Bakalářská práce je zaměřena na plodovou zeleninu, zejména na gastronomický a nutriční význam. Mezi plodovou zeleninu patří lilek, paprika, rajče, tykev, ale také meloun. Plodová zelenina obsahuje velké množství živin, jako jsou například minerální látky, vitaminy, vláknina nebo bioaktivní složky. V bakalářské práci byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek a antioxidační kapacita u sedmi vzorků rajčat. Měření probíhalo v den utržení, skladované po pěti dnech při pokojové teplotě a skladované po pěti dnech v lednici. Déle se hodnotila senzorická analýza sedmi vzorků rajčat u výše uvedených dobách úchovy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on fruit vegetables, especially for gastronomic and nutritional importance. Fruit vegetables include eggplant, pepper, tomato, squash, but also watermelon.
The bachelor thesis is focused on fruitful vegetables, especially on gastronomic and nutritional significance. Fruit vegetables include eggplant, pepper, tomato, squash, but also watermelon. Fruit vegetables contain large amount of nutrients, such as mineral elements, vitamins or fiber. The total polyphenolic content and antioxidant capacity of seven tomato samples were determined. It was measured on the day of plucking, stored for five days at room temperature and stored for five days in a fridge. In addition, we had to rate senzoric analysis of seven samples of tomato, with various storage times.
fruit vegetables, gastronomic and nutritional importance, polyphenols, antioxidant capacity, senzory analysis.
Rozsah průvodní práce
51 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na plodovou zeleninu, zejména na gastronomický a nutriční význam. Mezi plodovou zeleninu patří lilek, paprika, rajče, tykev, ale také meloun. Plodová zelenina obsahuje velké množství živin, jako jsou například minerální látky, vitaminy, vláknina nebo bioaktivní složky. V bakalářské práci byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek a antioxidační kapacita u sedmi vzorků rajčat. Měření probíhalo v den utržení, skladované po pěti dnech při pokojové teplotě a skladované po pěti dnech v lednici. Déle se hodnotila senzorická analýza sedmi vzorků rajčat u výše uvedených dobách úchovy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on fruit vegetables, especially for gastronomic and nutritional importance. Fruit vegetables include eggplant, pepper, tomato, squash, but also watermelon.
The bachelor thesis is focused on fruitful vegetables, especially on gastronomic and nutritional significance. Fruit vegetables include eggplant, pepper, tomato, squash, but also watermelon. Fruit vegetables contain large amount of nutrients, such as mineral elements, vitamins or fiber. The total polyphenolic content and antioxidant capacity of seven tomato samples were determined. It was measured on the day of plucking, stored for five days at room temperature and stored for five days in a fridge. In addition, we had to rate senzoric analysis of seven samples of tomato, with various storage times.
fruit vegetables, gastronomic and nutritional importance, polyphenols, antioxidant capacity, senzory analysis.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Charakteristika plodové zeleniny.
Chemické složení plodové zeleniny.
Gastronomický význam a využití plodové zeleniny.
Praktická část:
Stanovení bioaktivních látek u rajčat v průběhu skladování.
Senzorické hodnocení různých druhů rajčat.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Charakteristika plodové zeleniny.
Chemické složení plodové zeleniny.
Gastronomický význam a využití plodové zeleniny.
Praktická část:
Stanovení bioaktivních látek u rajčat v průběhu skladování.
Senzorické hodnocení různých druhů rajčat.
Seznam doporučené literatury
[1] PETŘÍKOVÁ, Kristína a Jaroslav HLUŠEK. Zelenina: pěstování, výživa, ochrana a ekonomika. Praha: Profi Press, 2012, 190 s. ISBN 978-80-86726-50-2. \vsp{1,5mm}
[2] TERRY, Leon A. Health-promoting properties of fruits and vegetables. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI, 2011, 417 s. ISBN 978-1-84593-528-3. \vsp{1,5mm}
[3] KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. Zdraví & životní styl. Praha: Grada, 2010. 159 s. ISBN 978-80-247-2845-2. Dostupné také z: http://toc.nkp.cz/NKC/201005/contents/nkc20102086941_1.pdf. \vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] PETŘÍKOVÁ, Kristína a Jaroslav HLUŠEK. Zelenina: pěstování, výživa, ochrana a ekonomika. Praha: Profi Press, 2012, 190 s. ISBN 978-80-86726-50-2. \vsp{1,5mm}
[2] TERRY, Leon A. Health-promoting properties of fruits and vegetables. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI, 2011, 417 s. ISBN 978-1-84593-528-3. \vsp{1,5mm}
[3] KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. Zdraví & životní styl. Praha: Grada, 2010. 159 s. ISBN 978-80-247-2845-2. Dostupné také z: http://toc.nkp.cz/NKC/201005/contents/nkc20102086941_1.pdf. \vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: D - uspokojivě). Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. Vysvětlete, co je to blank? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. LL.M.: Po skladování rajčat při pokojové teplotě a v ledničče jste zjitila různé trendy u výsledků, proč tomu tak je? doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Jaký je váš názor na pěstování zeleniny v domácím prostředí? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ