Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda.
Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the diploma thesis is focused on genetically modified organisms (GMOs), genetically modified food and methods to detect GMOs. Many analytical methods, qualitative and quantitative, have been developed to determine the presence and amount of genetically modified organisms (GMOs) in agricultural crops and foods. The most widely used method to detect GMOs is the PCR method.
The aim of the experimental part of this thesis was to detect the presence of GMOs in food raw materials by PCR and real-time PCR. DNA was isolated by kits and by CTAB method. Individual DNA isolation procedures have been optimized to obtain the purest DNA. It was also necessary to set threshold level for individual GMOs in food raw materials because according to legislation, food containing less than 0,9% GMOs don't have to be labeled.
Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda.
Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the diploma thesis is focused on genetically modified organisms (GMOs), genetically modified food and methods to detect GMOs. Many analytical methods, qualitative and quantitative, have been developed to determine the presence and amount of genetically modified organisms (GMOs) in agricultural crops and foods. The most widely used method to detect GMOs is the PCR method.
The aim of the experimental part of this thesis was to detect the presence of GMOs in food raw materials by PCR and real-time PCR. DNA was isolated by kits and by CTAB method. Individual DNA isolation procedures have been optimized to obtain the purest DNA. It was also necessary to set threshold level for individual GMOs in food raw materials because according to legislation, food containing less than 0,9% GMOs don't have to be labeled.
Geneticky modifikované potraviny a potraviny s podílem GMO - charakterizace, legislativní předpisy
Metody stanovení geneticky modifikovaných organizmů v potravinách
II. Praktická část
Optimalizace molekulárně-biologických metod pro stanovení geneticky modifikovaných organizmů a potravin
Stanovení přítomnosti geneticky modifikovaných organizmů v potravinách
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
[1] HELLER, K. Genetically engineered food: methods and detection. 2nd updated and enl. ed. Weinheim: Wiley-VCH, 2006, 299 s. ISBN 9783527609468.
[2] QUERCI, M., VAN DEN BULCKE, M., ŽEL, J., VAN DEN EEDE, G., BROLL, H. New approaches in GMO detection. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 396: 1991-2002. 2010.
[3] COTTENET, G., BLANCPAIN, C., SONNARD, V., FONG CHUAH, P. Two FAST multiplex real-time PCR reactions to assess the presence of genetically modified organisms in food. Food Chemistry, 274: 760-765. 2019.
[4] NAKAMURA, K., ISHIGAKI, T., KOBAYASHI, T. ET AL. Identification of chickpea (Cicer arietinum) in foods using a novel real-time polymerase chain reaction detection method. Journal of Food Composition and Analysis, 71: 8-16. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] HELLER, K. Genetically engineered food: methods and detection. 2nd updated and enl. ed. Weinheim: Wiley-VCH, 2006, 299 s. ISBN 9783527609468.
[2] QUERCI, M., VAN DEN BULCKE, M., ŽEL, J., VAN DEN EEDE, G., BROLL, H. New approaches in GMO detection. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 396: 1991-2002. 2010.
[3] COTTENET, G., BLANCPAIN, C., SONNARD, V., FONG CHUAH, P. Two FAST multiplex real-time PCR reactions to assess the presence of genetically modified organisms in food. Food Chemistry, 274: 760-765. 2019.
[4] NAKAMURA, K., ISHIGAKI, T., KOBAYASHI, T. ET AL. Identification of chickpea (Cicer arietinum) in foods using a novel real-time polymerase chain reaction detection method. Journal of Food Composition and Analysis, 71: 8-16. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.:
1. Které potraviny jsou nejčastěji falšované přídavkem GMO plodin? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jaké GMO plodiny se pěstují v České republice? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.: Je povolena nějaká GMO plodina v ČR nebo SR? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.: Vůči kterému škůdci je odolná Bt kukuřice? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.