Cílem této diplomové práce byla charakteristika vybraných odrůd tichých vín z vinařské oblasti Morava, ročník 2017. V teoretické části se práce zabývá chemickým složením a technologií výroby vína, popisem vinné révy a vinařských oblastí a také možnostmi stanovení analytických parametrů vína. K vypracování práce bylo použito 10 různých vzorků vín. Analýza vín zahrnovala stanovení polyfenolů, barviv, antokyanů, titrovatelných kyselin, trichromatických charakteristik, oxidu siřičitého, pH, hustoty, obsahu alkoholu a senzorickou analýzu.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize selected varieties of still wines from the wine region Moravia, vintage 2017. The theoretical part deals with the chemical composition and technology of wine production, the description of grapevine and wine-growing areas and the possibilities of determining the analytical parameters of wine. 10 different wine samples were used for the work. Wine analysis included determination of polyphenols, dyes, anthocyanins, titratable acids, trichromatic characteristics, sulfur dioxide, pH, density, alcohol content and sensory analysis.
Cílem této diplomové práce byla charakteristika vybraných odrůd tichých vín z vinařské oblasti Morava, ročník 2017. V teoretické části se práce zabývá chemickým složením a technologií výroby vína, popisem vinné révy a vinařských oblastí a také možnostmi stanovení analytických parametrů vína. K vypracování práce bylo použito 10 různých vzorků vín. Analýza vín zahrnovala stanovení polyfenolů, barviv, antokyanů, titrovatelných kyselin, trichromatických charakteristik, oxidu siřičitého, pH, hustoty, obsahu alkoholu a senzorickou analýzu.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize selected varieties of still wines from the wine region Moravia, vintage 2017. The theoretical part deals with the chemical composition and technology of wine production, the description of grapevine and wine-growing areas and the possibilities of determining the analytical parameters of wine. 10 different wine samples were used for the work. Wine analysis included determination of polyphenols, dyes, anthocyanins, titratable acids, trichromatic characteristics, sulfur dioxide, pH, density, alcohol content and sensory analysis.
[1] JACKSON, Ronald S. Wine Science: Principles and Applications. 3rd ed. Elsevier, 2008. ISBN 978-0-12-373646-8.
[2] RIBEREAU-GAYON, P., D. DUBOURDIEU, Y. GLORIES a A. MAUJEAN. Handbook of enology: The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments. 2nd ed. Hoboken, NJ: John Wiley, 2006. ISBN 978-0-470-01037-2.
[3] BALÍK, J. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthokcyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendlova univerzita v Brně, 2010, 108 s. ISBN 978-80-7375-412-9.
[4] ROUESSAC, Francis a Annick ROUESSAC. Chemical analysis: modern instrumentation methods and techniques. 2nd ed. Chichester: Wiley, 2007, xxiii, 574 s. ISBN 978-0-470-85903-2.
[5] The International Organisation of Vine and Wine: Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.) [online]. Paris: Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, 2015.
Seznam doporučené literatury
[1] JACKSON, Ronald S. Wine Science: Principles and Applications. 3rd ed. Elsevier, 2008. ISBN 978-0-12-373646-8.
[2] RIBEREAU-GAYON, P., D. DUBOURDIEU, Y. GLORIES a A. MAUJEAN. Handbook of enology: The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments. 2nd ed. Hoboken, NJ: John Wiley, 2006. ISBN 978-0-470-01037-2.
[3] BALÍK, J. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthokcyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendlova univerzita v Brně, 2010, 108 s. ISBN 978-80-7375-412-9.
[4] ROUESSAC, Francis a Annick ROUESSAC. Chemical analysis: modern instrumentation methods and techniques. 2nd ed. Chichester: Wiley, 2007, xxiii, 574 s. ISBN 978-0-470-85903-2.
[5] The International Organisation of Vine and Wine: Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.) [online]. Paris: Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, 2015.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku oponenta (Ing. Robert Gál, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
Podle jakých kritérií byly vybrány vína pro hodnocení a posouzení? Měly tyto vína případně nějaká ocenění? ZODPOVĚZEN ZCELA
Z jakého pohledu je důležité pro vinaře (výrobu vína) provádět fyzikálně-chemické analýzy a kontrolu jakosti? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mohou být ovlivněny rozbory (polyfenoly, pH, barevná intenzita), nějakou odlišností při technologickém procesu zpracování hroznů nebo školení vína, nebo jsou dány převážně použitou odrůdou? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Jaké jednotky mají hodnoty uvedené v grafech vyhodnocení senzorické analýzy? Jakým způsobem byla provedena a vyhodnocena statistická analýza? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Jaká byla kvalifikace hodnotitelů, kteří provedli senzorickou analýzu? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Vysvětlete blíže postup měření u stanovení polyfenolů spektrofotometricky. ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Student prokázal, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustil, opravil v průběhu obhajoby.