Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní).
Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is the characterization of various medicinal herbs properties. Antioxidant effect (protection against oxidative devaluation - rancidity) and antimicrobial activity (keeps microbial standards by pathogen reduction) belong to the relevant herbal qualities. Organoleptic properties (odour and taste, which influence food preferences) and various health effects (e.g. hypotensive, diuretic, laxative) are also very important.
Herbs, due to their components, are used in pharmaceutical industry (antimicrobial and antioxidant substances) for drug preparation but also in food industry (important substances of additives and flavourings for food improvement), cosmetic industry (cosmetics, dental hygiene products) and in chemical industry too. Healing power of herbs is used for home medicine and also as prevention against different illnesses and in phytotherapy and aromatherapy too.
Klíčová slova
byliny, antioxidační, antimikrobiální, organoleptické, zdravotní vlastnosti
Klíčová slova v angličtině
herbs, antioxidant, antimicrobial, organoleptic qualities, health effects
Rozsah průvodní práce
45
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní).
Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is the characterization of various medicinal herbs properties. Antioxidant effect (protection against oxidative devaluation - rancidity) and antimicrobial activity (keeps microbial standards by pathogen reduction) belong to the relevant herbal qualities. Organoleptic properties (odour and taste, which influence food preferences) and various health effects (e.g. hypotensive, diuretic, laxative) are also very important.
Herbs, due to their components, are used in pharmaceutical industry (antimicrobial and antioxidant substances) for drug preparation but also in food industry (important substances of additives and flavourings for food improvement), cosmetic industry (cosmetics, dental hygiene products) and in chemical industry too. Healing power of herbs is used for home medicine and also as prevention against different illnesses and in phytotherapy and aromatherapy too.
Klíčová slova
byliny, antioxidační, antimikrobiální, organoleptické, zdravotní vlastnosti
Klíčová slova v angličtině
herbs, antioxidant, antimicrobial, organoleptic qualities, health effects
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte téma o bylinách - léčivých rostlinách.
Charakterizujte jednotlivé vlastnosti (antioxidační, antimikrobiální, organoleptické, zdravotní) bylin - léčivých rostlin.
Zhodnoťte využití bylin v současnosti.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte téma o bylinách - léčivých rostlinách.
Charakterizujte jednotlivé vlastnosti (antioxidační, antimikrobiální, organoleptické, zdravotní) bylin - léčivých rostlin.
Zhodnoťte využití bylin v současnosti.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kopec
Definujte pojmy bylina, léčiva, rostlina.
Znáte pojem jedlé květy?
Mgr. Buňková
Popisujete autimikrobiální účinky koření. Jak vysvětlíte velké počty mikroorganismů v sušeném koření?
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace.Vystoupení bylo jisté, na otázky oponenta a komise reagovala méně pohotově, ale věcně správně.