Tato bakalářská práce je zaměřena na bližší popis fyzikálně-chemických vlastností tenzidů jako je tvorba a struktura micel, povrchové napětí a kritická micelární koncentrace. Podrobnější popis byl věnován nejdůležitějším technologickým procesům ve kterých se tenzidy používají. Mezi ně lze zřadit tvorbu pěny a emulzí, dále pak solubilizaci a detergenci.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on description of the physico-chemical properties such as origination and structure of micelles, surface tension and critical micellar concen-tration. A more detailed analysis deals with the most important technological processes in which tensides are recently being used. Among them, foam and emulsion creation as well as solubilizing and detergency may be mentioned.
Tato bakalářská práce je zaměřena na bližší popis fyzikálně-chemických vlastností tenzidů jako je tvorba a struktura micel, povrchové napětí a kritická micelární koncentrace. Podrobnější popis byl věnován nejdůležitějším technologickým procesům ve kterých se tenzidy používají. Mezi ně lze zřadit tvorbu pěny a emulzí, dále pak solubilizaci a detergenci.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on description of the physico-chemical properties such as origination and structure of micelles, surface tension and critical micellar concen-tration. A more detailed analysis deals with the most important technological processes in which tensides are recently being used. Among them, foam and emulsion creation as well as solubilizing and detergency may be mentioned.
Vypracujte literární rešerši na téma Chování tenzidů ve vodních roztocích.
Zaměřit se především na:
Chování anionických a neionogeních tenzidů s ohledem na základní fyzikální
charakteristiky(kritická koncentrace micel, velikost micel, vybrané tech. vlastnosti).
Chování směsí anionických tenzidů.
Chování směsí anionických a neionogeních tenzidů.
Zhodnocení získaných informací s důrazem na praktické využití směsí tenzidů.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši na téma Chování tenzidů ve vodních roztocích.
Zaměřit se především na:
Chování anionických a neionogeních tenzidů s ohledem na základní fyzikální
charakteristiky(kritická koncentrace micel, velikost micel, vybrané tech. vlastnosti).
Chování směsí anionických tenzidů.
Chování směsí anionických a neionogeních tenzidů.
Zhodnocení získaných informací s důrazem na praktické využití směsí tenzidů.
Seznam doporučené literatury
Davídek J.,Janíček G., Pokorný J.-Chemie potravin, Praha 1983
Velíšek J.-Chemie potravin 1,2,3, Tábor 1999
Blažej A. a kol.:Tenzidy, Bratislava 1977
Hoza I., Kramářová D.: potravinářská biochemie I, Zlín 2005
Brdlička R.,Dvořák J.:Základy fyzkální chemie,Academia 1977
Seznam doporučené literatury
Davídek J.,Janíček G., Pokorný J.-Chemie potravin, Praha 1983
Velíšek J.-Chemie potravin 1,2,3, Tábor 1999
Blažej A. a kol.:Tenzidy, Bratislava 1977
Hoza I., Kramářová D.: potravinářská biochemie I, Zlín 2005
Brdlička R.,Dvořák J.:Základy fyzkální chemie,Academia 1977
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student problematiku zvládl v požadovaném rozsahu.
Odpovídal většinou přesně a nepřesnosti dokázal vysvětlit.
Vystoupení bylo poněkud rozpačité.
Ing. Krejčí, CSc. - Jaký je rozdíl mezi primárním a sekundárním tenzidem.