V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva).
Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID).
Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici).
Anotace v angličtině
In the thesis there are sensory active substances in herbs and methods for their determinati-on characterized. The most important sensory active substances are odorants (especialy turpentine hydrocarbons, aldehydes and ketones), taste substances (sweet, acid, bitter and astringent substances) and colorants (carotenoids, flavonoids and chlorophyllous dyes).
There are also described methods of isolation and identification of these substance in herbs. For isolation are useful extraction and distillation methods, for determination - various spectrometric methods (spectrophotometry, IR) and especially chromatographic techniques (liquid chromatography, gas chromatography) with various detectors (UV, MS, FID).
There is also characterized seven herbs (oregano, chamomile, lavender, mint, sage, rosema-ry and thyme) chracterized by high content of sensory active substances (espacialy odorants of essential oil).
Klíčová slova
Byliny, senzoricky aktivní látky, izolace, chromatografické metody (HPLC,GC), spektrometrické metody.
V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva).
Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID).
Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici).
Anotace v angličtině
In the thesis there are sensory active substances in herbs and methods for their determinati-on characterized. The most important sensory active substances are odorants (especialy turpentine hydrocarbons, aldehydes and ketones), taste substances (sweet, acid, bitter and astringent substances) and colorants (carotenoids, flavonoids and chlorophyllous dyes).
There are also described methods of isolation and identification of these substance in herbs. For isolation are useful extraction and distillation methods, for determination - various spectrometric methods (spectrophotometry, IR) and especially chromatographic techniques (liquid chromatography, gas chromatography) with various detectors (UV, MS, FID).
There is also characterized seven herbs (oregano, chamomile, lavender, mint, sage, rosema-ry and thyme) chracterized by high content of sensory active substances (espacialy odorants of essential oil).
Klíčová slova
Byliny, senzoricky aktivní látky, izolace, chromatografické metody (HPLC,GC), spektrometrické metody.
Formou literární rešerše zpracujte téma o analytickém stanovení senzoricky aktivních látek
Charakterizujte senzoricky aktivní látky vyskytující se v potravinách, bylinách
Popište analytické metody využívané pro hodnocení senzoricky aktivních látek
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte téma o analytickém stanovení senzoricky aktivních látek
Charakterizujte senzoricky aktivní látky vyskytující se v potravinách, bylinách
Popište analytické metody využívané pro hodnocení senzoricky aktivních látek
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Kramářová
Jak jinak se označuje dobromyls?
doc. Hrabě
Dá se měřit viskozita plynu?
prof. Kopec
Dá se také využít hmat a sluch pro hodnocení bylin?
Studentka potvrdila hodnocení jistým vyčerpávajícím způspobem.
Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky.
Na doplňující otázky komise reagovala pohotově a správně.