Bakalářská práce je zaměřena na posouzení rizik v organizaci. Teoretická část bude seznamovat s bezpečností a ochranou zdraví při práci, ergonomií a rizikem v organizaci. Představí několik metod k detekci rizika. Vybraným odvětvím, pro praktickou část, se stane gastronomie. Všeobecný pohled na rizika v oblasti gastronomie bude zjištěný dotazníkem, který budou vyplňovat osoby v gastronomii působící. Z vybrané organizace budou odpovídat zaměstnanci na dotazník o pracovním prostředí a působení pracovní náplně na zdraví. Jednoduchou bodovou metodou budou vyhodnocena rizika a navržena opatření k jejich od-stranění nebo eliminaci.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on risk assessment within an organisation. Thesis theoretical section sha-ll provide an introduction in safety and health protection at workshop, ergonomy and risk in an organisation. It lists several methods of risk detection. The trade selected for the practical section is gastronomy. A general overview of the risks in gastronomy will be pro-vided by a survey conducted among people working in gastronomy. Another survey among employees of a particular restaurant shall focus on the working environment and the impact on the workload on their health. I will use a simple point-based method to evaluate the risks and suggest measures for their removal or elimination.
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení rizik v organizaci. Teoretická část bude seznamovat s bezpečností a ochranou zdraví při práci, ergonomií a rizikem v organizaci. Představí několik metod k detekci rizika. Vybraným odvětvím, pro praktickou část, se stane gastronomie. Všeobecný pohled na rizika v oblasti gastronomie bude zjištěný dotazníkem, který budou vyplňovat osoby v gastronomii působící. Z vybrané organizace budou odpovídat zaměstnanci na dotazník o pracovním prostředí a působení pracovní náplně na zdraví. Jednoduchou bodovou metodou budou vyhodnocena rizika a navržena opatření k jejich od-stranění nebo eliminaci.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on risk assessment within an organisation. Thesis theoretical section sha-ll provide an introduction in safety and health protection at workshop, ergonomy and risk in an organisation. It lists several methods of risk detection. The trade selected for the practical section is gastronomy. A general overview of the risks in gastronomy will be pro-vided by a survey conducted among people working in gastronomy. Another survey among employees of a particular restaurant shall focus on the working environment and the impact on the workload on their health. I will use a simple point-based method to evaluate the risks and suggest measures for their removal or elimination.
1. Zpracujte teoretickou rešerši k zadanému tématu bakalářské práce.
2. Posuďte rizika při práci ve vybrané organizaci.
3. Navrněte opatření pro minimalizaci zjištěných rizik.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte teoretickou rešerši k zadanému tématu bakalářské práce.
2. Posuďte rizika při práci ve vybrané organizaci.
3. Navrněte opatření pro minimalizaci zjištěných rizik.
Seznam doporučené literatury
1. VALA, Jiří. Systémové řízení bezpečnosti a ochrany zdraví v organizacích. 1 vyd. Wolters Kluwer (ČR) 2016 243s. ISBN 978-80-7552-109-5.
2. NEUGEBAUER, Tomáš. Vyhledání a vyhodnocení rizik v praxi. 1 vyd. Wolters Kluwer 2018 120s. ISBN 978-80-7552-072-2.
3. MALÝ, Stanislav, SVOBODOVÁ, Lenka, TILHON, Jiří, MLEZIVOVÁ, Iveta. Ergonomické stresory pod kontrolou aneb Egonomie - jak na to. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2016. 128s. ISBN 978-80-87676-26-4.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
1. VALA, Jiří. Systémové řízení bezpečnosti a ochrany zdraví v organizacích. 1 vyd. Wolters Kluwer (ČR) 2016 243s. ISBN 978-80-7552-109-5.
2. NEUGEBAUER, Tomáš. Vyhledání a vyhodnocení rizik v praxi. 1 vyd. Wolters Kluwer 2018 120s. ISBN 978-80-7552-072-2.
3. MALÝ, Stanislav, SVOBODOVÁ, Lenka, TILHON, Jiří, MLEZIVOVÁ, Iveta. Ergonomické stresory pod kontrolou aneb Egonomie - jak na to. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2016. 128s. ISBN 978-80-87676-26-4.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
PI Diagram o historickém vývoji BOZP a PO
PII Tabulka pro vyhodnocení metody BOMECH
PIII Dotazník "Gastronomie"
PIV Dotazník "Dotazník pro vyhledávání rizik při práci v organizaci
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Vysvětlete Vaše tvrzení ze strany 42. ''Vždy trvat na odborné znalosti. Ověřovat znalosti v oblasti plnění BOZP a ekonomie''. - zodpovězeno zcela
diskuze:
Ing. Slavomíra Vargová, Ph.D - Můžete stručně shrnout závěry Vaší bakalářské práce? - zodpovězeno zcela
Co si myslíte, že je důvodem současné diskutované situace? Myslíte, že častější kontroly v těchto podnicích by pomohly? - zodpovězeno zcela
Víte, jaký je současný trend v ČR ohledně vzdělávání v oblasti gastronomie? - zodpovězeno zcela
peterek - Jakým způsobem jste připravovala otázky pro dotazníková šetření? Jakým způsobem jste získala respondenty? - zodpovězeno zcela
Ing. Lumír Lacka - Potvrdili výsledky hodnocení rizik Vaše vlastní zkušenosti v oboru? - zodpovězeno zcela
Budou výsledky bakalářské práce předloženy dotčeným podnikům? - zodpovězeno zcela