Jedlý hmyz jako nová potravina je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti potravinářství a výživy člověka v Evropě. Tato bakalářská práce byla proto zamě-řena na pozorování životního cyklu potemníka moučného (Tenebrio molitor) v závislosti na běžném i alternativním krmivu a dopadu tohoto vlivu na nutriční hodnoty. Teoretická část popisuje charakteristiku jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného, pou-žitého alternativního krmiva a faktory ovlivňující chov. Praktická část byla zaměřena na vlastní chov jedlého hmyzu, který byl podle krmiva (pšeničné otruby, syrovátka, brambo-ry, polystyrenová pěna) rozdělen do 4 experimentálních skupin. Experimentální část byla rozdělena na 2 fáze. První fáze byla zaměřena na dlouhodobé pozorování životního cyklu potemníka moučného v malé chovné skupině, zejména na chování a vývoj larev a kukel, a efektivitě použitého krmiva. Jako ideální krmivo bylo vyhodnoceno otrubové krmivo, které snížilo úmrtnost, urychlilo a stabilizovalo vývoj a zanechalo optimální podmínky pro reprodukci. Ostatní druhy krmiva samostatně nejsou vhodné pro použití jako krmivo, ale mohou být použité jako suplementace pro zvýšení esenciálních živin pro potemníka moučného. Nutriční hodnota krmiva však není jediným kritériem pro vysokou kvalitu krmiva. Významný vliv mají i jeho další vlastnosti. Dále bylo zjištěno, že kanibalismus potemníka moučného není zapříčiněn pouze nedostatkem krmiva, ale celou stabilitou chovu. Druhá fáze práce byla zaměřena na pozorování chování hmyzu ve větším kolekti-vu a na stanovení nutričních hodnot. V této části se také jako velmi výhodné jevilo otru-bové krmivo, které bylo vyhodnoceno jako nejlepší pro larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) z celé práce. Toto krmivo vykazuje ideální vlastnosti jako vysoké nu-triční hodnoty (vysoký obsah dusíkatých látek, tuků a mastných kyselin u larev), vysokou trvanlivost, lehkou manipulaci, nízkou cenu a snadnou dostupnost.
Anotace v angličtině
Edible insects as a novel food have recently been one of the most discussed topics in the field of food and human nutrition in Europe. This bachelor thesis was therefore focused on the observation of the life cycle of mealworm (Tenebrio molitor) depending on common and alternative feed and the impact of this effect on nutritional values. The theo-retical part describes the characteristics of edible insects with a focus on mealworm, used alternative feed and factors affecting breeding. The practical part was focused on the own breeding of edible insects, which was divided into 4 experimental groups according to the feed (wheat bran, whey, potatoes, polystyrene foam). The experimental part was divided into 2 phases. The first phase was focused on long-term observation of the life cycle of mealworm in a small breeding group, especially on the behaviour and development of larvae and pupae, and the efficiency of the used feed. Bran feed was evaluated as the ideal feed, which reduced mortality, accelerated and stabilized development and left optimal conditions for reproduction. The other types of feed are not suitable for use independently as a feed but can be used as supplements to increase essential nutrients for mealworm. However, the nutritional value of feed is not the only criterion for high feed quality. Its other properties also have a significant effect. Furthermore, it was found that the canniba-lism of mealworm is not only caused by a lack of feed, but by the whole stability of bree-ding. The second phase of the work was focused on observing the behaviour of insects in a larger group and on determining nutritional values. In this part, wheat bran feed also appeared to be very advantageous, which was evaluated as the best for the larvae of me-alworm (Tenebrio molitor) from the whole work. This feed has ideal properties such as high nutritional values (high content of nitrogenous substances, fats and fatty acids in larvae), high shelf life, easy handling, low price and easy availability.
Klíčová slova
Potemník moučný, jedlý hmyz, krmivo, chov, nutriční hodnota
Jedlý hmyz jako nová potravina je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti potravinářství a výživy člověka v Evropě. Tato bakalářská práce byla proto zamě-řena na pozorování životního cyklu potemníka moučného (Tenebrio molitor) v závislosti na běžném i alternativním krmivu a dopadu tohoto vlivu na nutriční hodnoty. Teoretická část popisuje charakteristiku jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného, pou-žitého alternativního krmiva a faktory ovlivňující chov. Praktická část byla zaměřena na vlastní chov jedlého hmyzu, který byl podle krmiva (pšeničné otruby, syrovátka, brambo-ry, polystyrenová pěna) rozdělen do 4 experimentálních skupin. Experimentální část byla rozdělena na 2 fáze. První fáze byla zaměřena na dlouhodobé pozorování životního cyklu potemníka moučného v malé chovné skupině, zejména na chování a vývoj larev a kukel, a efektivitě použitého krmiva. Jako ideální krmivo bylo vyhodnoceno otrubové krmivo, které snížilo úmrtnost, urychlilo a stabilizovalo vývoj a zanechalo optimální podmínky pro reprodukci. Ostatní druhy krmiva samostatně nejsou vhodné pro použití jako krmivo, ale mohou být použité jako suplementace pro zvýšení esenciálních živin pro potemníka moučného. Nutriční hodnota krmiva však není jediným kritériem pro vysokou kvalitu krmiva. Významný vliv mají i jeho další vlastnosti. Dále bylo zjištěno, že kanibalismus potemníka moučného není zapříčiněn pouze nedostatkem krmiva, ale celou stabilitou chovu. Druhá fáze práce byla zaměřena na pozorování chování hmyzu ve větším kolekti-vu a na stanovení nutričních hodnot. V této části se také jako velmi výhodné jevilo otru-bové krmivo, které bylo vyhodnoceno jako nejlepší pro larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) z celé práce. Toto krmivo vykazuje ideální vlastnosti jako vysoké nu-triční hodnoty (vysoký obsah dusíkatých látek, tuků a mastných kyselin u larev), vysokou trvanlivost, lehkou manipulaci, nízkou cenu a snadnou dostupnost.
Anotace v angličtině
Edible insects as a novel food have recently been one of the most discussed topics in the field of food and human nutrition in Europe. This bachelor thesis was therefore focused on the observation of the life cycle of mealworm (Tenebrio molitor) depending on common and alternative feed and the impact of this effect on nutritional values. The theo-retical part describes the characteristics of edible insects with a focus on mealworm, used alternative feed and factors affecting breeding. The practical part was focused on the own breeding of edible insects, which was divided into 4 experimental groups according to the feed (wheat bran, whey, potatoes, polystyrene foam). The experimental part was divided into 2 phases. The first phase was focused on long-term observation of the life cycle of mealworm in a small breeding group, especially on the behaviour and development of larvae and pupae, and the efficiency of the used feed. Bran feed was evaluated as the ideal feed, which reduced mortality, accelerated and stabilized development and left optimal conditions for reproduction. The other types of feed are not suitable for use independently as a feed but can be used as supplements to increase essential nutrients for mealworm. However, the nutritional value of feed is not the only criterion for high feed quality. Its other properties also have a significant effect. Furthermore, it was found that the canniba-lism of mealworm is not only caused by a lack of feed, but by the whole stability of bree-ding. The second phase of the work was focused on observing the behaviour of insects in a larger group and on determining nutritional values. In this part, wheat bran feed also appeared to be very advantageous, which was evaluated as the best for the larvae of me-alworm (Tenebrio molitor) from the whole work. This feed has ideal properties such as high nutritional values (high content of nitrogenous substances, fats and fatty acids in larvae), high shelf life, easy handling, low price and easy availability.
Klíčová slova
Potemník moučný, jedlý hmyz, krmivo, chov, nutriční hodnota
Popište vývojové stádia a rozmnožování jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného ? literární rešerše
Popište nutriční hodnotu jedlého hmyzu v závislosti na výživě se zaměřením na potemníka moučného ? literární rešerše
Proveďte chov potemníka moučného a sledujete rozmnožování, mortalitu a nutriční hodnotu v závislosti na 4 typech krmiva
Výsledky statisticky vyhodnoťte a vyvoďte závěry ? které krmivo je nevhodnější z hlediska nutriční hodnoty, reprodukce a mortality
Zásady pro vypracování
Popište vývojové stádia a rozmnožování jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného ? literární rešerše
Popište nutriční hodnotu jedlého hmyzu v závislosti na výživě se zaměřením na potemníka moučného ? literární rešerše
Proveďte chov potemníka moučného a sledujete rozmnožování, mortalitu a nutriční hodnotu v závislosti na 4 typech krmiva
Výsledky statisticky vyhodnoťte a vyvoďte závěry ? které krmivo je nevhodnější z hlediska nutriční hodnoty, reprodukce a mortality
Seznam doporučené literatury
[1] ZIELIŃSKA E, BARANIAK B, KARAŚ M, RYBCZYŃSKA K AND JAKUBCZYK A. Selected species of edible insects as a source of nutrient composition. Food Research International. 2015, 77: 460-466.
[2] VAN HUIS A, VAN ITTERBEECK J, KLUNDER H, MERTENS E, HALLORAN A, MUIR G AND VANTOMME P. Edible insects: Future prospects for food and feed security. FAO UN, Forestry Department. Rome, 2013, 171: 201.
[3] NOWAK V, PERSIJN D, RITTENSCHOBER D, CHARRONDIERE UR. Review of food composition data for edible insects. Food chemistry, 2016, 193: 39-46.
Seznam doporučené literatury
[1] ZIELIŃSKA E, BARANIAK B, KARAŚ M, RYBCZYŃSKA K AND JAKUBCZYK A. Selected species of edible insects as a source of nutrient composition. Food Research International. 2015, 77: 460-466.
[2] VAN HUIS A, VAN ITTERBEECK J, KLUNDER H, MERTENS E, HALLORAN A, MUIR G AND VANTOMME P. Edible insects: Future prospects for food and feed security. FAO UN, Forestry Department. Rome, 2013, 171: 201.
[3] NOWAK V, PERSIJN D, RITTENSCHOBER D, CHARRONDIERE UR. Review of food composition data for edible insects. Food chemistry, 2016, 193: 39-46.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
doc. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.:
1. V kapitole 1 je zmíněna recyklace odpadních produktů. Dokázal byste jmenovat alespoň jeden další odpadní produkt, který není zmíněný v práci a mohl by být recyklován pomocí jedlého hmyzu? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Existuje i jiný než potravinářský průmysl, kde by se dal jedlý hmyz využít? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
1. Jak si vysvětlujete rozdílnou úmrtnost potemníka z hlediska použitého krmiva? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Je obvyklé uvádět úmrtnost v gramech za týden? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D. - Jak jste určil úmrtnost potemníka? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Ing. Robert Gál, Ph.D.:
1. Krmí se potemníci běžně polystyrenem nebo jaký byl důvod použít tento materiál? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. K čemu bude sloužit hmyz krmený polystyrenem v praxi? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Jsou nějaké studie z hlediska senzorické analýzy potemníka chovaného v umělých chovech a žijícího přirozeně v přírodě? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.:
1. Kolik generací potemníků může tedy přežít na polystyrenu? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Čím se potemník moučný přirozeně živí? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídal pohotově, věcně a správně.