Tato práce se zabývá účinkem rostlinných extraktů na mikroorganismy. Zaměřuje se na antimikrobiální účinky těchto extraktů, jichž se využívá v nejen potravinářství. Zabývala jsem se historií, jednotlivými skupinami účinných látek a rozebrala jsem způsoby získávání výtažků účinných látek z rostlin. Popisuji dvanáct rostlin a antimikrobiální účinky z nich získaných extraktů. Uvedla jsem rozdíly citlivosti grampositivních a gramnegativních mik-roorganismů vůči éterickým olejům a způsoby užití těchto olejů v potravinách. Uvedla jsem několik možností využití rostlinných extraktů do budoucna.
Annotation in English
This work deals with the effects of plant extracts on microorganisms. It is focused on the antimicrobial effect of these extracts, which are used not only in food industry. The history, chemical groups of active substances and ways of extract isolation are analyzed. Twelve plants and antimicrobial effects of their extracts are described. The differences in sensibil-ity of grampositive and gramnegative microorganisms to essential oils and ways of use in foodstuffs are revised. Several options of extract use in the future are also suggested.
Tato práce se zabývá účinkem rostlinných extraktů na mikroorganismy. Zaměřuje se na antimikrobiální účinky těchto extraktů, jichž se využívá v nejen potravinářství. Zabývala jsem se historií, jednotlivými skupinami účinných látek a rozebrala jsem způsoby získávání výtažků účinných látek z rostlin. Popisuji dvanáct rostlin a antimikrobiální účinky z nich získaných extraktů. Uvedla jsem rozdíly citlivosti grampositivních a gramnegativních mik-roorganismů vůči éterickým olejům a způsoby užití těchto olejů v potravinách. Uvedla jsem několik možností využití rostlinných extraktů do budoucna.
Annotation in English
This work deals with the effects of plant extracts on microorganisms. It is focused on the antimicrobial effect of these extracts, which are used not only in food industry. The history, chemical groups of active substances and ways of extract isolation are analyzed. Twelve plants and antimicrobial effects of their extracts are described. The differences in sensibil-ity of grampositive and gramnegative microorganisms to essential oils and ways of use in foodstuffs are revised. Several options of extract use in the future are also suggested.
1. Vypracujte literární rešerši na téma Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky. Zaměřte se na historii, popis, chemické vlastnosti a možnosti extrakce účinných látek.
2. Charakterizujte vybrané rostliny s prokázaným obsahem antimikrobiálních látek.
3. Možnosti aplikace rostlinných extraktů v potravinářství.
Research Plan
1. Vypracujte literární rešerši na téma Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky. Zaměřte se na historii, popis, chemické vlastnosti a možnosti extrakce účinných látek.
2. Charakterizujte vybrané rostliny s prokázaným obsahem antimikrobiálních látek.
3. Možnosti aplikace rostlinných extraktů v potravinářství.
Recommended resources
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Recommended resources
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
\begin{Arab}
Ing. Valášek: Co rozumíte pojmem éterické oleje a jak je získáte?
Prof. Kopec: Jaké znáte silice z ovoce a zeleniny?
Doc. Hrabě:
Jaké jsou účinné látky obsažené v cibuli a česneku?