V bakalárské práci byla sledována prítomnost mikroorganismu ve vybraných
vzorcích sterilovaných tavených sýru skladovaných pri ruzných teplotách a ve vzorcích sterilovaných hotových pokrmu. Práce byla zamerena na stanovení zejména sporulujících mikroorganismu, které by mohly prežít sterilacní záhrev. Stanovení byla provedena kultivacními metodami specifickými pro daný mikroorganismus.
Bylo zjišteno, že pocty mikroorganismu ve vzorcích sterilovaných tavených sýru
a sterilovaných pokrmu neprekracují prípustné hodnoty pro daný produkt dle Narízení komise (ES) c. 2073/2005 a jsou tudíž z mikrobiologického hlediska vyhovující.
Anotace v angličtině
In the bachelor thesis there is monitored the presence of the microorganisms in
the model samples of the sterilized processed cheese which were stored at different temperatures and in the samples of the sterilized meal ready-to-eat. This bachelor thesis is aimed at the determination of the spore-forming microorganisms which can survive the sterilize heat. The determinations were realized by the cultivation methods which are specific for these microorganisms.
It was found, that the numbers of the microorganisms in the samples of the
sterilized processed cheese and the sterilized meal ready-to-eat do not run over the admissible value for the product according to the statue of the commission (EC) Nos.
2073/2005 and then they are suitable according to the microbial aspect.
Klíčová slova
sporulující bakterie, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens patogenní mikroorganismy tavené sterilované sýry a sterilizované pokrmy, celkový pocet mikroorganismu
Klíčová slova v angličtině
spore-forming bacteria, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens pathogenic microorganisms, sterilized processed cheese and sterilized meal ready-to-eat, total number of microorganisms
Rozsah průvodní práce
52
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalárské práci byla sledována prítomnost mikroorganismu ve vybraných
vzorcích sterilovaných tavených sýru skladovaných pri ruzných teplotách a ve vzorcích sterilovaných hotových pokrmu. Práce byla zamerena na stanovení zejména sporulujících mikroorganismu, které by mohly prežít sterilacní záhrev. Stanovení byla provedena kultivacními metodami specifickými pro daný mikroorganismus.
Bylo zjišteno, že pocty mikroorganismu ve vzorcích sterilovaných tavených sýru
a sterilovaných pokrmu neprekracují prípustné hodnoty pro daný produkt dle Narízení komise (ES) c. 2073/2005 a jsou tudíž z mikrobiologického hlediska vyhovující.
Anotace v angličtině
In the bachelor thesis there is monitored the presence of the microorganisms in
the model samples of the sterilized processed cheese which were stored at different temperatures and in the samples of the sterilized meal ready-to-eat. This bachelor thesis is aimed at the determination of the spore-forming microorganisms which can survive the sterilize heat. The determinations were realized by the cultivation methods which are specific for these microorganisms.
It was found, that the numbers of the microorganisms in the samples of the
sterilized processed cheese and the sterilized meal ready-to-eat do not run over the admissible value for the product according to the statue of the commission (EC) Nos.
2073/2005 and then they are suitable according to the microbial aspect.
Klíčová slova
sporulující bakterie, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens patogenní mikroorganismy tavené sterilované sýry a sterilizované pokrmy, celkový pocet mikroorganismu
Klíčová slova v angličtině
spore-forming bacteria, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens pathogenic microorganisms, sterilized processed cheese and sterilized meal ready-to-eat, total number of microorganisms
Zásady pro vypracování
V bakalářské práci se zaměřte na následující problémy:
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky a výskytu mikroorganizmů v potravinách. Zaměřte se zejména na sporulující mikroorganizmy vyskytující se v potravinách. Charakterizujte kritéria pro sledování kvality a jakosti potravin.
V praktické části proveďte mikrobiologická stanovení přítomnosti sporulujících bakterií, případně dalších mikroorganizmů.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry týkající se mikrobiální jakosti vybraných produktů.
Zásady pro vypracování
V bakalářské práci se zaměřte na následující problémy:
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky a výskytu mikroorganizmů v potravinách. Zaměřte se zejména na sporulující mikroorganizmy vyskytující se v potravinách. Charakterizujte kritéria pro sledování kvality a jakosti potravin.
V praktické části proveďte mikrobiologická stanovení přítomnosti sporulujících bakterií, případně dalších mikroorganizmů.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry týkající se mikrobiální jakosti vybraných produktů.
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek
Jaká je sterilační teplota pro C botulinum?
Jaká je letální dávka jedu C botulinum?
doc. Hrabě
Co je to obchodní sterilita?
prof. Kopec
V čem je zákeřnost botulinotoxinu?
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech
a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi.
Menší nepřesnosti, jichž se dopustila , opravila v průběhu obhajoby.