Inulin je oligofruktan, který se skládá z {β}-(2{→}1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích.
Anotace v angličtině
Inulin is an oligofructofuranoside containing up to fructose units linked {β}-1,2-glycosidic bonds. The fructose chain is usually terminated by a glucose. Inulin is found as a storage carbohydrate in many plant roots and tubers, for example dahlia tubers or chicory root. Inulin is used for the production of dietetic foods for diabetes mellitus patients. More recent interest in inulin stems from the fact that it is used as a so-called praebiotic. Praebio-tics are substances added to food that are not reabsorbed in the digestive system and there-fore pass undegraded into the colon, where they stimulate the propagation and metabolic activity of certain microorganisms (mainly bifidobacteria). Finally, inulin is used by the food industry, by the medical science and by the commercial products.
Inulin, fructose, preabiotics, dietetic food, food industry
Rozsah průvodní práce
65s
Jazyk
CZ
Anotace
Inulin je oligofruktan, který se skládá z {β}-(2{→}1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích.
Anotace v angličtině
Inulin is an oligofructofuranoside containing up to fructose units linked {β}-1,2-glycosidic bonds. The fructose chain is usually terminated by a glucose. Inulin is found as a storage carbohydrate in many plant roots and tubers, for example dahlia tubers or chicory root. Inulin is used for the production of dietetic foods for diabetes mellitus patients. More recent interest in inulin stems from the fact that it is used as a so-called praebiotic. Praebio-tics are substances added to food that are not reabsorbed in the digestive system and there-fore pass undegraded into the colon, where they stimulate the propagation and metabolic activity of certain microorganisms (mainly bifidobacteria). Finally, inulin is used by the food industry, by the medical science and by the commercial products.
Inulin, fructose, preabiotics, dietetic food, food industry
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte problematiku inulinu.
Zaměřte se na metabolismus inulinu a jeho účinky.
Zjištěte možnosti jeho využití ve výživě člověka.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte problematiku inulinu.
Zaměřte se na metabolismus inulinu a jeho účinky.
Zjištěte možnosti jeho využití ve výživě člověka.
Seznam doporučené literatury
[1]Beylot, M.: Effect of inulin - type fruktans on lipid metabolism in man and animal models. British journal of Nutrition, 2005, vol. 93, s. 163 - 168
[2]Čopíková J.: Náhrady sacharosy a tuků v čokoládových a nečokoládových cukrovinkách. Chemické listy, 1998, Roč. 93, s. 3 - 14
[3]Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin, s. 516. SNTL/ALFA, Praha 1983
[4]Hofer K., Jenewein D.: Enzymatic determination of inulin in food and dietary supplements. Eur Food Res Technol, 1999, 209:423 - 427
Seznam doporučené literatury
[1]Beylot, M.: Effect of inulin - type fruktans on lipid metabolism in man and animal models. British journal of Nutrition, 2005, vol. 93, s. 163 - 168
[2]Čopíková J.: Náhrady sacharosy a tuků v čokoládových a nečokoládových cukrovinkách. Chemické listy, 1998, Roč. 93, s. 3 - 14
[3]Davídek J., Janíček G., Pokorný J.: Chemie potravin, s. 516. SNTL/ALFA, Praha 1983
[4]Hofer K., Jenewein D.: Enzymatic determination of inulin in food and dietary supplements. Eur Food Res Technol, 1999, 209:423 - 427
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Problematiku studentka zvládla velmi dobře.
Vystupovala jistě a na doplňující otázky reagovala.
Prokázala tím, že problematice rozumí a umí logicky myslet.
prof. Ing. Kopec, DrSc. - kterou zeleninu jste neuvedla v závěrečném seznamu.