Cílem diplomové práce je navržení a ekonomické zhodnocení business modelu, jehož předmětem podnikání bude založení nového podnikatelského subjektu v oblasti maloobchodního prodeje zdravé výživy. Zvolený projekt byl řešen pomocí vybraných rozborů a analýz jako jsou rozbor trhu, konkurence a zákazníků včetně SLEPT analýzy a lokalizačního rozboru, jejichž výstupy slouží zejména při rozhodování o vhodné lokalitě k realizaci projektu. Dalšími provedenými analýzami jsou rozbor dodavatelů a analýza rizik, které mohou mít dopad na zvažované podnikání. Na základě vypracovaných analýz byl navržen a následně taktéž ekonomicky vyhodnocen business model. Hlavním přínosem práce je vypracovaný business model, jenž autorce poslouží jako vhodný vzor pro vytvoření nového podnikatelského subjektu a otevření kamenné prodejny v praxi.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis is the design and economic evaluation of a business model, the subject of which will be the establishment of a new business entity in the field of retail sales of healthy food. The selected project was solved by means of selected analyzes such as market analysis, competition and customer analysis, including SLEPT analysis and localization analysis. The outputs of these analyzes are used mainly when deciding on a suitable location for the project implementation. Other analyzes performed are the analysis of suppliers and the analysis of risks that may have an impact on the business under consideration. Based on the analyzes, a business model was designed and economically evaluated. The main benefit of this thesis is processed business model, which will serve the author as a suitable model for the creation of a new business entity and the opening of a stone shop in practice.
Klíčová slova
podnikání, business model, Lean Canvas, Business Model Canvas, finanční plán, analýza rizik, zdravá výživa
Klíčová slova v angličtině
business, business model, Lean Canvas, Business Model Canvas, financial plan, risk analysis, healthy food
Rozsah průvodní práce
140
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce je navržení a ekonomické zhodnocení business modelu, jehož předmětem podnikání bude založení nového podnikatelského subjektu v oblasti maloobchodního prodeje zdravé výživy. Zvolený projekt byl řešen pomocí vybraných rozborů a analýz jako jsou rozbor trhu, konkurence a zákazníků včetně SLEPT analýzy a lokalizačního rozboru, jejichž výstupy slouží zejména při rozhodování o vhodné lokalitě k realizaci projektu. Dalšími provedenými analýzami jsou rozbor dodavatelů a analýza rizik, které mohou mít dopad na zvažované podnikání. Na základě vypracovaných analýz byl navržen a následně taktéž ekonomicky vyhodnocen business model. Hlavním přínosem práce je vypracovaný business model, jenž autorce poslouží jako vhodný vzor pro vytvoření nového podnikatelského subjektu a otevření kamenné prodejny v praxi.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis is the design and economic evaluation of a business model, the subject of which will be the establishment of a new business entity in the field of retail sales of healthy food. The selected project was solved by means of selected analyzes such as market analysis, competition and customer analysis, including SLEPT analysis and localization analysis. The outputs of these analyzes are used mainly when deciding on a suitable location for the project implementation. Other analyzes performed are the analysis of suppliers and the analysis of risks that may have an impact on the business under consideration. Based on the analyzes, a business model was designed and economically evaluated. The main benefit of this thesis is processed business model, which will serve the author as a suitable model for the creation of a new business entity and the opening of a stone shop in practice.
Klíčová slova
podnikání, business model, Lean Canvas, Business Model Canvas, finanční plán, analýza rizik, zdravá výživa
Klíčová slova v angličtině
business, business model, Lean Canvas, Business Model Canvas, financial plan, risk analysis, healthy food
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte průzkum literárních zdrojů a zpracujte literární rešerši z oblasti dané problematiky.
II. Praktická část
Zpracujte analýzu současného stavu podnikatelského prostředí a zkoumaného odvětví.
Zpracujte projekt založení nového podnikatelského subjektu v oblasti maloobchodního prodeje zdravé výživy.
Proveďte ekonomické zhodnocení a vyhodnoťte příležitosti a rizika.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Proveďte průzkum literárních zdrojů a zpracujte literární rešerši z oblasti dané problematiky.
II. Praktická část
Zpracujte analýzu současného stavu podnikatelského prostředí a zkoumaného odvětví.
Zpracujte projekt založení nového podnikatelského subjektu v oblasti maloobchodního prodeje zdravé výživy.
Proveďte ekonomické zhodnocení a vyhodnoťte příležitosti a rizika.
Závěr
Seznam doporučené literatury
ABRAMS, Rhonda. Successful business plan. 7th edition. Palo Alto, California: PlanningShop, 2019, 444 s. ISBN 978-1-933895-82-6.
MAURYA, Ash. Lean podnikání: přejděte od plánu A k plánu, který funguje. V Brně: BizBooks, 2016, 230 s. ISBN 978-80-265-0506-8.
OSTERWALDER, Alexander a Yves PIGNEUR. Tvorba business modelů: příručka pro vizionáře, inovátory a všechny, co se nebojí výzev. V Brně: BizBooks, 2012, 278 s. ISBN 978-80-265-0025-4.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR, Greg BERNARDA a Alan SMITH. Vydělávejte svými nápady: vytvářejte produkty a služby, po kterých zákazníci touží. V Brně: BizBooks, 2016, 298 s. ISBN 978-80-265-0452-8.
SCARBOROUGH, Norman M., Jeffrey R. CORNWALL a Thomas ZIMMERER. Essentials of entrepreneurship and small business management. Eighth Edition. Boston: Pearson, 2016, 720 s. ISBN 978-0-13-384962-2.
Seznam doporučené literatury
ABRAMS, Rhonda. Successful business plan. 7th edition. Palo Alto, California: PlanningShop, 2019, 444 s. ISBN 978-1-933895-82-6.
MAURYA, Ash. Lean podnikání: přejděte od plánu A k plánu, který funguje. V Brně: BizBooks, 2016, 230 s. ISBN 978-80-265-0506-8.
OSTERWALDER, Alexander a Yves PIGNEUR. Tvorba business modelů: příručka pro vizionáře, inovátory a všechny, co se nebojí výzev. V Brně: BizBooks, 2012, 278 s. ISBN 978-80-265-0025-4.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR, Greg BERNARDA a Alan SMITH. Vydělávejte svými nápady: vytvářejte produkty a služby, po kterých zákazníci touží. V Brně: BizBooks, 2016, 298 s. ISBN 978-80-265-0452-8.
SCARBOROUGH, Norman M., Jeffrey R. CORNWALL a Thomas ZIMMERER. Essentials of entrepreneurship and small business management. Eighth Edition. Boston: Pearson, 2016, 720 s. ISBN 978-0-13-384962-2.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Karel Slinták, Ph.D. 28 bodů. Jaké další faktory (vyjma slabší konkurence) ovlivnily volbu Valašského Meziříčí jako vhodné lokality budoucího podnikání? Pokuste se ve stručnosti vyhodnotit obě zvažované lokality a shrnout pro a proti z pohledu zvolené varianty. Zodpovězeno zcela. Který z prvků z Vašeho business modelu považujete za zásadní, a proč? Zodpovězeno zcela. Oponent: Ing. Jana Zlámalová, MBA. 20 bodů. Jakým konkrétním způsobem chcete měřit klíčové metriky? (str. 105) Zodpovězeno zcela. V kapitole 7.5.1 uvádíte plán tržeb.Tyto plány jsou nadhodnocené. V reálu jsou např. denní tržby v obdobných prodejnách v obdobně velkých městech v průměru o 80 % mižší než uvádíte ve své práci. Zjišťovala jste si tyto informace? Popište jakým způsobem chcete docílit těchto tržeb a na základě čeho jste došla k těmto uvedeným hodnotám? Zodpovězeno zcela.