Náplní této diplomové práce bylo pozorování diverzity mikroflóry v medu s využitím molekulárně-genetické fingerprintové metody denaturační gradientové elektroforézy. V teoretické části byly popsány základní fyzikálně-chemické parametry a vlastnosti medu, s důrazem kladeným na antimikrobiální aktivitu, diverzitu mikroorganismů nacházejících se v medu a možnosti jejich stanovení. Praktická část byla věnována především
molekulárně-genetické analýze mikrobiálního prostředí u sedmdesáti vzorků medu, kde bylo prokázáno a sekvenční analýzou identifikovaných 33 různých bakterií. Nejpočetněji byly ve vzorcích zastoupeny nepatogenní rody Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae a Propionibacterium. Citlivější sekvenací nové generace se potvrdilo majoritní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus, s absolutní většinou druh Lactobacillus kunkeei. Potvrzené mikroorganismy byly identifikovány jako běžně se vyskytující v nektaru, trávícím traktu včely a úlovém prostředí.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to investigate the diversity of microflora in honey using the molecular-genetic fingerprint method of denaturing gradient gel electrophoresis. The theoretical part describes the basic physicochemical parameters and properties of honey, with emphasis on antimicrobial activity, diversity of microorganisms found in honey and the possibility of their determination. The practical part was mainly devoted to molecular-genetic analysis of the microbial environment in seventy samples of honey, where 33 different bacteria were demonstrated and identified by sequence analysis. Non-pathogenic genera Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae and Propioniacterium were most abundant in the samples. The more sensitive sequencing of the new generation confirmed the majority of Lactobacillus bacteria, with the absolute majority of Lactobacillus kunkeei. Confirmed microorganisms have been identified as being common in the nectar, the bee's digestive tract of bees and the hive environment.
Klíčová slova
med, mikroflóra, PCR, DGGE
Klíčová slova v angličtině
honey, microflora, PCR, DGGE
Rozsah průvodní práce
81s. (121 957 znakov)
Jazyk
CZ
Anotace
Náplní této diplomové práce bylo pozorování diverzity mikroflóry v medu s využitím molekulárně-genetické fingerprintové metody denaturační gradientové elektroforézy. V teoretické části byly popsány základní fyzikálně-chemické parametry a vlastnosti medu, s důrazem kladeným na antimikrobiální aktivitu, diverzitu mikroorganismů nacházejících se v medu a možnosti jejich stanovení. Praktická část byla věnována především
molekulárně-genetické analýze mikrobiálního prostředí u sedmdesáti vzorků medu, kde bylo prokázáno a sekvenční analýzou identifikovaných 33 různých bakterií. Nejpočetněji byly ve vzorcích zastoupeny nepatogenní rody Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae a Propionibacterium. Citlivější sekvenací nové generace se potvrdilo majoritní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus, s absolutní většinou druh Lactobacillus kunkeei. Potvrzené mikroorganismy byly identifikovány jako běžně se vyskytující v nektaru, trávícím traktu včely a úlovém prostředí.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to investigate the diversity of microflora in honey using the molecular-genetic fingerprint method of denaturing gradient gel electrophoresis. The theoretical part describes the basic physicochemical parameters and properties of honey, with emphasis on antimicrobial activity, diversity of microorganisms found in honey and the possibility of their determination. The practical part was mainly devoted to molecular-genetic analysis of the microbial environment in seventy samples of honey, where 33 different bacteria were demonstrated and identified by sequence analysis. Non-pathogenic genera Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae and Propioniacterium were most abundant in the samples. The more sensitive sequencing of the new generation confirmed the majority of Lactobacillus bacteria, with the absolute majority of Lactobacillus kunkeei. Confirmed microorganisms have been identified as being common in the nectar, the bee's digestive tract of bees and the hive environment.
Klíčová slova
med, mikroflóra, PCR, DGGE
Klíčová slova v angličtině
honey, microflora, PCR, DGGE
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Med a včelí produkty - charakteristické vlastnosti, složení, produkce
Mikroorganizmy v medu a dalších včelích produktech
Možnosti stanovení mikroorganizmů v medu a včelích produktech
II. Praktická část
Příprava vzorků pro mikrobiologickou analýzu
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vzorcích medu
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Med a včelí produkty - charakteristické vlastnosti, složení, produkce
Mikroorganizmy v medu a dalších včelích produktech
Možnosti stanovení mikroorganizmů v medu a včelích produktech
II. Praktická část
Příprava vzorků pro mikrobiologickou analýzu
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vzorcích medu
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
[1] Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017.
[2] Corby-Harris, V., Maes, P., Anderson, K.E. The bacterial communities associated with with honey bee (Apis mellifera) foragers. PLOS One, 9: e95056. 2014.
[3] Kačániová, M., Pavličová, S., Haščík, P., et al. Microbial communities in bees, pollen and honey from Slovakia. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56: 285-295. 2009.
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017.
[2] Corby-Harris, V., Maes, P., Anderson, K.E. The bacterial communities associated with with honey bee (Apis mellifera) foragers. PLOS One, 9: e95056. 2014.
[3] Kačániová, M., Pavličová, S., Haščík, P., et al. Microbial communities in bees, pollen and honey from Slovakia. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56: 285-295. 2009.
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.:
1. Jakým způsobem se vyrovnávají bakterie s ne úplně optimálním prostředím, jakým je med? Které jsou nejlépe přizpůsobeny?
2. V teoretické části práce popisujete, že se mikroflóra medu skládá zejména z kvasinek, plísní a sporulujících bakterií. Ve vašich výsledcích se však zástupci těchto skupin v podstatě neobjevují. Jak si to vysvětlujete?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.:
1. Co znamená označení medu CZ/Moldavsko. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. SR má svou vlastní vyhlášku na obsah vody v medu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Jak funguje stěhování včelstva. ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Porovnávala jste medy z hlediska jejich původu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.