V bakalářské práci byla sledována metabolická činnost u vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, který je významnou složkou mléčných kultur využívaných při výrobě kysaných výrobků a vysokodohřívaných sýrů. Pozornost byla věnována využívání a produkci aminokyselin. Byla provedena analýza složení supernatantu prostřednictvím automatického aminokyselinového analyzátoru, který je založen na metodě HPLC iontovýmněnou. Hodnocení bylo doplněno o shlukovou analýzu (Euklidovské vzdálenosti, průměr mezi skupinami).
Anotace v angličtině
In the bachelor thesis there was monitored a metabolism activity of chosen strains Streptococcus salivarius subsp. thermophilus which is the significant component of dairy cultures used for the manufacturing of fermented products and hard "cooked" cheeses. The attention was devoted to the exploitation and production amino acids. There was effected the analysis of supernatants composition via automatic amino acid analyzer unit which is based on method HPLC by an ion exchanger. The evalution was completed with the cluster analysis (Euclidean distance, the average between groups of microorganisms).
V bakalářské práci byla sledována metabolická činnost u vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, který je významnou složkou mléčných kultur využívaných při výrobě kysaných výrobků a vysokodohřívaných sýrů. Pozornost byla věnována využívání a produkci aminokyselin. Byla provedena analýza složení supernatantu prostřednictvím automatického aminokyselinového analyzátoru, který je založen na metodě HPLC iontovýmněnou. Hodnocení bylo doplněno o shlukovou analýzu (Euklidovské vzdálenosti, průměr mezi skupinami).
Anotace v angličtině
In the bachelor thesis there was monitored a metabolism activity of chosen strains Streptococcus salivarius subsp. thermophilus which is the significant component of dairy cultures used for the manufacturing of fermented products and hard "cooked" cheeses. The attention was devoted to the exploitation and production amino acids. There was effected the analysis of supernatants composition via automatic amino acid analyzer unit which is based on method HPLC by an ion exchanger. The evalution was completed with the cluster analysis (Euclidean distance, the average between groups of microorganisms).
Teoretická část:
Zpracujte literární rešerši týkající se vlastností, chemické struktury
a přirozeného výskytu aminokyselin.
Charakterizujte mikroorganizmy z hlediska využívání aminokyselin,
zaměřte se na mikroorganizmy vyžadující aminokyseliny v prostředí.
Popište metody stanovení přítomnosti, popř. identifikace aminokyselin.
Praktická část:
Proveďte stanovení aminokyselin u vybraných kmenů bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry
o profilu aminokyselin u vybraných bakterií.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Zpracujte literární rešerši týkající se vlastností, chemické struktury
a přirozeného výskytu aminokyselin.
Charakterizujte mikroorganizmy z hlediska využívání aminokyselin,
zaměřte se na mikroorganizmy vyžadující aminokyseliny v prostředí.
Popište metody stanovení přítomnosti, popř. identifikace aminokyselin.
Praktická část:
Proveďte stanovení aminokyselin u vybraných kmenů bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry
o profilu aminokyselin u vybraných bakterií.
Seznam doporučené literatury
(1) Chemie potravin (1-3), Jan Velíšek, OSIS Tábor 2002
(2) Potravinářská biochemie I., prof. Ing. Ignác Hoza,Csc.;
Ing. Daniela Kramářová, PhD.;FT, UTB Zlín 2005
(3) Wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki
(4) Identifikace baktérií metodami instrumentální chemické analýzy,
Jaroslav Julák,Nakladatelství UK, Praha 1998
(5) Fyziologie bakterií, František Kaprálek, SPN Praha 1987
(6) Obecná mikrobiologie, Mgr. Leona Čechová, PhD.; Mgr. Magda Janalíková,
skripta FT UTB Zlín 2007
(7) www.science.siu.edu/mikrobiology
(8) Mikrobiologie, imunologie, epidemologie, Dana Göpfertová, Daniela
Janovská,Jan Šejda, TRITON 2001
(9) Fyziologie a biochemie bakterií, Karel Hoďák, Univerzita Jana Evangelisty
Purkyně, Fakulta přírodovědecká, Brno 1979.
(10)Laboratorní techniky biochemie, Káš J., Kodíček M., Valentová O., VŠCHT
Praha 2006
Seznam doporučené literatury
(1) Chemie potravin (1-3), Jan Velíšek, OSIS Tábor 2002
(2) Potravinářská biochemie I., prof. Ing. Ignác Hoza,Csc.;
Ing. Daniela Kramářová, PhD.;FT, UTB Zlín 2005
(3) Wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki
(4) Identifikace baktérií metodami instrumentální chemické analýzy,
Jaroslav Julák,Nakladatelství UK, Praha 1998
(5) Fyziologie bakterií, František Kaprálek, SPN Praha 1987
(6) Obecná mikrobiologie, Mgr. Leona Čechová, PhD.; Mgr. Magda Janalíková,
skripta FT UTB Zlín 2007
(7) www.science.siu.edu/mikrobiology
(8) Mikrobiologie, imunologie, epidemologie, Dana Göpfertová, Daniela
Janovská,Jan Šejda, TRITON 2001
(9) Fyziologie a biochemie bakterií, Karel Hoďák, Univerzita Jana Evangelisty
Purkyně, Fakulta přírodovědecká, Brno 1979.
(10)Laboratorní techniky biochemie, Káš J., Kodíček M., Valentová O., VŠCHT
Praha 2006
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zvládla problematiku výborně.
Vystupovala jistě a přesvědčivě.
Na připomínkové dotazy k práci podala přesvědčivé a jasné odpovědi.