Diplomová práce se zabývá přípravou biopolymerních částic pomocí metody sprejového sušení a následně jejich charakterizací. Teoretická část je věnována popisu metody sprejového sušení, konstrukci sprejové sušárny a průběhu sušení. Dále je vysvětlen pojem enkapsulace a její praktické využití v kosmetice, potravinářství a farmacii. Experimentální část se zabývá přípravou ve vodě rozpustných částic na bázi biopolymerů, jejichž aktivní složku tvoří olej z pšeničných klíčků nebo vitamínu E pomocí metody sprejového sušení. V rámci testovaných formulací je sledován vliv teploty sušení, poměru oleje k obalovému materiálu a složení obalového materiálu na účinnost sprejového sušení. Připravené částice jsou charak-terizovány z hlediska různých fyzikálně chemických charakteristik - výtěžnosti, enkapsulační účinnosti, rozpustnosti ve vodě, velikosti a distribuce velikostí částic a morfologie.
Anotace v angličtině
Diploma thesis focuses on the preparation and characterization of biopolymer-based par-ticles by using the spray drying method. Theoretical part of the theses describes the spray drying procedure, construction of spray dryer and summarizes the drying process. Next part deals with the concept of encapsulation and its practical application in cosmetics, food industry and pharmacy. Experimental part
focuses on the preparation of water-soluble biopolymer-based particles containing the wheat-germ oil or vitamin as an active ingredient, by using of spray drying technique. Production yield of formulations prepared was evaluated in terms of spray drying temperature, oil to core ratio and wall material composition Particles prepared were characterized by means of various physical and chemical properties such as yield, encapsulation efficiency, water solubility, particle size, particle size distribution and morphology.
Klíčová slova
sprejové sušení, enkapsulace, vitamín E, maltodextrin, arabská guma
Klíčová slova v angličtině
spray drying, encapsulation, vitamin E, maltodextrine, arabic gum
Rozsah průvodní práce
87 s. (17167 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá přípravou biopolymerních částic pomocí metody sprejového sušení a následně jejich charakterizací. Teoretická část je věnována popisu metody sprejového sušení, konstrukci sprejové sušárny a průběhu sušení. Dále je vysvětlen pojem enkapsulace a její praktické využití v kosmetice, potravinářství a farmacii. Experimentální část se zabývá přípravou ve vodě rozpustných částic na bázi biopolymerů, jejichž aktivní složku tvoří olej z pšeničných klíčků nebo vitamínu E pomocí metody sprejového sušení. V rámci testovaných formulací je sledován vliv teploty sušení, poměru oleje k obalovému materiálu a složení obalového materiálu na účinnost sprejového sušení. Připravené částice jsou charak-terizovány z hlediska různých fyzikálně chemických charakteristik - výtěžnosti, enkapsulační účinnosti, rozpustnosti ve vodě, velikosti a distribuce velikostí částic a morfologie.
Anotace v angličtině
Diploma thesis focuses on the preparation and characterization of biopolymer-based par-ticles by using the spray drying method. Theoretical part of the theses describes the spray drying procedure, construction of spray dryer and summarizes the drying process. Next part deals with the concept of encapsulation and its practical application in cosmetics, food industry and pharmacy. Experimental part
focuses on the preparation of water-soluble biopolymer-based particles containing the wheat-germ oil or vitamin as an active ingredient, by using of spray drying technique. Production yield of formulations prepared was evaluated in terms of spray drying temperature, oil to core ratio and wall material composition Particles prepared were characterized by means of various physical and chemical properties such as yield, encapsulation efficiency, water solubility, particle size, particle size distribution and morphology.
Klíčová slova
sprejové sušení, enkapsulace, vitamín E, maltodextrin, arabská guma
Klíčová slova v angličtině
spray drying, encapsulation, vitamin E, maltodextrine, arabic gum
Zásady pro vypracování
1. V rámci teoretické části vypracujte literární rešerši na dané téma. Věnujte se metodám enkapsulace biologicky aktivních látek s důrazem na metodu sprejového sušení.
2. V praktické části připravte částice na bázi biopolymerů s obsahem bioaktivních látek pomocí techniky sprejového sušení.
3. Připravené systémy dále charakterizujte vhodnými metodami.
4. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. V rámci teoretické části vypracujte literární rešerši na dané téma. Věnujte se metodám enkapsulace biologicky aktivních látek s důrazem na metodu sprejového sušení.
2. V praktické části připravte částice na bázi biopolymerů s obsahem bioaktivních látek pomocí techniky sprejového sušení.
3. Připravené systémy dále charakterizujte vhodnými metodami.
4. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
1. MISHRA, Munmaya K. Handbook of encapsulation and controlled release. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, an Informa business, 2016. ISBN 978-1-4822-3232-5.
2. MCCLEMENTS, D. J. Nanoparticle- and microparticle-based delivery systems: encapsulation, protection and release of active compounds. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-3315-5.
3. ANANDHARAMAKRIS, C. a C. ANANDHARAMAKRISHNAN. Spray Drying Techniques for Food Ingredient Encapsulation. Wiley, 2015. ISBN 1-118-86419-0.
4. BHANDARI, Bhesh. Handbook of food powders: processes and properties. Oxford: Woodhead Publishing, 2013. Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition. ISBN 978-0-85709-513-8.
Seznam doporučené literatury
1. MISHRA, Munmaya K. Handbook of encapsulation and controlled release. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, an Informa business, 2016. ISBN 978-1-4822-3232-5.
2. MCCLEMENTS, D. J. Nanoparticle- and microparticle-based delivery systems: encapsulation, protection and release of active compounds. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-3315-5.
3. ANANDHARAMAKRIS, C. a C. ANANDHARAMAKRISHNAN. Spray Drying Techniques for Food Ingredient Encapsulation. Wiley, 2015. ISBN 1-118-86419-0.
4. BHANDARI, Bhesh. Handbook of food powders: processes and properties. Oxford: Woodhead Publishing, 2013. Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition. ISBN 978-0-85709-513-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Martina Pummerová, PhD. - 1. V kapitole 1.5.1.4 Zmiňujete duté polymerní částice. Můžete uvést a blíže popsat příklad přípravy takového typu částic? 2. V praktické části jste se zabývala přípravou částic pro kosmetické aplikace. Jakou metodiku byste navrhovala pro charakterizaci Vašich vzorků z hlediska kožní snášenlivosti? Princip metody blíže objasněte, prosím. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.- Mohla byste popsat cyklón? ZODPOVĚZEN ZCELA Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D. - Jaké jste použila objemy? Jak byla stanovována enkapsulační účinnost? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Podle čeho byly voleny teploty sušení? ZODPOVĚZEN ZCELA