Cílem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu techniky v oblasti filtrace vín. Je zde provedeno srovnání výhod či nevýhod filtračních technologií a také jejich ekonomická náročnost. V práci je zmíněna historie vína jak na našem území, tak i celo-světově. Dále je zde rozebrána technologie výroby bílého vína, následně jeho charakteristika s kategorizací tichých vín. Jsou zde také charakterizovány tkané a netkané textílie, které velmi úzce souvisí s filtračními materiály, jako například celulóza.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to evaluate the current state of the art in the field of wine filtrati-on. There is a comparison of advantages / disadvantages of filtration technologies and their economic demands. The work mentions the history of wine both in our country and worldwide. There is also discussed the technology of white wine production, followed by its characteristics with categorization of still wines. Woven and nonwoven fabrics that are very closely related to filter materials such as cellulose are also characterized.
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu techniky v oblasti filtrace vín. Je zde provedeno srovnání výhod či nevýhod filtračních technologií a také jejich ekonomická náročnost. V práci je zmíněna historie vína jak na našem území, tak i celo-světově. Dále je zde rozebrána technologie výroby bílého vína, následně jeho charakteristika s kategorizací tichých vín. Jsou zde také charakterizovány tkané a netkané textílie, které velmi úzce souvisí s filtračními materiály, jako například celulóza.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to evaluate the current state of the art in the field of wine filtrati-on. There is a comparison of advantages / disadvantages of filtration technologies and their economic demands. The work mentions the history of wine both in our country and worldwide. There is also discussed the technology of white wine production, followed by its characteristics with categorization of still wines. Woven and nonwoven fabrics that are very closely related to filter materials such as cellulose are also characterized.
Zhodnoďte současného stavu techniky v oblasti filtrace vín.
Proveďte srovnání výhod/nevýhod jednotlivých typů filtračních technologií pro aplikace v potravinářském průmyslu, zhodnoťte jejich investiční a ekonomickou náročnost.
Zásady pro vypracování
Rešeršní práce
Zhodnoďte současného stavu techniky v oblasti filtrace vín.
Proveďte srovnání výhod/nevýhod jednotlivých typů filtračních technologií pro aplikace v potravinářském průmyslu, zhodnoťte jejich investiční a ekonomickou náročnost.
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila, ŠIŠKOVÁ, Marie. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x.
[2] HIEMENZ, Paul C., RAJAGOPALAN, Raj. Principles of colloid and surface chemistry. New York, Basel: Marcel Dekker, 1997, 650 s. ISBN 0-8247-9397-8.
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila, ŠIŠKOVÁ, Marie. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x.
[2] HIEMENZ, Paul C., RAJAGOPALAN, Raj. Principles of colloid and surface chemistry. New York, Basel: Marcel Dekker, 1997, 650 s. ISBN 0-8247-9397-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku vedoucího (Prof. Ing. Lubomír Lapčík, CSc.) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Specifikujte, pod jaký legislativní rámec spadá likvidace kalů z výroby vína a uveďte, jestli je v praxi možné vzniklý odpad ukládat jako součást kompostu. ZODPOVĚZEN ZCELA
V rámci posudku oponenta (Ing. Robert Gál, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Je filtrace nutný proces k získání jakostního vína? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Můžete sdělit vlastní zkušenosti s určitým druhem filtrace, případně získané dotazováním u výrobce vína? Porovnejte malovinaře a větší výrobce vína. ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Ovlivňuje filtrace obsah látek s prospěšným účinkem na zdraví? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Jaké nové poznatky Vaše práce přinesla? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Za jaké teploty filtrace vína probíhá? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.: Probíhá filtrace růžových vín odlišně? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.