Práce se zabývá základními principy zajištění stravování obyvatel v krizových situacích - popisuje zúčastněné orgány a orgány zodpovědné za zajištění stravování, důležité výživové hodnoty obyvatel a rozdělení obyvatel do stravovacích skupin podle věku, fyzické aktivity a pohlaví. Práce dále informuje čtenáře o problematice nemoci celiakie a vysvětluje základní pravidla bezlepkového stravování. Pro potřeby analýzy jsou potraviny rozděleny do skupin dle druhu potraviny. Analýza zobrazuje dostupnost bezlepkových potravin v obchodních sítích a na jejím základě je sestaven návrh vhodné skladby stravy a konkrétní jídelní lístky pro každou skupinu obyvatel. Jídelní lístky jsou nutričně vyhodnoceny.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the basic principles of catering for the population in crisis situations - it describes the participating authorities and authorities responsible for catering, important nutritional values of the population and the division of the population into catering groups by age, physical activity and gender. The work also informs the reader about the issue of celiac disease and explains the basic rules of gluten-free eating. For the purposes of analysis, food is divided into groups according to the type of food. The analysis shows the availability of gluten-free foods in retail chains and based on it, a proposal for a suitable food composition and specific menus for each group of the population is compiled. The menus are nutritionally evaluated.
Klíčová slova
Bezlepková dieta, celiakie, nouzové stravování, stravování v krizových situacích
Klíčová slova v angličtině
Catering in Crisis Situations, Celiac Disease, Emergency Catering, Gluten-free Diet
Rozsah průvodní práce
77
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá základními principy zajištění stravování obyvatel v krizových situacích - popisuje zúčastněné orgány a orgány zodpovědné za zajištění stravování, důležité výživové hodnoty obyvatel a rozdělení obyvatel do stravovacích skupin podle věku, fyzické aktivity a pohlaví. Práce dále informuje čtenáře o problematice nemoci celiakie a vysvětluje základní pravidla bezlepkového stravování. Pro potřeby analýzy jsou potraviny rozděleny do skupin dle druhu potraviny. Analýza zobrazuje dostupnost bezlepkových potravin v obchodních sítích a na jejím základě je sestaven návrh vhodné skladby stravy a konkrétní jídelní lístky pro každou skupinu obyvatel. Jídelní lístky jsou nutričně vyhodnoceny.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the basic principles of catering for the population in crisis situations - it describes the participating authorities and authorities responsible for catering, important nutritional values of the population and the division of the population into catering groups by age, physical activity and gender. The work also informs the reader about the issue of celiac disease and explains the basic rules of gluten-free eating. For the purposes of analysis, food is divided into groups according to the type of food. The analysis shows the availability of gluten-free foods in retail chains and based on it, a proposal for a suitable food composition and specific menus for each group of the population is compiled. The menus are nutritionally evaluated.
Klíčová slova
Bezlepková dieta, celiakie, nouzové stravování, stravování v krizových situacích
Klíčová slova v angličtině
Catering in Crisis Situations, Celiac Disease, Emergency Catering, Gluten-free Diet
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte problematiku stavování obyvatel v krizových situacích.
Analyzujte možnosti zajištění stravování celiaků v krizových situacích se zaměřením na dostupnost potravin v obchodní síti.
Na základě výsledků analýzy navrhněte vhodnou skladbu stravy a její množství pro celiaky s ohledem na výživové potřeby zvolených skupin obyvatelstva.
Navrhněte konkrétní modelové jídelní lísky a proveďte jejich nutriční vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEVČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
PITROVÁ, Kateřina a Eva LUKÁŠKOVÁ. Economic and Social Aspects of Food Security. Zlín: Tomas Bata Univerzity in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770-6.
ALI, Naheed. Understanding celiac disease: an introduction for patients and caregivers. Lanham, 2014. ISBN 978-1442226555.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEVČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
PITROVÁ, Kateřina a Eva LUKÁŠKOVÁ. Economic and Social Aspects of Food Security. Zlín: Tomas Bata Univerzity in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770-6.
ALI, Naheed. Understanding celiac disease: an introduction for patients and caregivers. Lanham, 2014. ISBN 978-1442226555.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
Ne
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce na téma: Možnosti zajištění stravování celiaků v krizových situacích. Byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně studentka odpověděla na níže uvedené doplňující otázky oponenta práce:
Uvažovala jste při zpracování jídelních lístků také s jinými než nutričními parametry (např. jiné rozšířené alergie - mléko, sója, chutě dětí apod.)?
Proběhlo reálné sestavení jídelníčku, případně jiná forma jeho testování např. týdenní využívání, podávání větší skupině osob, popř. jiné?
Proveďte hrubou kalkulaci nákladů na některý z jídelníčků.
Studentka si vyslechla připomínky komise a následně odpověděla na její otázky. Obhajoba i zodpovězení otázek byly na dobré úrovni.