Bakalářská práce je zaměřena na netradičně zbarvené odrůdy pšenice, zejména pak na možnosti využití, srovnání nutričních hodnot a působení na lidské zdraví s běžnou pšenicí a parametry používané k hodnocení pšeničného zrna. Dalším krokem je stanovení základních parametrů, tedy vlhkosti, čísla poklesu, sedimentačního index Zelenyho testem a obsahu mokrého lepku, u odrůdy pšenice s modrým aleuronem nazvaném AF Oxana a stanovené hodnoty porovnat s požadavky na pšenici běžnou.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on unconventionally colored varietes of wheat, especially on use of colored wheat, compare of nutrients and health effects with common wheat and parameters used to evaluation of wheat grain. Next step was to determinate basic parameters, like humidity, falling number, sedimentation index by Zeleny's test and content of wet gluten, for variety of wheat with blue aleuron AF Oxana and compare obtained values with requirements for common wheat.
Bakalářská práce je zaměřena na netradičně zbarvené odrůdy pšenice, zejména pak na možnosti využití, srovnání nutričních hodnot a působení na lidské zdraví s běžnou pšenicí a parametry používané k hodnocení pšeničného zrna. Dalším krokem je stanovení základních parametrů, tedy vlhkosti, čísla poklesu, sedimentačního index Zelenyho testem a obsahu mokrého lepku, u odrůdy pšenice s modrým aleuronem nazvaném AF Oxana a stanovené hodnoty porovnat s požadavky na pšenici běžnou.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on unconventionally colored varietes of wheat, especially on use of colored wheat, compare of nutrients and health effects with common wheat and parameters used to evaluation of wheat grain. Next step was to determinate basic parameters, like humidity, falling number, sedimentation index by Zeleny's test and content of wet gluten, for variety of wheat with blue aleuron AF Oxana and compare obtained values with requirements for common wheat.
Srovnání nutriční hodnoty zrna běžné pšenice a pšenice s barevným zrnem.
Parametry používané k hodnocení kvality pšeničného zrna.
II. Praktická část
Popis používané pšenice.
Metody hodnocení kvality zrna.
Změřené hodnoty parametrů.
Závěry plynoucí z práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Možnosti využití zrna barevných pšenic.
Srovnání nutriční hodnoty zrna běžné pšenice a pšenice s barevným zrnem.
Parametry používané k hodnocení kvality pšeničného zrna.
II. Praktická část
Popis používané pšenice.
Metody hodnocení kvality zrna.
Změřené hodnoty parametrů.
Závěry plynoucí z práce.
Seznam doporučené literatury
[1] GARG, M., CHAWLA, M., CHUNDURI, V., KUMAR, R., SHARMA, S., SHARMA, N. K., SINGH, S. P. (2016). Transfer of grain colors to elite wheat cultivars and their characterization. Journal of cereal science, 71, 138-144.
[2] LI, W., BETA, T. (2011). Flour and bread from black-, purple-, and blue-colored wheats. In Flour and breads and their fortification in health and disease prevention (pp. 59-67). Academic Press.
[3] LIU, Q., QIU, Y., BETA, T. (2010). Comparison of antioxidant activities of different colored wheat grains and analysis of phenolic compounds. Journal of agricultural and food chemistry, 58 (16), 9235-9241.
Seznam doporučené literatury
[1] GARG, M., CHAWLA, M., CHUNDURI, V., KUMAR, R., SHARMA, S., SHARMA, N. K., SINGH, S. P. (2016). Transfer of grain colors to elite wheat cultivars and their characterization. Journal of cereal science, 71, 138-144.
[2] LI, W., BETA, T. (2011). Flour and bread from black-, purple-, and blue-colored wheats. In Flour and breads and their fortification in health and disease prevention (pp. 59-67). Academic Press.
[3] LIU, Q., QIU, Y., BETA, T. (2010). Comparison of antioxidant activities of different colored wheat grains and analysis of phenolic compounds. Journal of agricultural and food chemistry, 58 (16), 9235-9241.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudku oponenta (Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Co limituje uplatnění pšenic s barevným perikarpem v pekárenství a těstárenství? Dalo by se to nějak řešit? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Odrůda Škorpion, jak je v textu uvedeno, se vyznačuje nízkou objemovou hmotností. Jako příčinu autoři uvádí, že zrno často zasychá. Může zde hrát roli i něco jiného, třeba tvar zrna? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Uvádíte, že je pekárenská kvalita odrůdy AF Oxana je srovnatelná s běžnou pšenicí. Z jakého důvodu jste neprovedl měření i běžné mouky a neporovnal výsledky mezi sebou? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Jaké karotenoidy lze u pšenic nalézt? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.