Tématem bakalářské práce je analýza výrobního procesu ve firmě Templářské sklepy Čejkovice, která se zabývá výrobou révového vína. Cílem této bakalářské práce je na základě zjištěných nedostatků navrhnout opatření, která povedou ke zlepšení výrobního procesu. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Teoretická část je zaměřena na průzkum literárních pramenů v oblasti výroby a řízení výroby, průmyslového inženýrství a ergonomie. Dále teoretická část popisuje využité analytické metody a teoretické informace z oboru vinařství.
Praktická část se zabývá představením společnosti, jejím výrobkovým portfoliem, SWOT analýzou a analýzou současného stavu vybraného výrobního procesu. V poslední části bakalářské práce jsou uvedeny nedostatky a návrhy na zlepšení a zefektivnění výrobního procesu společnosti.
Anotace v angličtině
The topic of my bachelor thesis is an analysis of the manufacturing proces in the company Templářské sklepy Čejkovice which produces grape wine. The aim of this thesis is to propose some measures leading to improvement of manufacturing proces on the ground of finding deficiencies. It is divided into a theoretical and a practical part.
The theoretical part is focused on the research of literary sources concerning the field of production and production management, industrial engineering and ergonomics. Further on you can find here the employed analytical methods and theoretical information from the branch of viticulture. The practical part deals with the company, its product portfolio, SWOT analysis and the current analysis of the chosen manufacturing proces. The deficiencies are mentioned in the last part of my thesis and there are also proposals how to improve and increase the efficiency of manufacturing proces of the company.
Klíčová slova
výrobní proces, řízení výroby, průmyslové inženýrství, SWOT analýza, analytické metody, vinařství
Klíčová slova v angličtině
production process, production management, industrial engineering, SWOT analysis, analytical methods, viticulture
Rozsah průvodní práce
88 s. (113 522 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem bakalářské práce je analýza výrobního procesu ve firmě Templářské sklepy Čejkovice, která se zabývá výrobou révového vína. Cílem této bakalářské práce je na základě zjištěných nedostatků navrhnout opatření, která povedou ke zlepšení výrobního procesu. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Teoretická část je zaměřena na průzkum literárních pramenů v oblasti výroby a řízení výroby, průmyslového inženýrství a ergonomie. Dále teoretická část popisuje využité analytické metody a teoretické informace z oboru vinařství.
Praktická část se zabývá představením společnosti, jejím výrobkovým portfoliem, SWOT analýzou a analýzou současného stavu vybraného výrobního procesu. V poslední části bakalářské práce jsou uvedeny nedostatky a návrhy na zlepšení a zefektivnění výrobního procesu společnosti.
Anotace v angličtině
The topic of my bachelor thesis is an analysis of the manufacturing proces in the company Templářské sklepy Čejkovice which produces grape wine. The aim of this thesis is to propose some measures leading to improvement of manufacturing proces on the ground of finding deficiencies. It is divided into a theoretical and a practical part.
The theoretical part is focused on the research of literary sources concerning the field of production and production management, industrial engineering and ergonomics. Further on you can find here the employed analytical methods and theoretical information from the branch of viticulture. The practical part deals with the company, its product portfolio, SWOT analysis and the current analysis of the chosen manufacturing proces. The deficiencies are mentioned in the last part of my thesis and there are also proposals how to improve and increase the efficiency of manufacturing proces of the company.
Klíčová slova
výrobní proces, řízení výroby, průmyslové inženýrství, SWOT analýza, analytické metody, vinařství
Klíčová slova v angličtině
production process, production management, industrial engineering, SWOT analysis, analytical methods, viticulture
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte teoretické poznatky z dané oblasti.
II. Praktická část
Charakterizujte vybranou vinařskou firmu.
Analyzujte současný výrobní proces ve vybrané vinařské firmě.
Na základě výsledků analýzy navrhněte doporučení na zlepšení výrobního procesu ve vybrané vinařské firmě.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte teoretické poznatky z dané oblasti.
II. Praktická část
Charakterizujte vybranou vinařskou firmu.
Analyzujte současný výrobní proces ve vybrané vinařské firmě.
Na základě výsledků analýzy navrhněte doporučení na zlepšení výrobního procesu ve vybrané vinařské firmě.
Závěr
Seznam doporučené literatury
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů: kompendium průmyslového inženýra. 1. vyd. Žilina: GEORG, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
JUROVÁ, Marie. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha: Grada, 2016, 254 s. ISBN 978-80-247-5717-9.
KEŘKOVSKÝ, Miroslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. 3. dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, 153 s. ISBN 978-80-7179-319-9.
PYZDEK, Thomas a Paul A. KELLER. The handbook for quality management: a complete guide to operational excellence. 2nd ed. New York: McGraw-Hill, 2013, 484 s. ISBN 978-0-07-179924-9.
Seznam doporučené literatury
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů: kompendium průmyslového inženýra. 1. vyd. Žilina: GEORG, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
JUROVÁ, Marie. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha: Grada, 2016, 254 s. ISBN 978-80-247-5717-9.
KEŘKOVSKÝ, Miroslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. 3. dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, 153 s. ISBN 978-80-7179-319-9.
PYZDEK, Thomas a Paul A. KELLER. The handbook for quality management: a complete guide to operational excellence. 2nd ed. New York: McGraw-Hill, 2013, 484 s. ISBN 978-0-07-179924-9.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: doc. Ing. Petr Briš, CSc.
Oponent práce: Ing. Pavel Ondra
Otázky vedoucího práce: 1. Ve své práci navrhujete Job rotation. V praxi existují různé podoby této metody. Můžete blíže vysvětlit Vaši představu? Z jakých podkladů jste vycházel při formulaci tohoto návrhu? (Zodpovězeno zcela) Otázky oponenta práce: 1. Na základě čeho byl pro analýzu vybrán právě proces lahvování? (Zodpovězeno zcela) 2. V teoretické části uvádíte, že SWOT je základem pro tvorbu strategie. Jak souvisí faktory "špatná ergonomie pracovišť" a "layout společnosti" se strategií vybrané společnosti? (Zodpovězeno zcela) 3. Roční úspora provozních nákladů (mzdové náklady - náklady automatizovaného provozu) je počítána za předpokladu, že oba pracovníci budou prouštěni? Pokud ne, nebude jim nadále společnost vyplácet mzdu? (Zodpovězeno zcela) Další otázky: prof. Ing. Felicita Chromjaková, PhD., Jaké je trvání jednoho cyklu výrobního procesu? Jaký je objem produkce v korunách ročně při počítání návratnost? K čemu jste ji poměřoval? Přichází v úvahu technologické zrychlení procesu? (Zodpovězeno zcela) Ing. Monika Horáková, Ph.D., Jediné úzké místo je v paletizaci - proč chcete právě toto místo inovovat? Co je to příležitost ve SWOT analýze? (Zodpovězeno zcela)