Diplomová práce se zabývá procesem podávání dětské stravy především krmením ve věku 0-3 let.
Teoretická část obsahuje historický vývoj kojeneckých láhvi, analýzu konkurenčních realizací se zaměřením na současné trendy a tendence v tomto sektoru, a dále výzkum, který byl zdrojem pro určení požadavků a omezení pro finální produkt.
Praktická část se věnuje samotnému navrhování a hledání správného tvaru. Zaměřuje se na popis finálního řešení, jeho technickou dokumentaci a výrobu prototypu. Jako zakončení jsou popsány technologické možnosti pro rozvoj produktu do budoucna.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the process of feeding babies of age between 0 and 3 years.
The theoretical part contains historical development of baby bottles, analysis of competing implementations with focus on current trends and tendencies in this sector, and a research that was the source for determining the requirements and limitations of the final product.
The practical part is devoted to designing and searching for the right shape. It focuses on the description of the final solution, its technical documentation and prototype production. Technological options for product development in the future are described at the end.
Diplomová práce se zabývá procesem podávání dětské stravy především krmením ve věku 0-3 let.
Teoretická část obsahuje historický vývoj kojeneckých láhvi, analýzu konkurenčních realizací se zaměřením na současné trendy a tendence v tomto sektoru, a dále výzkum, který byl zdrojem pro určení požadavků a omezení pro finální produkt.
Praktická část se věnuje samotnému navrhování a hledání správného tvaru. Zaměřuje se na popis finálního řešení, jeho technickou dokumentaci a výrobu prototypu. Jako zakončení jsou popsány technologické možnosti pro rozvoj produktu do budoucna.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the process of feeding babies of age between 0 and 3 years.
The theoretical part contains historical development of baby bottles, analysis of competing implementations with focus on current trends and tendencies in this sector, and a research that was the source for determining the requirements and limitations of the final product.
The practical part is devoted to designing and searching for the right shape. It focuses on the description of the final solution, its technical documentation and prototype production. Technological options for product development in the future are described at the end.
1. Analýza řešené problematiky
2. Výzkumná část
3. Počáteční kresebné variantní návrhy
4. Vizualizace finálního designérského řešení
5. Ergonomická studie
6. Technická dokumentace
7. Fyzický model
8. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy práce
Zásady pro vypracování
1. Analýza řešené problematiky
2. Výzkumná část
3. Počáteční kresebné variantní návrhy
4. Vizualizace finálního designérského řešení
5. Ergonomická studie
6. Technická dokumentace
7. Fyzický model
8. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy práce
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev.
V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. Gesamt.
ISBN 978-80-86863-28-3.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán,
2010. ISBN 978-80-7363-314-1.
OLIVETI, Chiara a Giovanna UZZANI. Design. Praha: Slovart, c2009, 672 s.
ISBN 978-80-7391-330-4.
FAIRS, Marcus. Design 21. století: nové ikony designu : od masového trhu
k avantgardě. V Praze: Slovart, 2007, 463 s. ISBN 978-80-7209-970-2.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti.
1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
MALÝ, Stanislav, Miroslav KRÁL a pa Eva HANÁKOVÁ. ABC ergonomie. Praha:
Professional Publishing, 2010. ISBN 978-80-7431-027-0.
MAEDA, John. The Laws of Simplicity: Design, Technology, Business, Life. The
MIT Press, 2006. ISBN 0262134721.
Smart Product Design. SendPoints, 2017. ISBN 9789887757283
RICHARDSON, Phyllis. Designed for Kids: A complete sourcebook. New York:
Thames & Hudson, 2008. ISBN 0500514135
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev.
V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. Gesamt.
ISBN 978-80-86863-28-3.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán,
2010. ISBN 978-80-7363-314-1.
OLIVETI, Chiara a Giovanna UZZANI. Design. Praha: Slovart, c2009, 672 s.
ISBN 978-80-7391-330-4.
FAIRS, Marcus. Design 21. století: nové ikony designu : od masového trhu
k avantgardě. V Praze: Slovart, 2007, 463 s. ISBN 978-80-7209-970-2.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti.
1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
MALÝ, Stanislav, Miroslav KRÁL a pa Eva HANÁKOVÁ. ABC ergonomie. Praha:
Professional Publishing, 2010. ISBN 978-80-7431-027-0.
MAEDA, John. The Laws of Simplicity: Design, Technology, Business, Life. The
MIT Press, 2006. ISBN 0262134721.
Smart Product Design. SendPoints, 2017. ISBN 9789887757283
RICHARDSON, Phyllis. Designed for Kids: A complete sourcebook. New York:
Thames & Hudson, 2008. ISBN 0500514135
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
MgA. Zapletal: Komentuje absenci pítka a dalších možností. Studentka vcysvětkuje vzniklou situaci při navrhování.
Doc. Surman: Dotaz na reakci společnosti, se kterou studentka spolupracuje. Dotaz také na budoucí záměr s produktem.
Autorka odpovídá na základě záměru investora.
Ak. soch. Zdařil: Dotazy na detaily v návrhu.
Autorka vysvětlila funkci jednotlivých detailů.