Tato diplomová práce se zabývá grafickým zpracováním kuchařky, ilustrace, fotografie na základě vlastní receptury tradičního gruzínského jídla. Teoretická část se zabývá historií kulinářského rozvoje a historií vzniku kuchařek. Vypravuje o kultuře a tradicích stolování na Kavkazu. Praktická část vysvětluje, jak jsem na tento nápad přišla, obsahuje popis postupu práce v různých fázích, popis projektu a finálním výsledku.
Klíčová slova: kuchařka, receptura, kultura, tradice, stolovaní.
Anotace v angličtině
This diploma thesis presents graphic design of the cookbook, containing illustrations and photography. The cookbook is based on personal recipes of traditional food. The theoretical part deals with the history of cooking, history of cookbook. In addition to that, it tells about the culture and traditions of serving. The practical part explains, how I got the Idea of creating the cookbook, it contains a step by step description of the work, the project and the result.
Klíčová slova
kuchařka, receptura, kultura, tradice, stolovaní.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: cookbook, recipes, culture, tradition.
Rozsah průvodní práce
75
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá grafickým zpracováním kuchařky, ilustrace, fotografie na základě vlastní receptury tradičního gruzínského jídla. Teoretická část se zabývá historií kulinářského rozvoje a historií vzniku kuchařek. Vypravuje o kultuře a tradicích stolování na Kavkazu. Praktická část vysvětluje, jak jsem na tento nápad přišla, obsahuje popis postupu práce v různých fázích, popis projektu a finálním výsledku.
Klíčová slova: kuchařka, receptura, kultura, tradice, stolovaní.
Anotace v angličtině
This diploma thesis presents graphic design of the cookbook, containing illustrations and photography. The cookbook is based on personal recipes of traditional food. The theoretical part deals with the history of cooking, history of cookbook. In addition to that, it tells about the culture and traditions of serving. The practical part explains, how I got the Idea of creating the cookbook, it contains a step by step description of the work, the project and the result.
Klíčová slova
kuchařka, receptura, kultura, tradice, stolovaní.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: cookbook, recipes, culture, tradition.
Zásady pro vypracování
Rozsah teoretické práce minimálně 40 - 45 stran + obrazové přílohy (dokumentace praktické části). Práci odevzdat v elektronické podobě (dle předepsané celouniverzitní šablony viz směrnice rektora č. 33/2019) ve formátu PDF na 1 ks CD (DVD) nosiče, dále odevzdat 2 kusy výtisků práce v pevné vazbě (v jedné z nich bude vlepeno CD) a 1 výtisk graficky zpracované práce, která má volnější grafickou podobu.
1. Teoretická část: Historie kulinářského rozvoje, historie vzniku kuchařek, kultura a tradice stolování na Kavkazu
2. Praktická část: Grafické zpracováni kuchařky, ilustrace, fotografie a vlastní recepty tradičního jídla
Zásady pro vypracování
Rozsah teoretické práce minimálně 40 - 45 stran + obrazové přílohy (dokumentace praktické části). Práci odevzdat v elektronické podobě (dle předepsané celouniverzitní šablony viz směrnice rektora č. 33/2019) ve formátu PDF na 1 ks CD (DVD) nosiče, dále odevzdat 2 kusy výtisků práce v pevné vazbě (v jedné z nich bude vlepeno CD) a 1 výtisk graficky zpracované práce, která má volnější grafickou podobu.
1. Teoretická část: Historie kulinářského rozvoje, historie vzniku kuchařek, kultura a tradice stolování na Kavkazu
2. Praktická část: Grafické zpracováni kuchařky, ilustrace, fotografie a vlastní recepty tradičního jídla
Seznam doporučené literatury
Jean-Francois Revel "Culture and Cuisine: a journey through the history of food", New York, 1982
"Tasting Georgia" - a food and wine journey in the Caucasus, Carla Capalbo, 2017
Philip B. Meggs - A History of Graphic Design, Van Nostrand Reinhold, New York, Secon Edition, 1992
Rob Carter - Digital Color and Type, RotoVision, Switzerland, 2002
Charlotte Rivers - Innovation in Book Design, RotoVision, Switzerland, 2007
Jaroslav Anděl - Avantgarde Page Design 1900-1950, D.G.E. - Delano Geenidge editions, New York, 2002
Čeněk Zíbrt - Z dějin českého knihtiskařství, Mladá Boleslav, 1939
Zdeněk Primus - Umění je abstrakce, Kant, Praha, 2003
Seznam doporučené literatury
Jean-Francois Revel "Culture and Cuisine: a journey through the history of food", New York, 1982
"Tasting Georgia" - a food and wine journey in the Caucasus, Carla Capalbo, 2017
Philip B. Meggs - A History of Graphic Design, Van Nostrand Reinhold, New York, Secon Edition, 1992
Rob Carter - Digital Color and Type, RotoVision, Switzerland, 2002
Charlotte Rivers - Innovation in Book Design, RotoVision, Switzerland, 2007
Jaroslav Anděl - Avantgarde Page Design 1900-1950, D.G.E. - Delano Geenidge editions, New York, 2002
Čeněk Zíbrt - Z dějin českého knihtiskařství, Mladá Boleslav, 1939
Zdeněk Primus - Umění je abstrakce, Kant, Praha, 2003
Přílohy volně vložené
1 disketa.
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Komise kladně hodnotila přesvědčivý způsob prezentace diplomové práce s přihlédnutím k tomu, že diplomantka, ač Gruzínka, hovořila velice pěkně česky. Kvalitní autorské fotografie Iriny Kchachaturove použité v knize však nemohly úplně zachránit typograficky nevyrovnaný výkon autorky.