V bakalářské práci jsou uvedeny způsoby stanovení tryptofanu v potravinách. Je poukázáno na vlastnosti jednotlivých aminokyselin se zaměřením na tryptofan. Jsou popsány analytické metody stanovení tryptofanu z pohledu přípravy a hydrolýzy biologických materiálů, její stanovení střednětlakou a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií HPLC. Rovněž je poukázáno na význam tryptofanu jako výchozí látky při biosyntéze řady důležitých látek, např. serotoninu a nikotinamidu.
Anotace v angličtině
In bachelor theses are mentioned forms of determination of tryptophan in foodstuff. The main accent is placed on features of each single aminoacid oriented on tryptophan. Analytical methods of determination of tryptophan are described from the aspect of preparation and hydrolysis of biological materials, it´s determination of liquid chromatography. Also we advert to the sense of tryptophan as the original subject in the biosynthesis of series of very important substances, like for example serotonin or nicotinamide.
Klíčová slova
Tryptofan, aminokyselina, HPLC, hydrolýza
Klíčová slova v angličtině
Tryptophan, amino acid, HPLC, hydrolysis
Rozsah průvodní práce
35 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci jsou uvedeny způsoby stanovení tryptofanu v potravinách. Je poukázáno na vlastnosti jednotlivých aminokyselin se zaměřením na tryptofan. Jsou popsány analytické metody stanovení tryptofanu z pohledu přípravy a hydrolýzy biologických materiálů, její stanovení střednětlakou a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií HPLC. Rovněž je poukázáno na význam tryptofanu jako výchozí látky při biosyntéze řady důležitých látek, např. serotoninu a nikotinamidu.
Anotace v angličtině
In bachelor theses are mentioned forms of determination of tryptophan in foodstuff. The main accent is placed on features of each single aminoacid oriented on tryptophan. Analytical methods of determination of tryptophan are described from the aspect of preparation and hydrolysis of biological materials, it´s determination of liquid chromatography. Also we advert to the sense of tryptophan as the original subject in the biosynthesis of series of very important substances, like for example serotonin or nicotinamide.
Klíčová slova
Tryptofan, aminokyselina, HPLC, hydrolýza
Klíčová slova v angličtině
Tryptophan, amino acid, HPLC, hydrolysis
Zásady pro vypracování
V bakalářské práci bude zpracována literární rešerše ke způsobům stanovení
tryptofanu v potravinách.
Součástí literární rešerše budou uvedeny vlastnosti jednotlivých
aminokyselin se zaměřením na tryptofanu, především z pohledu jeho fyziologických funkcí
a vlivu na využití živin, význam tryptofanu jako výchozí látky při biosyntéze řady
důležitých látek, např. serotoninu a nikotinamidu.
V další části budou popsány analytické
metody stanovení tryptofanu z pohledu přípravy a hydrolýzy biologických materiálů,
její stanovení střednětlakou a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií HPLC.
Zásady pro vypracování
V bakalářské práci bude zpracována literární rešerše ke způsobům stanovení
tryptofanu v potravinách.
Součástí literární rešerše budou uvedeny vlastnosti jednotlivých
aminokyselin se zaměřením na tryptofanu, především z pohledu jeho fyziologických funkcí
a vlivu na využití živin, význam tryptofanu jako výchozí látky při biosyntéze řady
důležitých látek, např. serotoninu a nikotinamidu.
V další části budou popsány analytické
metody stanovení tryptofanu z pohledu přípravy a hydrolýzy biologických materiálů,
její stanovení střednětlakou a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií HPLC.
Seznam doporučené literatury
MURRAY, R. K., GRANNER, D. K., MAYES, P. A., RODWELL, V. W.: Harperova biochemie, H&H, 2002, 872 s. ISBN 80-7319-013-3
KRÁČMAR, S., LIŠKA, I.: Nebojme se stanovení tryptofanu. Krmivářství, 2002, 1, 40
RAVINDRAN, G., BRYDEN, W. L.: Tryptophan determination in proteins and feedstuffs by ion exchange chromatography, Food chemistry, 2005, vol. 89, 309 -314 s.
LETERME, P., TONMART, T.: Importance du tryptophane en alimentation et son dosage dans les aliments, Bull. Rech. Agronom. Gembloux, 1990, vol. 25(3), 329-344 s.
Literární citace dostupné z WEB, firemní prospekty kapalinové chromatografie.
Seznam doporučené literatury
MURRAY, R. K., GRANNER, D. K., MAYES, P. A., RODWELL, V. W.: Harperova biochemie, H&H, 2002, 872 s. ISBN 80-7319-013-3
KRÁČMAR, S., LIŠKA, I.: Nebojme se stanovení tryptofanu. Krmivářství, 2002, 1, 40
RAVINDRAN, G., BRYDEN, W. L.: Tryptophan determination in proteins and feedstuffs by ion exchange chromatography, Food chemistry, 2005, vol. 89, 309 -314 s.
LETERME, P., TONMART, T.: Importance du tryptophane en alimentation et son dosage dans les aliments, Bull. Rech. Agronom. Gembloux, 1990, vol. 25(3), 329-344 s.
Literární citace dostupné z WEB, firemní prospekty kapalinové chromatografie.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka problematiku zvládla velmi dobře.
Vystupovala s nervozitou, ale dotazy zodpověděla správně.
prof. Ing. Kráčmar, DrSc. - Kolik je průměr tryptofanu v potravinách.
Ing. Škrovánková, Ph.D. - Dá se koupit tripofanový doplněk.