Tato bakalářská práce je zaměřena na technologii výroby mražených krémů. Mým cílem bylo zpracovat literární rešerši o mražených krémech a surovinách, které jsou při výrobě použity.
Klíčovou částí práce je výběr surovin používaných při výrobě mražených krémů a následky nesprávně zvolených surovin, projevující se na kvalitě konečného produktu. V dalších ka-pitolách je nastíněn obecný postup výroby a základní technická zařízení.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the manufacturing technology of ice-creams. The aim was to process a literature search on ice-creams and raw-materials used during the production.
The core of the thesis presents the choice of raw materials used in the production of ice-creams and the impact of incorrectly chosen raw materials affecting the end product qual-ity. Other chapters deal with the general manufacturing procedure and basic technical equipment.
Klíčová slova
mražený krém, homogenizace, pasterizace
Klíčová slova v angličtině
ice-cream, homogenization, pasteurization
Rozsah průvodní práce
61
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologii výroby mražených krémů. Mým cílem bylo zpracovat literární rešerši o mražených krémech a surovinách, které jsou při výrobě použity.
Klíčovou částí práce je výběr surovin používaných při výrobě mražených krémů a následky nesprávně zvolených surovin, projevující se na kvalitě konečného produktu. V dalších ka-pitolách je nastíněn obecný postup výroby a základní technická zařízení.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the manufacturing technology of ice-creams. The aim was to process a literature search on ice-creams and raw-materials used during the production.
The core of the thesis presents the choice of raw materials used in the production of ice-creams and the impact of incorrectly chosen raw materials affecting the end product qual-ity. Other chapters deal with the general manufacturing procedure and basic technical equipment.
Klíčová slova
mražený krém, homogenizace, pasterizace
Klíčová slova v angličtině
ice-cream, homogenization, pasteurization
Zásady pro vypracování
Co jsou to mražené krémy, definice z vyhlášky, jejich charakteristika.
Jaké vlastnosti resp. požadavky klademe na směs určenou na výrobu mražených krémů
(sušina, kyselost, atd.)
Literární podklady o vlastnostech hlavních surovin používaných při výrobě mražených krémů
(sušené mléko, emulgátory, sacharidy, stabilizátory, atd., pěnotvorné látky a jejich vliv
na jakost směsi (viskozita, šlehatelnost, stabilita, senzorické vlastnosti)
Popsat principy technologické výroby mražených krémů, jednotlivé fáze zpracování
tzn. smíchání, vaření, našlehávání, zmražování.
Zásady pro vypracování
Co jsou to mražené krémy, definice z vyhlášky, jejich charakteristika.
Jaké vlastnosti resp. požadavky klademe na směs určenou na výrobu mražených krémů
(sušina, kyselost, atd.)
Literární podklady o vlastnostech hlavních surovin používaných při výrobě mražených krémů
(sušené mléko, emulgátory, sacharidy, stabilizátory, atd., pěnotvorné látky a jejich vliv
na jakost směsi (viskozita, šlehatelnost, stabilita, senzorické vlastnosti)
Popsat principy technologické výroby mražených krémů, jednotlivé fáze zpracování
tzn. smíchání, vaření, našlehávání, zmražování.
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - proč je někdy dobré dávat cukru 10% a jindy 20%.
Je potřeba doslazovat ovocné zmrzliny.
Patří zmrzlinový krém mezi esenciální potraviny.
Ing. Valášek P., CSc., - co byste doporučila jako spotřebitel - kopeček zmrzliny, točenou zmrzlinu, na tyčce.
Jak souvisí obsah cukru a tuku z hlediska organoleptických vlastností.
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi.