesse et al. Characterization of Vegetable Oils by Fluorescence Spectroscopy. Food and Nutrition Sciences [online]. 2011, 02(07), 692-699. DOI: 10.4236/fns.2011.27095. ISSN 2157-944X.
SAYAGO, A., M. T. MORALES a R. APARICIO. Detection of hazelnut oil in virgin olive oil by a spectrofluorimetric method. European Food Research and Technology [online]. 2004, 218(5), 480-483. ISSN 1438-2377.
GE, Feng, Chaoyin CHEN, Diqiu LIU a Shenglan ZHAO. Rapid Quantitative Determination of Walnut Oil Adulteration with Sunflower Oil Using Fluorescence Spectroscopy. Food Analytical Methods [online]. 2014, 7(1), 146-150. ISSN 1936-9751.
Seznam doporučené literatury
PELANT, Ivan a Jan VALENTA. Luminiscence doma, v přírodě a v laboratoři. Praha: Academia, 2014. Průhledy (Academia). ISBN 978-80-200-2394-0.
LAKOWICZ, Joseph R. Principles of fluorescence spectroscopy. 3rd ed. New York: Springer, c2006. ISBN 978-0387-31278-1.
KONGBONGA, Yvon Gilbert Mbesse et al. Characterization of Vegetable Oils by Fluorescence Spectroscopy. Food and Nutrition Sciences [online]. 2011, 02(07), 692-699. DOI: 10.4236/fns.2011.27095. ISSN 2157-944X.
SAYAGO, A., M. T. MORALES a R. APARICIO. Detection of hazelnut oil in virgin olive oil by a spectrofluorimetric method. European Food Research and Technology [online]. 2004, 218(5), 480-483. ISSN 1438-2377.
GE, Feng, Chaoyin CHEN, Diqiu LIU a Shenglan ZHAO. Rapid Quantitative Determination of Walnut Oil Adulteration with Sunflower Oil Using Fluorescence Spectroscopy. Food Analytical Methods [online]. 2014, 7(1), 146-150. ISSN 1936-9751.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Součástí prezentace DP nebyla praktická ukázka.
Ing. Michaela Mikuličová přečetla posudky vedoucí a oponentky.
Student zodpověděl otázky oponentky s drobnými nedostatky .
V rámci obhajoby byly položeny následující dotazy:
1. V prezentaci je špatná čitelnost grafů. V práci chybí Seznam symbolů a zkratek. (Ing. Milan Navrátil, Ph.D.)
2. Jaký olej je nejpodobnější panenskému olivovému oleji? (prof. Ing. Zdeněk Dvořák, Ph.D.)
3. Lze tuto metodu využít i pro rozlišení éterických olejů? (Ing. Stanislav Goňa, Ph.D.)
Student zodpověděl všechny otázky komise.