V první části této bakalářské práce se zaměřuji na metody stanovení mikroorganismů. Jsou zde popsány jak klasické mikrobiologické metody (např. kultivační), které jsou základem každého stanovení, tak i modernější metody, které jsou schopny poskytnout výsledky rychleji a mnohdy s větší přesností (např. PCR). Druhá část práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky, jež jsou zdravotně nezávadné a lze je využívat jako přísady v potravinářském průmyslu. Proti mikroorganismům vykazují buď mikrobicidní nebo mikrobistatické účinky.
Anotace v angličtině
In the first part of this bachelor thesis thefocusis on methods applied for the determination of microorganisms. Both classical microbiological methods (e.g. cultivation methods), which are the basis of every determination, and more modern ones, which are able to provide results faster and with greater accuracy (e.g. PCR) are discussed here. The second part of the work is focused on natural antimicrobial substances, which are harmless to health and can be used as additives in the food industry. They have either microbicidal or microbistatic effects against microorganisms.
Klíčová slova
mikroorganismy, metody stanovení, antibakteriální látky
Klíčová slova v angličtině
microorganisms, methods of determination, antibacterial substances
Rozsah průvodní práce
50 s. (10 302)
Jazyk
CZ
Anotace
V první části této bakalářské práce se zaměřuji na metody stanovení mikroorganismů. Jsou zde popsány jak klasické mikrobiologické metody (např. kultivační), které jsou základem každého stanovení, tak i modernější metody, které jsou schopny poskytnout výsledky rychleji a mnohdy s větší přesností (např. PCR). Druhá část práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky, jež jsou zdravotně nezávadné a lze je využívat jako přísady v potravinářském průmyslu. Proti mikroorganismům vykazují buď mikrobicidní nebo mikrobistatické účinky.
Anotace v angličtině
In the first part of this bachelor thesis thefocusis on methods applied for the determination of microorganisms. Both classical microbiological methods (e.g. cultivation methods), which are the basis of every determination, and more modern ones, which are able to provide results faster and with greater accuracy (e.g. PCR) are discussed here. The second part of the work is focused on natural antimicrobial substances, which are harmless to health and can be used as additives in the food industry. They have either microbicidal or microbistatic effects against microorganisms.
Klíčová slova
mikroorganismy, metody stanovení, antibakteriální látky
Klíčová slova v angličtině
microorganisms, methods of determination, antibacterial substances
Zásady pro vypracování
Rešeršní práce
Zaměřte se na Salmonella spp., Listeria spp. a Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, Campylobacter sakazakii, Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Shigella spp., Sulfit-redukující bakterie, Legionella spp. a Legionella pneumophila.
Popište současné metody pro stanovení patogenních bakterií jako např. klasické kultivační metody, metody pomocí chromogenních půd, nebo instrumentální techniky s využitím molekulární biologie.
Popište aplikaci ISO 16140 v praxi.
Citujte použitou literaturu.
Charackterizujte jednotlivé antimikrobiální a antibakteriální látky z hlediska struktury, stability a detekce. Dále charakterizujte jejich antimikrobiální a antibakteriální účinek.
Zásady pro vypracování
Rešeršní práce
Zaměřte se na Salmonella spp., Listeria spp. a Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, Campylobacter sakazakii, Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Shigella spp., Sulfit-redukující bakterie, Legionella spp. a Legionella pneumophila.
Popište současné metody pro stanovení patogenních bakterií jako např. klasické kultivační metody, metody pomocí chromogenních půd, nebo instrumentální techniky s využitím molekulární biologie.
Popište aplikaci ISO 16140 v praxi.
Citujte použitou literaturu.
Charackterizujte jednotlivé antimikrobiální a antibakteriální látky z hlediska struktury, stability a detekce. Dále charakterizujte jejich antimikrobiální a antibakteriální účinek.
Seznam doporučené literatury
[1] FRAZIER, W. C. a Dennis C. WESTHOFF. Food microbiology. 3rd ed. New York: McGraw-Hill, c1978. ISBN 0-07-021917-6.
[2] Vědecké zdoje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS.
Seznam doporučené literatury
[1] FRAZIER, W. C. a Dennis C. WESTHOFF. Food microbiology. 3rd ed. New York: McGraw-Hill, c1978. ISBN 0-07-021917-6.
[2] Vědecké zdoje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudku vedoucího (Prof. Ing. Lubomír Lapčík, CSc.) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Specifikujte rozdíl mezi mikrobicidním a mikrobistatickým účinkem látek na bakterie. ZODPOVĚZEN ZCELA
V rámci posudku oponenta (MVDr. Zdeněk Polášek) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Pokud pomineme samozřejmou zdravotní nezávadnost Vámi zmiňovaných přísad narazil jste při studiu materiálů na problematikou alergenů?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Které přírodní látky, které lze využít jako antimikrobní přísadu mají označení E kód? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Je legislativně ošetřeno, aby se natamycin nedostal do styku s potravinou? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího bakalářské práce, prokázal, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně, správně, ale méně pohotově.