Cílem bakalářské práce bylo popsat nejvýznamnější ovocné dřeviny pěstované v podmínkách České republiky. Část práce byla pro srovnání zaměřena také na vybrané tropické ovoce, a to ananas, citrusy, avokádo, banánovník, mučenky a papáju. U popisovaných ovocných druhů je v práci zmíněna taxonomie, chemické složení a jeho změny v průběhu zrání plodů. Zdůrazněn je význam chemických látek v ovoci zhlediska lidské výživy a potravinářského zpracování.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is to describe the most significant fruit wood species grown in the conditions of the Czech Republic. A part of the thesis was also,as a comparison, focused on selected tropical fruit, such as pineapple, citrus fruit, avocado, banana tree, passionflowers and papaya. Moreover,it is mentioned the fruit species‘ taxonomy, chemist composition and its process during fruitage ripening. The importance of chemical substances is emphasized here in terms of human nutrition and food processing
Klíčová slova
české ovoce, tropické ovoce, vitamíny, sacharidy, výživa člověka
Klíčová slova v angličtině
Czech fruit, tropical fruit, vitamins, sugars, human nutrition
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo popsat nejvýznamnější ovocné dřeviny pěstované v podmínkách České republiky. Část práce byla pro srovnání zaměřena také na vybrané tropické ovoce, a to ananas, citrusy, avokádo, banánovník, mučenky a papáju. U popisovaných ovocných druhů je v práci zmíněna taxonomie, chemické složení a jeho změny v průběhu zrání plodů. Zdůrazněn je význam chemických látek v ovoci zhlediska lidské výživy a potravinářského zpracování.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is to describe the most significant fruit wood species grown in the conditions of the Czech Republic. A part of the thesis was also,as a comparison, focused on selected tropical fruit, such as pineapple, citrus fruit, avocado, banana tree, passionflowers and papaya. Moreover,it is mentioned the fruit species‘ taxonomy, chemist composition and its process during fruitage ripening. The importance of chemical substances is emphasized here in terms of human nutrition and food processing
Klíčová slova
české ovoce, tropické ovoce, vitamíny, sacharidy, výživa člověka
Klíčová slova v angličtině
Czech fruit, tropical fruit, vitamins, sugars, human nutrition
Zásady pro vypracování
Bakalářskou práci zpracujte ve formě literární rešerže.
Popište základní ovocné druhy a jejich chemické složení.
Zaměřte se na krajové odrůdy ve Zlínském regionu.
Zapracujte všeobecně známé skutečnosti o změnách chemického složení ovoce
v důsledku konzervárenského zpracování.
Proveďte mapování tropických a subtropických ovocných druhů na našem trhu.
Zásady pro vypracování
Bakalářskou práci zpracujte ve formě literární rešerže.
Popište základní ovocné druhy a jejich chemické složení.
Zaměřte se na krajové odrůdy ve Zlínském regionu.
Zapracujte všeobecně známé skutečnosti o změnách chemického složení ovoce
v důsledku konzervárenského zpracování.
Proveďte mapování tropických a subtropických ovocných druhů na našem trhu.
Seznam doporučené literatury
1.Dvořák, A. kolektiv. atlas odrůd a ovoce, 1. vydání, Státní zemědělské nakladatelství, Praha 1978, 399 s, ISBN 07-078-78 04/44
2.Kynal, F., a kolektiv. Ovocnictví, 1. vydání, Státní zemědělské nakladatelství, Praha 1979, 468 s, ISBN 07-050-79
3. Monika a Thorsten Klockovi. Citrusy-nejkrásnější druhy a odrůdy, 1. vydání, BVL Verlagsgesellschaf mbH, Mnichov 2003, 91 s,ISBN 80-7234-318-1
4. Cerevitinov F.V. Chemické složení a fyzikální vlastnosti ovoce a zeleniny, 1. vydání, Průmyslové vydavatelství, Praha 1952, 322 s, ISBN 133.53
Seznam doporučené literatury
1.Dvořák, A. kolektiv. atlas odrůd a ovoce, 1. vydání, Státní zemědělské nakladatelství, Praha 1978, 399 s, ISBN 07-078-78 04/44
2.Kynal, F., a kolektiv. Ovocnictví, 1. vydání, Státní zemědělské nakladatelství, Praha 1979, 468 s, ISBN 07-050-79
3. Monika a Thorsten Klockovi. Citrusy-nejkrásnější druhy a odrůdy, 1. vydání, BVL Verlagsgesellschaf mbH, Mnichov 2003, 91 s,ISBN 80-7234-318-1
4. Cerevitinov F.V. Chemické složení a fyzikální vlastnosti ovoce a zeleniny, 1. vydání, Průmyslové vydavatelství, Praha 1952, 322 s, ISBN 133.53
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - jaké znáte krajové odrůdy.
Studentka danou problematiku částečně ovládá a její aplikace jí činila potíže.